עוגת שוקולד פרווה

זמן קריאה: 6 דקות מתכון מפורט לעוגת שוקולד טעימה, אוורירית וקלה כולל הסברים להצלחת העוגה ורעיונות לשדרוגים ותוספות. בהצלחה!

מתכון עוגת שוקולד פרווה אוורירית פשוטה וטעימה

עוגת שוקולד אממממ… כל כך הרבה מתכונים מסוגים שונים יש לעוגת שוקולד.. ואני? התלבטתי. איזה מתכון לעוגת שוקולד אפרסם ראשון??? והחלטתי: את הכבוד אתן למתכון שקבלתי מאמא שלי ז"ל. המתכון לעוגה כושית שליווה אותנו שנים רבות. זו עוגה העוגה בהא הידיעה בשבילי. עוגה שאפיתי/אפינו בבית אמא ז"ל וגם אצלי בבית (וגם אצל אחיותיי) בכל עת: ליום הולדת. לשבתות, חגים, לאירועים משפחתיים, לפורים לחלוקה במשלוחי מנות וכו'. היא פשוט מצוינת. המתכון הינו בסיס מושלם לתוספות ושדרוגים… (ראו מטה).

נצמדתי למתכון המקורי של אמי ז"ל, תוך התאמות קטנות לצרכיי.
נ.ב. אני אוהבת ומתחברת לעוגות פשוטות, שגם הקישוט שלהם פשוט, ביתי, טעים ואיכותי. אז אולי בקונדיטוריות מכינים עוגות גבוהות מלאות שכבות קרמים בצבעים שונים, בעיטורי דמויות מבצק סוכר או תמונות "אכילות"…. אבל אצלי דברים אלו לא נכנסים לא לבית ולא לגוף…ממליצה גם לכן לפעול כך להימנע ממאכלים עתירי סוכר, שמנים, צבעי "מאכל…" ורכיבים בלתי מזוהים וזרים…

אפיה ואכילה מהנה!!

מצרכים להכנת המתכון לעוגת שוקולד

  • 4 ביצים L או 5 ביצים M
  • 100 גרם סוכר קנים או רגיל (מי שאוהבת מתוק יכולה להוסיף 50 גר' סה"כ 150 גר')
  • 1 שקית סוכר וניל או 1 כפית תמצית וניל
  • 1/2 כוס (100 גר') שמן זית או מה שאתן משתמשות
  • 3 כפות קקאו נא (או מה שיש לכן)
  • 1/3 כוס מים פושרים (80 גר' מים, אם אתן משתמשות בקמח לבן שימו פחות מים 1/4 כוס = 60 גר')
  • כוס קמח כוסמין מלא 120 גר' (אני מוסיפה גם קמח שיבולת שועל בערך 50 גר' וגם מעט קמח עדשים או קמח חומוס).
    אם אתן משתמשות בקמח לבן רגיל, שימו 140 גר')
  • 1 אבקת אפייה (אני שמה במקום: רבע כפית אבקת סודה לשתייה)
  • תוספות אפשריות: קוקוס, אגוזים/שקדים/בוטנים וכד' שבורים או טחונים דק/גס, סוכריות, פצפוצי שוקולד, קרם למריחה ועוד.

כלים להכנת העוגה

  • 2 קעריות: 1-להקצפת חלבוני הביצים 1- לחלמונים ולשאר תערובת העוגה
  • קערית קטנה להפרדת הביצים (אופציונאלי)
  • מיקסר או מקציף ידני
  • מרית (לקקן)
  • כף וכוס למדידת המצרכים
  • תבנית לעוגה סטנדרטית
  • משקל לשקילת המצרכים (לא חובה, אפשר להסתפק בכף ובכוס).

מהלך הכנת עוגת השוקולד

קצף החלבונים

  1. חממו תנור על 180°.
  2. הפרידו את הביצים אחת אחת (היעזרו בקערית קטנה): כל חלמון העבירו לקערה אחת וכל חלבון (הלבן של הביצה) תעבירו לקערת המיקסר או קערה נפרדת אם יש לכן מיקסר ידני.
    חשוב שתשימו לב שהקערה עם החלבונים נקייה ויבשה לחלוטין. אין לערבב החלמונים (הצהוב של הביצה) עם החלבונים זה יקלקל את הקצף.
  3. הקציפו את החלבונים למס' דק' עד שמתחיל להיווצר קצף לבן חזק ויציב.
  4. בשלב זה, הוסיפו מחצית מכמות הסוכר כ- 50 גר' והמשיכו להקציף עד קבלת קצף תפוח, מבריק, יציב וחזק. תדעו שזה מוכן כשתרימו את המקציף תראו שהקצף לא נוזל ולא מטפטף.

קערת החלמונים ובלילת העוגה

  1. בקערת החלמונים, הכניסו את הכמות הנותרת מהסוכר, את השמן, המים, הווניל (סוכר וניל או תמצית וניל). ערבבו היטב.
  2. הוסיפו את הקקאו וערבבו עד קבלת בלילה אחידה ללא גושים.
  3. כעת, הוסיפו את הקמח ואבקת הסודה לשתייה (או אבקת האפייה) וערבבו. שימו לב שלא יישארו גושים של קמח.
  4. קחו 2-3 כפות (או קצת יותר) מהחלבונים המוקצפים והכניסו לקערה עם בלילת העוגה (זו של החלמונים ושאר החומרים).
  5. ערבבו בתנועות לטיפה עדינות, תמיד באותו כיוון. מלמטה למעלה באותו כיון שהתחלתן.
  6. הוסיפו את שאר הקצף והמשיכו לערבב באותן תנועות לטיפה עדינות מבלי לשבור את הקצף.
  7. כעת, הרטיבו את התבנית והניחו נייר אפיה (עדיף אקולוגי; המים עוזרים לנייר להידבק לתבנית ולא לזוז). לחילופין, אפשר לשמן את התבנית.
  8. שפכו את בלילת העוגה לתבנית האפייה.

אפיית העוגה ועיצובה

  1. הכניסו את התבנית לתנור לאפיה של 20-30 דק'. אפשר לאפות על טורבו עם חום עליון ותחתון, זה מזרז את האפייה. במשך 20 דק' הראשונות כדאי לא לפתוח את התנור, זה עלול לגרום לעוגה לצנוח (משום שהחום יוצא והטמפרטורה יורדת).
  2. לאחר 20 דק' הסתכלו דרך דלת התנור תראו אם העוגה זזה. אם נראה לכן שלא, ויש כבר ריח ניחוח של עוגת שוקולד בבית, פתחו את התנור, הוציאו את העוגה בזהירות והכניסו קיסם שיניים במרכז העוגה. אם הקיסם יוצא נקי – העוגה מוכנה. אם הקיסם יוצא מעט לח עם מעט בלילה חסרה מעט אפיה והחזירו לתנור לעוד זמן מה.
  3. כעת, הוציאו את העוגה מהתנור ותנו לה להתקרר.
  4. זהו העוגה מוכנה וטעימה כפי שהיא אבל תוכלו כמובן להוסיף ולשדרג בהתאם להצעות מטה או כפי העולה על דעתכן.

שדרוגים ותוספות לעוגת שוקולד

המתכוון הנ"ל הינו המתכון הבסיסי. אם תרצו לשדרג, תוכלו לפעול על פי ההצעות שלהלן או כפי שתרצו:

עוגה משודרגת בפנים ובחוץ

  1. בקערת החלמונים, בשלב הוספת הקמח, הוסיפו תוספות שתרצו: שקדים/אגוזים/בוטנים/פצפוצי שוקולד/ קוקוס וכד'.
  2. לאחר שערבבתן את החלמונים יחד עם קצף החלבונים וקבלתן את בלילת העוגה, העבירו אותה לתבנית ופזרו בשכבה העליונה עוד מהתוספות הנ"ל שבחרתן (כמו שעושים בבראוניס, או בעוגת שוקולד-צ'יפס).

עוגת שכבות

  1. אפשר לאפות עוגה אחת ולחלק אותה לשניים (חותכים אותה באמצע) או לחלק מראש את הבלילה לשתי תבניות.
  2. לאחר אפיה, מרחו על חלק אחד קרם (איזה שתבחרו) והניחו מעל הקרם את החלק השני של העוגה.
  3. מעל החלק השני מרחו גם קרם שתרצו ואפשר גם להוסיף זיגוג שוקולד.
  4. אופציה נוספת, היא להכין 2-3 עוגות בגדלים שונים ולהניח אחת על גבי השנייה, כאשר הגדולה תהיה בתחתית כמובן, האמצעית ,גודל בינוני והחלק העליון עוגה קטנה יותר. חלקו את הכמויות הרשומות במתכון בהתאם לגודל התבנית.
  5. עוד אופציה, אפשר לאפות בתבניות עם צורות מעניינות או להכין בעצמכן (לחתוך את העוגה לצורות שונות למשל פרפר, דובי ועוד. זה כמובן רגיש ועדין מאוד אבל זה בהחלט אפשרי.

עוגת קוקוס

  1. חלקו את קצף החלבונים כך: שני שלישים מהקצף העבירו לבלילת החלמונים, ערבבו היטב והעבירו לתבנית.
  2. לשליש הקצף שנותר, הוסיפו קוקוס כל פעם קצת וערבבו בעדינות עד קבלת המרקם הרצוי.
  3. לאחר מכן, העבירו את הקצף קוקוס מעל החלק השוקולדי שהעברתן כבר לתבנית והכניסו לתנור.
  4. החלק העליון יקבל גוון צהוב-חום בהיר בקצוות. אך הפנים יישאר לבן והטעם לא פחות ממושלם (לאוהבי קוקוס שקולד כמובן) ומתחת לשכבת הקוקוס מחכה לכן שכבת שוקולד טעימה ממש.
  5. מעל העוגה אפשר ורצוי למרוח קרם שוקולדי (ברור ששוקולד) ומעל זיגוג שוקולד – והכי טעים לאכול כשהשוקולד חמים ונוזלי ….

עוגת שיש

  1. לקערת החלמונים מכניסים את המצרכים כפי הרשום במתכון למעט הקקאו.
  2. מחברים את קצף החלבונים לחלמונים ומערבבים כפי הרשום במתכון.
  3. כעת, מחלקים את הבלילה שקבלנו לשניים: אפשר ישירות לפזר בתבנית מחצית מהבלילה ואפשר להעביר לקערה נפרדת.
  4. במחצית אחת, מוסיפים 2 כפות קקאו ומערבבים בעדינות (לא לשבור את הקצף).
  5. לתבנית האפיה, מעבירים מעט משתי הבלילות בכל פעם. פעם בלילה לבנה (בלי הקקאו) ופעם מעט מהבלילה עם הקקאו לסירוגין.
  6. אם בחרתן להעביר מחצית מהבלילה הלבנה ישירות לתבנית האפיה, העבירו את הבלילה השוקולדית מעל הבלילה הלבנה ובעזרת מזלג צרו שמיניות הלוך ושוב מלמטה למעלה. בעדינות. כך תעבירו חלקים מהבלילה הלבנה לחלק השוקולדי ולהיפך, וכך תקבלו עוגת שיש.

תוספות לזיגוג שוקולד:

  • סוכריות ביתיות או אחרות
  • קרם כלשהו ולקשט את העוגה עם צנטרים, לכתוב בעזרת הקרם איזה ביטוי או לעטר את העוגה בפרחים, לבבות וכו'
  • אפשר לעטר/לכתוב עם אגוזים/שקדים/בוטנים וכד' למשל תכתבו את שם הילד החוגג יום הולדת וגילו, או ביטוי כמו חג שמח, שבת שלום וכד'.
  • קשטו עם שוקולד לבן
  • פצפוצי שקולד או צורות משוקולד ביתי
  • קוקוס
  • פירורי עוגיות: אפשר להכין עוגיות כעכים למשל ולטחון חלק מהם כדי לקשט את העוגה, ואפשר גם ביסקוויטים או כל סוג עוגיות קשות שתרצו (לא מתאים עוגיות פריכות ורכות).
  • אפשר לפזר מעל העוגה גם חלווה בריאה וטעימה
  • חמאת בוטנים
  • חמאת אגוזי לוז
  • כל מה שאתן רוצות ואוהבות מעל העוגה… (כדאי להימנע מדברים מתועשים, מחומרים כימיים ורעילים, צבעי מאכל וכד'- כדי לשמור על הבריאות)

קרם שוקולד

את הקרם מעל העוגה אני מכינה בעצמי מאגוזים שונים לפי בחירה. להלן כמה אפשרויות

  1. ממרח שוקולד נוטלה ביתי ובריא: לוקחים את הכמות הנדרשת ומוסיפים מעט מים. מערבבים היטב עד קבלת מרקם רצוי של קרם. במקום נוטלה, אפשר לקחת חמאת אגוזי לוז או חמאת שקדים/קשיו וכד'.
  2. קרם פרווה צמחי טבעוני בריא:
    • 2 חופנים אגוזים שרוצים: קשיו, שקדים, אגוזי לוז, פקאן (בערך 80 גר')
    • מוסיפים 20 גר' עיסת קקאו (או 2-3 כפיות קקאו נא)
    • 2-3 תמרים מגולענים (או כל ממתיק אחר בהתאם לטעמכן)
    • רבע -חצי כוס מים
    • מכניסים את כל המצרכים (המים מתחילים ברבע כוס) למעבד מזון וטוחנים עד קבלת המרקם הרצוי. אם אתן רואות שזה קשה מדי, הוסיפו עוד מעט מים וערבבו עד קבלת המרקם הרצוי.
    • את הקרם הזה אני מורחת על עוגה, עוגיות קוקוס למשל, ועוד.
  3. זיגוג שוקולד: אני מכינה את השוקולד שלי, ומוסיפה מעט מים בהתאם למרקם שאני רוצה לקבל ולכמות שוקולד שאני צריכה. את השוקולד הזה אני מורחת מעל הקרם הטבעוני שהכנתי ועליו אני מוסיפה תוספות לקישוט ועיטור העוגה. אפשר כמובן להמיס שוקולד שיש לכן ולהוסיף מעט מים.

סיכום והדגשים נוספים:

  • קיימים ממש אינספור מתכונים לעוגות שוקולד (הנקראות גם עוגה כושית) מבסיסים שונים:
    • קמח לבן או קמח כוסמין מלא,
    • קמח חומוס או קמח עדשים וקמחים אחרים ללא גלוטן
    • עוגות שוקולד על בסיס ירקות/פירות כגון: בטטות, גזרים, בננות
    • יש כמובן עוגות על בסיס שיבולת שועל
    • עוגות שוקולד פרווה, או חלביות, או תחליפי חלב
    • עוגות עם קרם, בלי קרם
    • עוגות בחושות או מוקצפות
    • עוגות טבעוניות ועוגות המתאימות לצמחוניים, או לבעלי רגישויות ואלרגיות שונות…
    • עוגות שוקולד לפסח
    • עוגות בראוניז
    • עוגות שוקולד על בסיס עוגיות/ביסוויקטים
    • עוגות ללא אפיה/אפיה במיקרוגל ועוד ועוד

בקיצור: קיימים ממש אלפי מתכונים שונים… חלקם מתאימים יותר לילדים, חלקם יותר למבוגרים, (כמו עוגות עם שוקולד מבריק כזה שנשפך חם, על העוגה וגולש לצלחת… שרואים רק באירועים יוקרתיים..

המתכון הזה הוא לטעמי מתכון לעוגת שוקולד המושלמת: העוגה יוצאת אוורירית, קלה להכנה ולעיכול, פשוטה, טעימה ברמות על! מתאימה לילדים ולמבוגרים. המתכון פרווה, הוא בסיסי ויכול לקבל כל תוספת שתרצו. ותוכלו להכין עם הילדים שלכן.

טיפים להצלחת העוגה

  • כדי שהעוגה תצליח ולא תצנח חשוב להקפיד על מה שכתבתי בהכנה:
    • על ניקיון קערת החלבונים
    • הקצפה איכותית
    • ערבוב נכון ועדין
    • אפיה ללא פתיחת תנור עד התייצבות העוגה.
    • השתדלו לא לאפות יותר מדי זמן שהעוגה לא תתייבש ולא תשרף.
    • ואם יש קצת נפילה במרכז, זה לא נורא. תמיד תוכלו להפוך את העוגה או פשוט למרוח שכבה גדולה יותר של קרם במרכז העוגה (ליישור…).
  • בנוגע ל"קישוטים" ושדרוגים שאני עושה: הכל ביתי, טבעי וכמה שיותר טעים, בריא ואיכותי: זיגוג שוקולד ביתי, קרם על בסיס אגוזי לוז או אגוזים אחרים שאני מכינה, סוכריות ביתיות וכן הלאה, אני מורחת ממרח נוטלה ביתי… זה יוצא ממש טעים…

בהצלחה באפיה והרבה שמחה!

כדאי גם לעיין בפוסטים הבאים:

הצטרפי לשיחה