איך פותחים קוקוס

זמן קריאה: 4 דקות מדריך מפורט כולל עצות והסברים לפתיחת ראש קוקוס בוגר (חום), הכנת פתיתי קוקוס שישמשו למגוון שימושים והכנת משקה "חלב" קוקוס. בהצלחה ובריאות!

מדריך לפתיחת קוקוס בבית בקלות

קוקוס… אממממ איזה טעם ואיזה ריח…. תמונות ילדות צפות ועולות בי כשאני חושבת על זה… כשמסתכלים עליו, אי אפשר שלא להתפעל מחכמתו האדירה של הקב"ה "מה רבו מעשיך…בחכמה עשית". ממש כך. לקוקוס, יש שלושה נקבים (מעין עיניים) כשמביטים עליהם נדמה הפרי לפרצוף של קוף. ורק אחד מהנקבים בלבד אפשר לפתוח ממנו יוצאים מי הקוקוס ורק לאחר מכן אפשר לפתוח ולקלף את הקליפה… פלא עצום!
הקוקוס צומח על עץ מסוג דקל גבוה במיוחד. נהוג לכנות את הקוקוס כאגוז קוקוס למרות שהוא אינו אגוז מבחינה בוטנית.
כאשר פרי הקוקוס צעיר, יש לו קליפה ירוקה והוא מלא במים. קוקוס ירוק נקרא גם קוקוס תאילנדי, או קוקוס צעיר.
ככל שהפרי מתבגר, צבעו הופך לחום וכמות המים שבו הולכת ופוחתת.

כלים נדרשים לפתיחת ראש קוקוס

  • פטיש קטן
  • סכין חזקה ואיכותית או פותחן בקבוק יין (ספירלה)
  • קולפן
  • מגרדת או מעבד מזון חזק לקיצוץ הפרי אם רוצים
  • 2 קעריות
  • בדי כותנה/חיתול בד/בדים לסינון חלב
  • מסננת
  • כלי אחסון

פתיחת הקוקוס

  1. בעזרת פותחן בקבוק יין או סכין, חוררו חור בנקב הקוקוס. הכניסו את הפותחן בדיוק כפי שאתן פותחות בקבוק יין.
  2. לאחר מכן העמידו את הקוקוס מעל קערית והמתינו להוצאת כלל הנוזלים. יתכן שתצטרכו מעט לנער ולהרחיב את החור כדי לזרז את ההליך.
  3. בעזרת פטיש תנו מס' מכות קלות במרכז הקוקוס לרוחבו (ולא לאורכו). לאחר כל מכה סובבו את הקוקוס לצד אחר. תמיד בצורה מעוגלת. לאחר כמה מכות כאלו, סביר להניח שהקוקוס יישבר והקליפה החומה הקשה, תיסדק ותצא.
  4. באזורים שהקליפה הקשה עדיין נשארה, תוכלו לתת עוד כמה מכות בעדינות או להיעזר בסכין.
  5. את הקליפה החומה הדקה יותר, יש לגרד בקולפן/סכין.
  6. עקב הקליפה, הפרי מקבל צבע חום ולכלוכים לכן יש לשטוף את חתיכות הפרי ולייבשם.

שימושים בקוקוס

  1. מה עושים עם מי הקוקוס? לאחר שפתחנו את הקוקוס ווידאנו שהוא טרי ותקין, אפשר לשתות אותם ישירות אך ראשית רצוי לסנן אותם מלכלוכים שדבקו בהם בזמן פתיחת הקוקוס. בנוסף, מי שלא רוצה לשתות ישירות יכול להשתמש בהם להכנת משקה קוקוס הנקרא גם בטעות בשל צבעו הלבן, חלב קוקוס.
  2. ומה עושים עם קוקוס טרי? אני אוהבת לגרד אותם/להכניס למעבד מזון ולטחון אותם דק דק. ואז מעבירה לחיתול/לבד כותנה, סוחטת היטב את הנוזלים ומעבירה את הפתיתים למשטח/לתבנית לייבוש באוויר הפתוח. בפתיתים אני משתמשת להכנת עוגיות, עוגות ושלל קינוחים ומתוקים. כמובן שאפשר לחתוך לחתיכות קטנות ולאכול אותן כך… טעים מאוד!
  3. ואם כבר טחנתי קוקוס, והמעבד מזון כבר מלוכלך משמן קוקוס (וקרם קוקוס…) אני עוברת לשלב הבא: הכנת משקה קוקוס – חלב קוקוס.

איך מזהים אם קוקס טרי או ישן ומקולקל?

  • עוד בטרם תרכשו, הביטו על הקליפה אם היא ירוקה הוא צעיר וטרי ולא הבשיל מספיק. אם הקליפה חומה משמע הקוקוס כבר בוגר ופחות טרי כמובן.
  • כדי לדעת אם הפרי מספיק טרי וטוב, נערו אותו והקשיבו לקולות המים. ככל שהפרי כבד יותר (ולא עקב גודלו) ויש רעש של מים זה סימן טוב שהפרי טרי.
  • מסתכלים בעיניים – הנקבים של הקוקוס- אם יש בהן לבן, או סימני עובש, סימן שהפרי עצמו גם רקוב.
  • הביטו גם על צבע הקליפה. אם יש אזורים חומים כהים מאוד הדומים לכתמים יחסית לשאר הקליפה, יש סיכוי גדול שהפרי מקולקל.
  • לאחר רכישה, נקבו את אחד החורים – העיניים, הניחו את הקוקוס מעל קערית נקיה והמתינו ליציאת כל הנוזל – מי הקוקוס. אם המים צלולים ונקיים (לא מחשיבים את הקליפה החומה שלעיתים מלכלכלת את המים) ומריחים ריח קוקוסי נפלא, הפרי טרי וטוב. אם בקערית יש מים עכורים שאינם מריחים טוב, הקוקוס אינו טוב.
  • בנוסף, בדקו את כמות המים שתקבלו לאחר פתיחת הקוקוס היא תתן לכן אינדיקציה על הפרי עצמו. אם יש הרבה נוזלים סביר להניח שהפרי טרי ובמצב טוב.

איך לפתוח ראש קוקוס בבית בלי פותחן קוקוס

התהליך מאוד פשוט אם כי נדרשות סבלנות וזהירות.

הארות נוספות:

  • שימו לב, הקוקוס הוא פרי עם תכולת שומן גבוהה נגיעה קלה ממנו ויש לכן קרם ידיים למופת!
  • חשוב לשים לב כשפותחים אותו לפתוח בזהירות ולא לשים אצבעות. לעיתים, הקליפה עלולה להיסדק והאצבע שלכן להיתפס בסדק הזה.. וזה כואב מאוד לא תרצו שזה יקרה לכן, לכן כדאי לעבוד עם כפפות עבות.
  • בנוסף, חלק מהקליפות מתעופפות על כן עבדו במקום פתוח, לא ליד ילדים ולא ליד חפצים שעלולים להיסדק/להתקלקל.
  • אם אתן מגרדות ולא מתחשק לכן לחכות לייבוש, ואינכן משתמשות מיד בפתיתים, הכניסו אותם למקפיא, בגלל הנוזלים במקרר הם יתקלקלו ויסריחו מהר כעבור ימים ספורים. קחו בחשבון בשימוש שהפתיתים לחים ומכילים נוזלים. יש מאפים למשל, שעלולים להתקלקל אם משתמשים בפתיתים לחים ועליהם להיות יבשים לחלוטין.
  • את החלב העדפתי לסנן שנית, כדי להפחית מכמות השומן שהחלב מכיל. במקרה הזה זרקתי כי זו הייתה כמות מועטה ואני משתדלת להפחית בכמויות שומנים… מי שרוצה יכולה להמתיק את החלב ובשלב הטחינה להוסיף את ההמתקה כרצונה: תמרים מסוג מג'הול, סילאן, דבש וכו'.
  • כמובן שבפתיתים שסיננתי השתמשתי. לא זורקים כלום… גם את מי הקוקוס השתמשתי להכנת משקה הקוקוס
  • שמן קוקוס מכיל כמובן רק שמן בלבד. קרם קוקוס יש בו תכולה גבוהה של שומן אך מכיל גם נוזלים הקיימים בפרי. ואילו המשקה קוקוס מכיל פחות שומן והרוב נוזלים ומים.
  • שימו לב, אין לשתות ישר מהפרי את המי קוקוס אלא רק לאחר פתיחה ווידוא שהפרי תקין. (אלא אם כן הוא ירוק, כלומר טרי).

הכנתי עם פתיתי קוקוס שטחנתי בעצמי: עוגיות קוקוס, ועוגת קוקוס וגם חלב קוקוס ביתי טבעי ואפשר גם להשתמש בפתיתים בשביל להכין כדורי תמרים קלים להכנה.

בהצלחה ותיהנו מהלבן הזה, שמעניק טוהר, זכות, ריח וטעם מיוחד למאפים שלכן.. בריאות ורק טוב תמיד!

לקריאה נוספת

הצטרפי לשיחה