איך מכינים טחינה גולמית משומשום

זמן קריאה: 2 דקות תהליך פשוט להכנת טחינה גולמית המשמשת למגוון מאכלים מזינים ובריאים!
כל שתצטרכנה הוא בסך הכל שומשום ובלנדר ביתי! בהצלחה ובתאבון!

טחינה גולמית ביתית ב-100% ב-4 שלבים

כן. קראתן נכון 4 שלבים בלבד.

  1. שטיפה
  2. בדיקה
  3. ייבוש בקלייה
  4. טחינה

זהו. זה הכל. תראו את מרקם הטחינה, נכון מושלם? ועל הטעם והריח אין בכלל על מה להתווכח. שלמות.

טחינה גולמית ביתית

כשקראתן את כותרת הפוסט הזה, בטח שאלתן את עצמכן למה ומדוע להכין טחינה משומשום כאשר אפשר פשוט לרכוש טחינה גולמית מוכנה?
פשוט כי אין בעולם האוכל (ולא רק באוכל) טוב יותר ממה שתכינו אתן בעצמכן.

ולמה?

  1. כיוון שמאכלים ביתיים אינם דורשים תוספות מיותרות כגון חומרים משמרים.
  2. אתן יודעות בוודאות מה נכנס וכמה.
  3. אתן שולטות בכמויות ומתאימות אותן בדיוק לצרכים שלכן.
  4. לרוב, מאכלים ביתיים גם זולים יותר מתעשייתיים.

לכן משתלם בכל המובנים!
כעת, אסביר בפירוט איך מכינים טחינה גולמית משומשום.

הכלים והמצרכים הדרושים

  • בלנדר
  • מסננת לשטיפת השומשום ומגבת מטבח לייבושם (רצוי מאוד) לחילופין :
  • מחבת לקליית השומשום ולייבושו
  • מרית
  • שומשום: מ – 200 גרם שומשום מקבלים 200 גרם טחינה גולמית

שלבי ההכנה

אני משתמשת בדרך כלל בשומשום מלא. התהליך עם השומשום הלבן זהה לחלוטין.

  1. בודקים את השומשום מחרקים, לכלוכים וכד'.
  2. משרים אותו מס' דקות במים כדי לנקות אותו מלכלוך, אבק וכד'. להעצמת יתרונותיו התזונתיים של השומשום יש צורך להנביט את הזרעים. באופן אישי לא מנביטה מפאת חוסר זמן לצערי.
  3. מסננים את המים ומשטחים אותו על גבי מגבת נקיה. אני מכינה את השומשום לילה לפני שאני מתכננת לטחון ושומרת במקרר. שם הוא מתייבש לו לאיטו כך בבואי לטחון הכל מוכן ומזומן.
  4. אם אין זמן או שהשומשום לא התייבש במלואו, תוכלו לייבש אותו תוך 5 דק' לערך בקלייה קלה במחבת. שמנה לב, שומשום נשרף בקלות לכן חובה לערבב אותו כל הזמן על המחבת. ראינה הערה בהמשך.
  5. אין לטחון שומשום בעודו לח או רטוב.
  6. מכניסים את השומשום הנקי והייבש לבלנדר וטוחנים.
  7. מדי כמה דק' חשוב לעצור את פעולת הבלנדר ולהחזיר חזרה למרכז הבלנדר את השומשום שנדבק לדפנות ולתחתית.
  8. ממשיכים לטחון.
  9. ככל שתטחנו יותר כך תקבלו מרקם חלק ונוזלי יותר.
  10. אני עוצרת במרקם חלק, אחיד ומעט מוצק. לצרכים הביתיים שלי זה מספיק בהחלט. מטחינה במרקם זה אני מכינה: חלווה, ממרח חומוס, מוסיפה לשוקולד ביתי ועוד.
  11. זהו, זה הכל! פשוט ביותר. נדרש רק מעט סבלנות ורצון טוב. בסך הכל את העבודה הקשה מבצע הבלנדר שלנו….

הערות חשובות

  • שומשום לבן נטחן מהר יותר משומשום מלא אך חשוב לציין כי ערכיו התזונתיים של השומשום המלא לא יושוו לשומשום הלבן. כמוכן, טעמו של השומשום המלא עשיר ועמוק יותר מהשומשום הלבן.
  • חשוב לשים לב לבלנדר שלא יתחמם מדי ולתת לו לנוח להתקרר.
  • בבלנדר שלי (שאינו הכי חזק בשוק) התהליך לוקח כ 25 דק' כולל זמן ההמתנה ומנוחה לבלנדר. כמובן שאני עושה דברים תוך כדי. ולרוב אני מכינה כמות כפולה בו זמנית ומקפיאה וכך חוסכת לי עבודה וזמן.
  • קליית השומשום לפני הטחינה מיקל על תהליך הטחינה. בנוסף, לאחר בירור שערכתי נמסר לי שיש עניין בריאותי לקלות שומשום ולא לאכול אותו ללא קלייה (מפאת חיידק הסלמונלה). לכן תוכלנה לשטוף/להשרות/להנביט את השומשום ולייבשו במחבת בזהירות. רק לאחר שהתייבש לחלוטין תוכלו לטחון.

הערות חשובות:
טחינת שומשום גולמי למדתי ממס' מקורות ולאחר ניסיונות אישיים.
ואם תרצו לקרא על טיעונים נוספים להכנת טחינה בבית תוכלנה לקרוא במאמר זה.

זהו תכינו ותיהנו!

💜אשמח ל 👍, תגובה ושיתוף 💜

הצטרפי לשיחה

12 תגובות
    • חחח תודה אבל זה לא קשה בכלל.. המטחנה עובדת בשבילי…:) אני רק שוטפת מייבשת, קולה ושמה במטחנה.. מדי פעם מערבבת.. זה כלום עבודה ושווה את ההשקעה! ממליצה בחום בהצלחה

  • ניסיתי להכין עם שומשום מלא מונבט. הטעם מר מאד! יש דרך לנטרל את המרירות?

    • שלום וברכה,
      לדעתי השומשום היה עדיין רטוב או לח.
      לא ניסיתי עם שומשום מונבט, למען האמת, אבל יצא לי פעם אחת לטחון שומשום מלא שלא מספיק התייבש:
      א' – לא הצלחתי להפוך אותו לטחינה…. ב': היה לו ריח וטעם מאוד מאוד מר וחריף…
      לכן אני חושבת שהבעיה הייתה שהשומשום לא התייבש מספיק.
      חשוב לאחר ההנבטה/שטיפה/השריה וכו' של השומשום לייבש אותו על מחבת כפי שתיארתי בפוסט.
      בהצלחה אשמח לשמוע אם זה עזר לך וזו הייתה הבעיה…
      בהצלחה

  • אכן, השומשום היה רטוב. לא חשבתי שזו הסיבה למרירות. ייבוש במחבת חמה יגרום לשומשום להתחמצן. אנסה לייבש בדרך טבעית ואדווח. תודה!

    • כן זו הבעיה. הרטיבות.
      להיפך טחינת שומשום רטוב פוגעת בו. את צריכה לייבש אותו לפני טחינתו.
      וממה שמסרו לי מאחת החברות שמכינה טחינה גולמית, שומשום לא קלוי, לא בריא… עלול להכיל סלמונלה … אני כל הזמן קולה על מחבת למס' דקות כבר הרבה הרבה זמן….
      לכן ממליצה לייבש אותו או על מגבת וכל פעם תערבבי אותו, את יכולה גם לשים במסננת צפופה (עדיף שטוחה) וכל פעם לערבב עד שמתייבש.
      מניסיוני לאחר שקראתי על כך, לא נראה לי שייבוש כזה פוגע בשומשום. המחבת צריכה להיות חמימה. לא שורפת.
      תשימי על חום נמוך ואם מראש ייבשת אותו לפחות חלקית, אז תהליך החימום יהיה מהיר יותר. ושוב על חום נמוך. אשמח לשמוע אם זה עזר לך. אם את צריכה הכוונה נוספת מוזמנת לכתוב לי שוב אנסה להסביר לי יותר.
      בהצלחה יקירה

      • אני חושבת שהסיבה לטעם המר היא ההנבטה. ניסיתי לטעום את הנבטים והם היו מרים מאד. לעומת זאת, שומשום שרק השריתי בלי להנביט לא היה מר כל כך. הנה, למדנו משהו 🙂
        אבל אני חייבת לומר שתהליך הטחינה קשה מאד. אם לא מוסיפים מים השומשום נדבק לדפנות המטחנה והמרקם לא יוצא חלק.

        • תודה רבה שחזרת אלי לעדכן,
          יתכן שגם ההנבטה גרמה לזה, לא ניסיתי להנביט, אז תודה רבה על המידע ששתפת איתי! אכן למדנו!
          כשטחנתי את השומשום (שומשום מלא אורגני) רטוב, היה לזה טעם זוועתי מר ולא ברור בדיוק.. גם לא הצלחתי להפוך אותו לטחינה בשום צורה. המים פוגעים ולא מאפשרים להגיע למרקם חלק.
          כאשר השומשום יבש לחלוטין, ולאחר קלייה, תהליך הטחינה מהר יותר. ניסיתי את זה הרבה מאוד מאוד מאוד פעמים….. ממש…
          כל מה שתטחני מניסיון תמיד ילך לדפנות ויש צורך לעצור את הבלנדר/ מטחנה להחזיר את השומשום (או מה שאת טוחנת) חזרה למרכז ולהמשיך לטחון.
          ככל שתטחני זמן רב יותר, כך המרקם יהיה חלק ונוזלי יותר.
          אני לא ממליצה להוסיף מים. אין לזה חומרים משמרים, והמים עלולים לפגוע ולקלקל את הטחינה. את יכולה להוסיף מעט שמן שומשום או שמו זית זה גם יוכל לעזור ולזרז את התהליך.
          מוזמנת לחזור אלי בשמחה, אשמח לסייע לך, מאוד רוצה שתצליחי ותיהני ממעשה ידייך…. ואם תרצי השאירי לי את מס'הנייד שלך (הוא לא יפורסם) אחזור אלייך בשמחה!
          בהצלחה יקירה!

          • תודה לך!
            אני השריתי את השומשום המלא ויבשתי אותו בשמש. הוא היה יבש לחלוטין כשטחנתי, אבל למרות זאת לא הצלחתי להגיע למרקם חלק כמו בתמונה האחרונה שהעלית [אם לא הוספת נוזלים, איך התוצאה בהירה יותר מהתמונות הקודמות?]
            בסופו של דבר הוספתי מעט מים לעיסה הטחונה חלקית והתוצאה היתה סבירה.
            מה שחשוב הוא, הטעם היה מצוין.

          • תודה רבה שחזרת אלי, לא הוספתי שום נוזלים. במיוחד לא מים. לגבי הבדלי הצבע בתמונה שלפני האחרונה המרקם חמאתי גושי. הצבע מבהיר יותר ויש גם עניין של תאורה וצילום…זה אותו שומשום מלא ששטפתח, יבשתי קליתי קלות על מחבת, קיררתי וטחנתי. ככל שתטחני יותר כך תקבלי מרקם חלק יותר. את יכולה להשאיר לי מס' לא לפרסום אחזור אלייך להסברים נוספים.
            כבר טחנתי הרבה הרבה מאוד פעמים גם שומשום מלא, שומשום לבן, אגוזים לסוגיהם השונים, בוטנים ועוד. איזה סוג בלנדר יש לך? אולי לא מספיק חזק?

          • כנראה איכות הטחינה תלויה באיכות הבלנדר. יש לי בלנדר מוט שמתחבר לקערית.
            באיזה סוג בלנדר את משתמשת?

          • שלום לך ושוב תודה שחזרת אלי אני מאוד שמחה שכתבת לי… חשבתי עלייך אם הסתדרת.. ובאמת חיכיתי שתחזרי לעדכן!
            כן בהחלט שצריך בלנדר חזק. בלנדר מוט לא מתאים לסוג זה של עבודה…הוא מתאים יותר לדברים רכים…
            אני משתמשת במעבד מזון עם מיכל וסכין משולשת. ממליצה לך לחפש בלנדר אחר. את צריכה בעצם בלנדר/מעבד מזון רגיל לא מוט… יש חברות רבות, סוגים שונים לכל חברה. אני ממליצה לרכוש אחד חזק ואיכותי תבדקי שזה מאפשר טחינה של גרעינים למיניהם, גרגירים, קטניות, מוצרים קשים כגון קרח וכו'
            בהצלחה רבה רבה מוזמנת תמיד לחזור אלי להתייעצות יום נפלא!

הירשמי לניוזלטר שלי

שלום לך
נעים להכיר
:-)

הירשמי לקבלת תוכן מדהים לתיבת הדואר הנכנס, פעם בשבוע.

אני לא שולחת ספאם!