עוגת סולת של פעם אוורירית

זמן קריאה: 3 דקות מתכון פשוט וקל לעוגת סולת אוורירית של פעם, עוגה טעימה, מזינה וטובה כולל מתכון להכנת "דבש" ביתי (לפיזור מעל העוגה, ספינג'ים וכד'.

מתכון לעוגת סולת אוורירית (לא חנק ודחוסה) טעימה, מזינה וקלה להכנה

מה עולה בדעתכן כשאתן שומעות עוגת סולת? האם עוגת חנק? דחוסה ויבשה (אך טעימה כמובן)?
אז זהו שזה לא בהכרח כך… עוגת סולת טוניסאית של אמא שלי ז"ל היא עוגה פשוטה, אך ממש טעימה ואוורירית. הריח שמתפשט בבית בעת אפייתה זה משהו מיוחד שרק מי שהכינה יודעת… עוגה טובה עשויה ממצרכים פשוטים וזמינים.
חשוב לי לציין שנצמדתי למתכון המקורי של אמא שלי וערכתי בו שינויים קלים מאוד (כדי לעשות אותה יותר בריאה).
לכן, ברשימת המצרכים ציינתי 2 גרסאות: הגרסה שלי והגרסה של אמא ז"ל. מהלך ההכנה זהה וכן הטעם, לפחות לטעמי.

את העוגה אמא הייתה מכינה במהלך השנה ובייחוד בתקופת החגים, לצאת כיפור, סוכות…
אפיה מהנה!

מצרכים להכנת העוגה

השתמשו באותו נפח של כוס למדידת המצרכים. לדוגמא אם הכוס שלכן היא של 180 מ"ל אז כל המצרכים למעט הביצים כמובן, תמדדו בכוס בנפח זה.

מתכון של אמא (על בסיס קמח, סולת וסוכר לבנים)

  • 4 ביצים L
  • 3/4 כוס סוכר לבן
  • 3/4 כוס שמן צמחי
  • 1/4 כוס מים
  • שקית סוכר וניל (לא חובה)
  • שקית אחת אבקת אפייה
  • 1 כוס סולת
  • 3/4 כוס קמח
  • 1/4 כוס אגוזים ושקדים טחונים/קצוצים דק אפשר קצת יותר אם רוצים לפזר גם מעל העוגה
  • תוספות אפשריות: צימוקים, שומשום, פרוסות שקדים

מצרכים לגרסה שלי עם קמח כוסמין מלא, סולת מלאה וסוכר קנים

המדידה על פי גרמים ועל פי כוס אוניברסלית (240 מ"ל)

  • 5 ביצים L
  • 80 גר' סוכר קנים
  • 110 מ"ל שמן זית (קצת פחות מחצי כוס)
  • 60 מ"ל מי ברז (כ-1/4 כוס)
  • כפית תמצית וניל איכותית (אופציונאלי לא חובה בכלל, אני לא שמה וזה טעים בהחלט גם בלי)
  • חצי כפית אבקת סודה לשתיה ללא אלומיניום (אין צורך באבקת אפיה)
  • 1 כוס סולת מלאה (השתמשתי בשקית להכנה מהירה של קוסקוס)
  • חצי כוס קמח כוסמין מלא מנופה וחצי כוס קמח שיבולת שועל. אפשר להמיר ב3/4 כוס קמח כוסמין מלא (בלי להוסיף שיבולת שועל)
  • 1/4 כוס אגוזים ושקדים טחונים/קצוצים דק אפשר קצת יותר אם רוצים לפזר גם מעל העוגה
  • תוספות אפשריות: צימוקים, שומשום, פרוסות שקדים וכד'.

מהלך הכנה, שלב 1: הקצפת החלבונים

שלב 2: החלמונים

שלב 3: איחוד והכנת העוגה

מהלך ההכנה

  1. מפרידים את החלמונים (הצהוב) והחלבונים (הלבן) מהביצים כמו בעוגה מוקצפת רגילה. את החלבונים שמים בקערה אחת של מיקסר אם יש לכן, ואת החלמונים בקערה נפרדת.
  2. מקציפים את החלבונים עד שהמרקם נהיה קשה ולבן. מוסיפים את הסוכר וממשיכים להקציף עד שמקבלים קצף לבן חלק מבריק ויציב.
  3. לקערת החלמונים מוסיפים את השמן והמים. מערבבים ומוסיפים את הסולת, הקמח, ואבקת הסודה לשתיה או אבקת האפייה.
  4. לאחר ערבוב מוסיפים את האגוזים והשקדים הקצוצים ומערבבים.
  5. אפשר גם לערבב את האגוזים הקצוצים יחד עם השמן והמים לפני הכנסת הקמח והסולת.
  6. לאחר שהעיסה/בלילה התאחדה, לוקחים מעט קצף חלבונים ומכניסים לקערה עם העיסה.
  7. מערבבים בתנועות קיפול/לטיפה עדינות עד הטמעה. כל הזמן לסובב באותו כיוון ובעדינות שלא להרוס את הקצף. אם הקצף "נופל" העוגה לא תעלה יפה.. יהיה לה מן שקע במרכז.
  8. ממשיכים להוסיף עוד קצף ומערבבים עד שמסיימים להטמיע בבלילת העוגה את כל הקצף.
  9. כאשר בלילת העוגה מוכנה, לוקחים תבנית שמים מעט מים ומניחים נייר אפייה (אקולוגי).
  10. המים מסייעים להדבקת נייר האפייה כדי שלא יזוז.
  11. מעבירים בזהירות את בלילת העוגה לתבנית.
  12. מוסיפים מעל העוגה שומשום (לא חייב)
  13. מכניסים לתנור שחומם מראש על 180° לחצי שעה לפחות.
  14. אחר זמן זה, בודקים את העוגה. אם אינה זזה בתנור הוציאו והכניסו קיסם במרכזה. אם הקיסם יוצא יבש, העוגה מוכנה. אחרת, החזירו לתנור לעוד כמה דק'.
  15. העוגה מוכנה וטעימה!
  16. מי שרוצה, יכולה להוסיף מעל גם "דבש" להרטבת העוגה. מציינת שזה לא חובה בכלל. העוגה יוצאת טעימה, לא יבשה בכלל ומספיק מתוקה גם בלי ה"דבש".

הכנת ה"דבש"

המתכון דומה מאוד להכנת סוכריות ביתיות רק שמחממים את המרכיבים עד המסת הסוכר וזהו. כך זה יהיה נוזלי ודביק.
להלן המצרכים:

  • 1 כוס סוכר קנים
  • 1/2 כוס מים
  • מיץ מחצי לימון סחוט טרי

הכנת ה"דבש":

  1. מכניסים את המצרכים למחבת (רצוי מסוג נון סטיק) מחוממת על חום בינוני.
  2. מחכים שהסוכר ימס ומערבבים. היזהרו לא לשרוף את הדבש. לא לבשל על אש גבוהה. רק בינונית ובסבלנות לערבב.
  3. לאחר שהסוכר נמס, המרקם נהיה דביק ונוזלי-זה מוכן.
  4. בינתיים חורצים את העוגה לפרוסות. מספיק רק לחרוץ קלות ואין צורך לחתוך ממש כל פרוסה.
  5. את הדבש החמים מפזרים על העוגה. החריצים שיצרנו מאפשרים לנוזל הדבשי להיכנס לתוככי העוגה.
  6. אם רוצים אפשר להוסיף לדבש גם שומשום.

המתכון להכנת הדבש משמש גם להטבלת ספינג' טוניסאי מסורתי, (אפשר גם דונטאס), יויו, עוגיות מקרוד וכד'.

ויש גם מתכון לעוגת שוקולד פרווה, עוגת שיש ועוד שלל מתכונים

בהצלחה ולבריאות!

הצטרפי לשיחה

6 תגובות
  • שלום וברכה.
    העוגה נראית מעולה… ב"נ אכין אותה לשבת קדש.
    יש לך ידע כ"כ שופע בנושא האפייה, רציתי לשאול אותך:
    האם את רוכשת את המוצרים הבריאים מסופר רגיל או מחנויות טבע וכד'.
    אני שואלת כי אני לא רואה בסניפי הסופרים סוכר קנים למשל או נייר אפייה אקולוגי- כל אלו ממש בבחינת "חידוש", וגם מה כ"כ גרוע בקמח רגיל או תמצית וניל פשוטה?
    תודה מראש, רחל

    • שלום יקרה וברוך שובך לאתר,
      בע"ה מאחלת לך בהצלחה רבה בהכנת העוגה אני מאמינה שתצא לך טובה וטעימה במיוחד!
      כי כל מה שמכינים ואומרים לכבוד שבת, מקבל ברכה וטעם מיוחד!
      המתכון מצוין זה מתכון של אימא ז"ל שהולך איתנו שנים רבות

      תודה על הפרגון, הידע הוא משנים רבות של לימוד, חקירה ודרישה אחר האמת והטוב ביותר….
      ועדיין חסר לי עוד הרבה הרבה מה ללמוד ולדעת ב"ה וגם ליישם.
      לשאלותייך,
      חלק מהמוצרים הבריאים אפשר למצא ברוב הסופרים לפחות אצלי בעיר.
      תבדקי בסופר אצלך אם יש מחלקה שנקראת טבע או "GREEN " או אקולוגיה וכו'.
      הרבה פעמים מקבצים את כל המוצרים האורגניים יחד.. גם נייר אפיה טבעי אפשר למצא (תראי ברכיבים )
      ויש מוצרים אחרים שאני מוצאת רק בחנויות טבע למשל תמצית וניל איכותית אמיתית,
      מוצרים אורגניים שונים כמו פשתן, שומשום מלא (לפעמים אפשר למצא בסופר רגיל אך הרבה פעמים לא..), דבש דבורים טהור ואמיתי באמת שלא עלול להכיל שום כלום חוץ מדבש אמיתי מהכוורת…

      הקמח הלבן הרגיל הוא בסך הכל פחמימה ריקה לחלוטין.
      ז"א שאם אכלתי לחם, אכלתי שום דבר. שום מזון שמזין את הגוף שלי אלא להיפך. מה גם שבגלל שהיא פחמימה ריקה, נטולת ערכים תזונתיים, רעבים הרבה יותר מהר, אוכלים יותר, משמינים, פחות מרוכזים וכו'.
      בקמח הלבן הרגיל יש הרבה מאוד גלוטן. גלוטן זה בעצם דבק GLUE באנגלית = דבק.
      אם מוסיפים חומרים כימיים נוספים שמתווספים למאפים ומזונות על בסיס קמח לבן.. נקבל כל מיני חומרים סתמיים כמו סוכר לבן, כמו שמנים לא טהורים וכו' אז יש לזה השלכות על איכות החיים שלנו..
      גם מלח אני למשל משתמשת במלח גס. ומדוע? משום שמלח הטחון הרגיל מה שנקרא, מוסיפים חומר מסוים כדי שהמלח לא יתגבש..
      ולכן אני מעדיפה לחסוך מעצמי את החומר המיותר הזה ואני טוחנת את המלח..

      תמצית וניל פשוטה ורגילה היא פחות איכותית, הטעם שלה פחות עשיר, יש לה פחות תועלות מהעובדה שהיא למעשה כימית, סינטטית.
      לעומתה, התמצית וניל האמיתית, עשויה ממקל וניל אמיתי וללא תהליכים כימיים… הטעם עשיר יותר ונכון שהיא יקרה הרבה הרבה יותר אבל בגלל שהיא מרוכזת מאוד, מספיק מעט כדי לתת את הטעם..

      אני מנסה לשמור בהתאם ליכולות שלי על הגוף שה' ברא לי ונתן לי במתנה ועל זה של בני משפחתי.

      ממליצה לך לקרא גם :
      קריאת תוויות מזון
      חשיבות תזונה נכונה ואורח חיים בריא
      חשיבות טיפוח אישי ובעיקר טבעי
      הזול עולה יקר

      ויש לי עוד פוסטים באתר בנושאים הללו.
      מקווה שהצלחתי להשיב לשאלותייך…
      מוזמנת לחזור בשמחה!

      כל טוב יקרה ובהצלחה!

      • קיבלתי.
        תודה על התשובה ויישר כח.
        מאוד נהנית מהאתר שלך.
        רואים ומרגישים שיש לך יראת שמיים.
        תודה מראש, רחלי

        • מקסימה את תודה על הפרגון התמיכה וההערכה תודה שאת חוזרת להגיב ולהודות, זה לא מובן מאליו…
          אני שמחה מאוד לדעת שאת נהנית רואים שיש לך יראת שמיים ומידות טובות….

          ברוכה תהיי וה' יהיה עימך ועם כל עם ישראל.
          שלך באהבה והערכה,

          • אמא פוטי שלום וברכה.
            הכנתי את העוגה (בגרסה הרגילה שלך ולא הבריאה)
            וההכנה הייתה כ"כ קלה בזכות התמונות וההסברים המפורטים.
            עוגה ממש טעימה ועם מרקם ספוגי נהדר – עונג שבת
            יישר כח ותודה רבה.
            וכן הכנתי את הבשר הטחון עם האורז ולראשונה לא נשאר לי סיר ליום ראשון, כולם אכלו ונהנו ופשוט הסיר התרוקן ברוך ה'.
            תודה רבה לך, רחלי

          • איזה כיף לקרא! שמחה אמוד שהצליח לך.. ב"ה תודה רבה שחזרת לעדכן
            גם על העוגה וגם על הבשר עם האורז….
            תודה!