רוטב ותוספות לאורז

זמן קריאה: 4 דקות רעיונות לרטבים ותוספות שונות לאורז לשדרוג הארוחה והתאמתה לכל עת: יום חול, שבתות, חגים ושמחות. לבריאות!

רעיונות לרטבים ותוספות לאורז שגם ילדים אוהבים

אורז הוא אחד המזונות הנפוצים ביותר בעולם. הוא משמש הן כארוחה עיקרית בפני עצמה והן כתוספת לתבשילים ומנות שונות. מאורז מפיקים גם פצפוצי אורז המשמשים למגוון קינוחים ומאכלים טעימים כגון קוקו פופס ביתי, כתוספת לשוקולד ביתי ועוד. את האורז אפשר למצא כקמח והוא משמש כתחליף קמח ללא גלוטן במתכונים שונים. אפשר לכתוב ולדבר הרבה מאוד על אורז, אך להערכתי עדיף לעבור ישר לתכלית, לעיקר – כי אורז לבד, כמה שיהיה טעים, הוא תפל. הוא חסר. אורז טוב הוא אורז עם תוספת כלשהי. הוספות מעשירות את האורז ואת הארוחה.
אז אם הכנתן אורז מלא (או רגיל…) לפניכן מגוון רעיונות לרטבים ותוספות שישדרגו את המנה שלכן מכל הבחינות.

לבריאות!

רעיונות לרטבים לאורז

  • רוטב עגבניות / שקשוקה
  • רוטב אפונה:
    • אפונה יבשה מומלץ להשרות לפחות שעה – שעה וחצי. אם היא קפואה אין צורך.
    • לאחר השריה (או שטיפה בלבד, במקרה של אפונה קפואה) מבשלים את האפונה עד ריכוך. זה לוקח לפחות שעה ויתכן שיותר.
    • כשהאפונה רכה, שוטפים ומסננים.
    • מחזירים את האפונה לסיר לתוכו שופכים כמה כפות של רוטב עגבניות בסיסי (תלוי בכמות שתרצו להכין) ומוסיפים מים בהתאם: על כל כף רוטב בסיסי, יש להוסיף בערך 2-4 כפות מים. תלוי בסמיכות שתרצו לקבל.
    • במידת הצורך, אפשר להוסיף תבלינים לפי הטעם.
    • מבשלים כ-10 דק' (מי שאוהב יכול להוסיף לתערובת זו גם גזר פרוס לרצועות. אך גם אותו יש לבשל לפניכן עד ריכוך).
    • לרוטב אפשר להוסיף גם חתיכות שוקיים/חזה עוף ולבשל לפני או יחד עם האפונה (במקום לבשל את האפונה בנפרד. אישית אני מעדיפה לבשל בנפרד.
  • רוטב זיתים:
    • את הזיתים המגולענים (הכמות תלויה ברצונכן החופשי, בכמות הסועדים) יש לשטוף ולבשל לפחות 3 פעמים. בכל פעם למשך 10 דק' כשהמים רותחים, לשטוף ולסנן. כך מוציאים את מרירותם של הזיתים.
    • לאחר שהזיתים בושלו במים רותחים 10 דק' במשך 3 פעמים בכל פעם, ונשטפו היטב אפשר להחזיר לסיר (נקי) ולהוסיף מס' כפות רוטב עגבניות בסיסי.
    • מוסיפים מים ומבשלים יחד כ – 10 – 15 דק'.
    • מומלץ להוסיף לרוטב זה פרוסות בשר מס' 5. (ואותם כמובן יש לבשל הרבה לפני הזיתים לפחות שעה וחצי – שעתיים לפני עד ריכוך הבשר. או יחד עם הרוטב. אין צורך לבשל את הזיתים זמן רב כל כך.
    • אפשר גם להכין קציצות בשר יחד עם הזיתים.
  • רוטב פטריות:
    מתון של אמא שלי ז"ל:
    • קוצצים בצל (גודל בינוני) ומטגנים במעט שמן זית (או שמן צמחי אחר) עד הזהבה. כדאי להשתמש בסיר/מחבת נון-סטיק.
    • מוסיפים 1/4 כוס קמח כוסמין מלא או רגיל, מעט מלח פלפל שחור וכורכום, שן שום כתושה ומעט מים. מערבבים הכל היטב היטב ומוסיפים פטריות (אם רוצים, אפשר להוסיף גם חתיכות קטנות של חזה עוף).
    • מבשלים על אש נמוכה עד שהרוטב מסמיך. יש לערבב מדי פעם לוודא שלא נשרף ולא נדבק לתחתית הסיר. לפני סוף הבישול אפשר להוסיף פטרוזיליה ו/או כוסברה קצוצים.
  • מרק ירקות: אומנם לא ממש רוטב, אך מרק ירקות משתלב נהדר עם אורז. למרק אפשר להוסיף חתיכות בשר עגל, כבש, עוף.
  • מרק עוף עם חומוס ואורז:
    • מכינים מרק עוף צח צהוב, מוסיפים גרגירי חומוס ומבשלים למשך חצי שעה – ארבעים דק'.
    • לאחר שהעוף כמעט מבושל, מוסיפים אורז ומבשלים את הכל יחד עד שהכל מבושל היטב. שימו לב, אם מבשלים אורז לבן, אפשר לבשל אותו ישירות במרק. אם מבשלים אורז מלא, מומלץ לבשל אותו תחילה בסיר נפרד ורק לאחר מכן להכניס למרק העוף.

תוספות נוספות:

לאחר בישול האורז המלא, שטיפתו וסינונו (אפשר גם אורז לבן) תוכלו לבחור את אחת התוספות שלהלן. חשוב שהתוספות יהיו במצב אכיל, הווי אומר מבושלות ומוכנות לאכילה. את התוספות מחברים לאורז (או האורז מתחבר אליו..) בשלב טיגון וייבוש האורז המלא (לאורז לבן, אחרי שהוא מוכן, שהרי מטגנים אותו לפני):

  • אפונה: מבושלת. ממליצה על הקטנית היבשה אבל אפשר גם משימורים/קפואים. ראו לעיל הסבר כולל רוטב.
  • תירס: משימורים/קפואים. רצוי לבשל ולהגיש חם יחד עם האורז. אין צורך לטגן. אפשר להוסיף את התירס ישירות בצלחת או בסיר לאחר גמר בישול וייבוש האורז על ידי טיגון קל ולערבב היטב.
  • גזר – רצוי מגורד ( אם מגורד, לא חייב לבשל תחילה. אפשר לפעול כמו בהכנת בורגול, מטגנים ואז מוסיפים את האורז).
  • תפוחי אדמה: בשלו חלקית את תפוחי האדמה ופרסו לפרוסות. תטבלו לפי טעמכן האישי כל פרוסה והניחו לטיגון קצרצר מכל צד. הוסיפו את האורז וערבבו אותו יחד עם פרוסות תפוחי האדמה.
  • בדומה לתפוחי האדמה, אפשר להוסיף בטטה ולפעול באותה צורה.
  • אפשר כמובן לטגן בצל, ומיד לאחר שהזהיב, להוסיף את האורז המבושל, השטוף והמסונן ולטגנם יחד דקות אחדות.
  • קטניות נוספות כגון: חומוס, שעועית, פולים, פולי סויה (אדממה). הקטניות כמובן צריכות להיות מבושלות היטב. אפשר לבשל אותם בצורתם הרגילה. ראו פוסט טיפים לבישול מוצלח של גרגירי חומוס. מתאים גם לשעועית וכל הקטניות הגדולות הקשות.
  • מג'דרה: לאורז המבושל, השטוף והמסונן הוסיפו עדשים מבושלות.
    בישול העדשים: שטפו וסננו עדשים בכמות שתרצו (בדקו והוציאו עדשים נגועות). הכניסו את העדשים לסיר ובשלו אותם כחצי שעה (יתכן מעט יותר). לאחר שהתרככו, סננו את העדשים והוסיפו אותן לסיר האורז. ערבבו היטב.
  • קטניות בצורת קמחים: אפשר להוסיף את הקטניות בצורת קמחים לאחר בישול האורז, שטיפתו וסינונו. הכניסו לסיר לייבוש בטיגון והוסיפו את קמחי הקטניות בכמות שתרצו ובהתאם לכמות האורז שהכנתן. ראו איך להכין קמח חומוס ואיך להכין קמח עדשים. הוספת העדשים לאורז היא מנה הנקראת "מג'דרה". רק אחרי שהקטניות והאורז מבושלים אפשר לאחד ביניהם.
  • הוסיפו תבלינים לפי טעמכן האישי: פפריקה, כורכום, כמון ועוד.
  • אם אתן אוהבות טעם מתקתק במזון, אפשר להוסיף פרוסות שקדים מולבנים, צנוברים, צימוקים, חמוציות וכד'.
  • הוסיפו כל ירק אחר שאתן אוהבות: ירקות מאודים, מוקפצים או חיים כמו סלט ירקות קצוץ דק, סלט כרוב לבן ועוד.
  • כמובן אפשר להוסיף לצד האורז גם מנת בשר כגון: בשר עם חומוס; בשר טחון, שווארמה אנטריקוט, שווארמה הודו, פילה מדומה, מתכון כבש בסיר עם תפוח אדמה, קוביות בשר בקר, בשר מפורק בסגנון מזרחי, שניצלים, פרגיות, עוף צלוי ועוד.
  • אם רוצים, אפשר להכין: כתף טלה בתנור ממולא אורז ובשר טחון, לוביה עם בשר, צלי בקר כמו בחתונות, מתכון לתבשיל כבש עם ירקות שורש,
  • אפשר גם פירות יבשים ממולאים בשר טחון או מתכון לטנזיה פירות יבשים מרוקאית
  • לסיום, מנה המככבת גם באולמות אירועים: אורז עם שקדים מולבנים, צימוקים, ובכלל אגוזים ,

💜 בתאבון והרבה בריאות💜

הצטרפי לשיחה

6 תגובות
  • שלום לבעלת הבלוג היקרה.
    רציתי לשאול איך את מנביטה את האפונה היבשה או קטנית אחרת.
    זאת כיוון שאני יודעת שכשמנביטים הערך התזונתי גבוה.
    אשמח לתשובה, רחלי.

    • שלום לחברת הבלוג היקרה,
      הנה לך קישור שיוכל לסייע לך בנושא הנבטת קטניות:
      הנבטת עדשים וקטניות
      ונכון את צודקת במאה אחוז. הנבטה מעלה את הערכים התזונתיים של הקטניות המונבטות… והיא גם מועילה לעוד דברים.
      צריך לקחת בחשבון שהטעם מעט חריף יותר, עמוק יותר כשהקטניות מונבטות מאשר כשהן אינן מונבטות.
      אם יעלו לך שאלות נוספות, מוזמנת בשמחה לחזור אלי ואשתדל בע"ה להשיב לך כמיטב יכולתי.
      תודה וכל טוב יקרה…
      שלך

      • תודה רבה לך.
        האמת שיש לי מלא מלא שאלות…:)
        אני מנסה לפזר אותן כדי לא להכביד חח.
        תודה על התשובות ויישר כח.
        רחלי

        • בשמחה גדולהההה
          הרבה שאלות זה טוב… זה מראה על רצון לדעת, ללמוד להתקדם… לגדול לצמוח.. רק דברים טובים…

          ואל דאגה – לא מכביד עלי. הכל בסדר זה הכיף שלי..
          כל טוב!