מתכון למרק ירקות עשיר וטעים פשוט וקל להכנה במגוון תוספות ומתאים לכל ימות השנה
מתכון שלמדתי מאמא ז"ל למרק ירקות שמתאים לכל זמן שרוצים כולל שבתות, חגים, שמחות, פסח, ואירועים משמחים אחרים. המתכון ללא גלוטן ופשוט מאוד להכנה. מומלץ לאכול אותו מעל צלחת קוסקוס מלא או רגיל, בורגול, אורז מלא או רגיל או להכניס אליו אטריות, פתיתים, גריסים… או סתם לאכול ולשתות מרק חם.. בייחוד בחורף….
אני מכינה תמיד את אותו הבסיס ומגוונת בהתאם לזמנים ולחשקים שלי….אפשר לעשות את המתכון צמחוני וטבעוני – פרווה – ללא מנה בשרית, ואפשר לגוון בסוגי בשרים שונים החל מעוף, הודו, בשר בקר עגל, ועד בשר כבש לקבלת מרק חגיגי ועשיר בטעם! ואם רוצים אפשר גם עם דגים שמתאימים למרקים כגון: לברק, דניס, נסיכת הנילוס ועוד.
במתכון הבאתי אפשרויות שונות כך שיתאים גם לילדים. המתכון שלי הוא בלי אבקת מרק! למי שלא יודעת אבקת מרק מכילה הרבה חומרים חלקם ממש לא טובים לגוף כגון מונוסודיום גלוטומט, נתרן (מלח) בכמות מאוד גבוהה, סוכר (למה להכניס סוכר בכלל?!) אבקות כימיות שונות, תבלינים שאיננו יודעים מה הם בכלל… תחשבו שניה "אבקת מרק בטעם עוף – פרווה. רגע, אבל איך אפשר בטעם עוף פרווה? ברור שאין שם עוף… אז מה יש שגרם לאבקת המרק הזו לקבל טעם של עוף??? ירקות מיובשים שמזמן אינם בכלל בקטגוריה של מזון בריא…. שומנים, משפרי טעם וריח…. בקיצור – לא ממליצה להשתמש ברעל הזה שנקרא אבקת מרק מכל סוג שיהיה).
אפשר בהחלט להכין מרק טעים ובריא ממש ממרכיבים טריים ואיכותיים, בטעם ביתי ולא תעשייתי כמעט בלי שמן בכלל, עם קטניות כמו חומוס, שעועית, ירקות שאוהבים והכי חשוב שמתאים בכל זמן ולכולם.
בהצלחה והרבה בריאות!
מצרכים להכנת המרק
הכמויות תלויות במס' המנות שרוצים לקבל. אני מביאה כמויות ל -6 סועדים. אתן יכולות להוסיף כמויות, להפחית, להכניס איזה ירקות ומנה חלבונית שתרצו לא חייבים בכלל… זה ממש מה שאתן רוצות ואוהבות… העיקר שייאכל ולא ייזרק חלילה.. ראו הארות למטה לגבי ילדים.
- 1 בצל בינוני – גדול (חובה)
- 3 כפות שמן זית או שמן צמחי אחר שאתן משתמשות בו (חובה)
- תוספות – הכניסו מה שתרצו להכניס: (כמובן בשביל שזה ייקרא מרק ירקות עליכן להכניס ירקות כלשהם ובייחוד כדאי ירקות שורש…)
- 1 גזר
- 2-3 תפוחי אדמה בינוניים
- 1 בטטה קטנה-בינונית
- 3-4 שיני שום (לא חובה בכלל)
- מעט דלעת
- מעט דלורית
- מעט קרא (אם רוצים להכין לראש השנה לסימנים),
- 1 קישוא בינוני
- עלים ירוקים: פטרוזיליה, סלרי, כרפס, מנגולד, כוסברה, לוף (כרישה), וכד' (אפשר הכל לשים, אפשר מה שרוצים ואפשר לוותר, הכל תלוי בטעם וברצון שלכן)
- קטניות: חומוס, שעועית מבושלים מראש או לאחר השריה או קפואים או משימורים. אפשר להכניס סוגי שעועית שונים כגון: לבנה, אדומה, מש, ירוקה. וכן אפשר להכניס עדשים כתומות, ירוקות, פולים, אפונה טרייה או יבשה וכד'.
- בשר: איזה בשר שתרצו המתאים לבישול, בשר כבש, עוף משולשים או שוקיים ואפשר גם הודו. אמא ז"ל הייתה מכניסה גם גרונות זה היה נותן טעם טעים ומעשיר את המרק.
- במקום בשר אפשר להכניס דגים שמתאימים לבישול במרק כגון: לברק, דניס, נסיכת הנילוס וכד'.
- אפשר כמובן לא להכניס שום מנה בשרית/דגים ולהשאיר את המרק פרווה עם ירקות בלבד.
- תבלינים: פפריקה מתוקה 2-3 כפות, מלח ופלפל שחור לפי הטעם, חצי כפית כורכום, כפית כמון. תוכלו להוסיף תבלינים נוספים בהתאם לטעמכן האישי ולסוג הבשר/הדג שבחרתן להכניס כגון סומק, אגוז מוסקט
- עשבי תיבול: עלי דפנה, רוזמרין, טימין וכד'.
כלים להכנת המרק
- סכין וקרש חיתוך לחיתוך הירקות
- קולפן
- כף לערבוב
- סיר עמוק למרק
- מסננת לשטיפת המצרכים
- בלנדר/מעבד מזון לטחינת ירקות אם רוצים לקבל מרק ירקות עשיר וסמיך
מהלך הכנת המרק באפשרויות שונות:
המתכון מתחלק לשני חלקים עיקריים: הכנת הבסיס והכנת המרק עצמו עם התוספות שתרצו. הכנת הבסיס הוא שלב קריטי וחשוב להצלחת המרק, לקבלת הטעם המיוחד. אם תדלגו על השלב הזה לא תקבלו את אותו הטעם…. לכן נתחיל בהכנת הבסיס ובהמשך הבאתי דוגמאות והסברים לסוגי מרקים שונים.
הכנת הבסיס:
הכינו את הבסיס רק לאחר שהחלטתן איזה מרק אתן רוצות להכין, והכנתן את שאר המצרכים. להלן שלבי הפעולה להכנת הבסיס:
- נקלף את הבצל, נשטוף ונקצוץ אותו. אפשר לפרוסות אך אני ממליצה לקצוץ בסלייסר או כל קוצץ ירקות אחר כדי לקבל קוביות קטנות. זאת בעיקר כדי שילדים יאכלו. הרבה ילדים לא אוהבים לאכול בצל. כשהוא קצוץ דק הוא לא בולט וילדים אוכלים ולא מרגישים אותו.
- נכניס את הבצל לסיר המרק הריק ונוסיף אליו את השמן.
- נעביר את הסיר לכיריים לטיגון הבצל עד הזהבה.
- כדאי לבשל על אש בינונית לסגור את המכסה ולערבב מדי פעם.
- לאחר 3-4 דק' טיגון (וערבוב לא לשכוח שלא יישרף הבצל), כאשר הבצל בשלבי הזהבה אני מוסיפה פחות מרבע כוס מים. שמתי לב שהוספת המים בשלב זה עוזרת לבצל להזהיב כמו שצריך, לא להתייבש ולא להישרף והוא יוצא מושלם בעיניי.
- ממשיכים לערבב כמובן את הבצל כל הזמן על אש בינונית.
- לאחר עוד 1-2 דק' טיגון, המים נספגו כמעט לגמרי אני מוסיפה את הפפריקה ומערבבת היטיב.
- לאחר דקה של טיגון הבצל עם הפפריקה הבסיס מוכן ואז אני פועלת בהתאם לסוג המרק שאני רוצה להכין: עם בשר/עוף או בלי? מרק צח או מרק עשיר בירקות? וכו'.
מרק ירקות עשיר עם עוף
כדי להכין מרק עם כל סוג של בשר בקר, כבש, או עוף, אני דואגת מראש לשטוף ולנקות את הנתחים. אישית אני מסירה את העור והלכלוכים שיש בעוף ואת הבשרים אני חותכת לקוביות יחסית קטנות.
כמובן אני דואגת להכין את הירקות שבחרתי להכניס וחותכת הכל מראש לקוביות בגודל שאני רוצה. אפשר להיעזר בבלנדר/קוצץ ירקות/סלייסר כדי לקבל קוביות קטנות.
לאחר שהבשר/עוף והירקות שבחרתי מוכנים לבישול (הכוונה שהם חתוכים, שטופים וכו'), ולאחר שבסיס המרק שלי מוכן:
- אני מכניסה את חתיכות הבשר/עוף לסיר עם הבצל והפפריקה ומטגנת קלות. שימו לב, להנמיך מעט את החום ולערבב היטב את תכולת הסיר.
- לאחר שכל צדדי החתיכות בשר/עוף טוגנו והתערבבו בפפריקה והבצל, אני מוסיפה את הירקות, הקטניות ושאר התבלינים.
- כעת אני מוסיפה מים שיכסו את רוב תכולת הסיר ומערבבת מעט.
- אני מבשלת את המרק על חום בינוני עד ריכוך הבשר/עוף. זמן הבישול תלוי בסוג הבשר שהכנסתן ובגודל החתיכות. כשזה חתוך דק מתבשל יותר מהר. עוף מתבשל מהר יותר מבשר בקר. לבישול עוף תצטרכו לפחות שעת בישול.
- שימו לב לבשל את המרק בסיר מכוסה על חום בינוני ולא גבוה ושהמים לא נגמרים.
- כדאי לבדוק לאחר ארבעים דק' מה מצב הסיר ולערבב אם יש צורך.
- ברגע שנתחי הבשר/עוף רכים ונחתכים בקלות, המרק מוכן אפשר לכבות ולהגיש חם ככה או בצירוף כל תוספת שתרצו.
מרק ירקות עשיר עם בשר בקר/בשר כבש
אותם שלבים כמו במרק עם עוף
מרק ירקות פרווה
אם וויתרתי על מנת הבשר/עוף/דגים במרק, לאחר שהפפריקה והבצל טוגנו, אני מכניסה את הירקות, קטניות ותבלינים ומערבבת היטב. מיד אחר כך אני ממלאה מים עד גובה הירקות ומבשלת על חום בינוני עד ריכוך הירקות כולם כארבעים דקות לערך.
לגבי קטניות, לרוב יידרש להם זמן ארוך יותר משאר הירקות, ולכן אני דואגת לבשל מראש קטניות ולהכניס אותם לסיר כשהם מבושלים.
מרק ירקות עם דגים
לאחר שהבסיס שלי מוכן, אני מכניסה את הירקות הרלוונטיים לי ומבשלת אותם. את הדגים אני מכניסה בהתאם לסוג הדג ולזמן בישולו. יש דגים שונים עם זמני בישול קצרים וארוכים יותר. מרק זה מתאים במיוחד לתקופה של שבוע ט' באב בו לא אוכלים בשר. אמי ז"ל נהגה להכין קוסקוס דגים בשבוע זה ובצאת הצום….
מרק ירקות עשיר וסמיך
כדי להכין מרק ירקות סמיך, אני טוחנת חלק מהירקות ומכניסה לסיר במצב טחון. שימו לב, יש נטייה לפעמים לירקות הטחונים לשקוע לקרקעית הסיר, לכן כדאי לערבב מדי פעם ולבשל על אש נמוכה. לאחר כחצי שעה בערך, רצוי לפתוח את מכסה הסיר ולתת לאדים לצאת כדי שיהיו פחות נוזלים בסיר. ולא לשכוח לערבב…
מרק צח צהוב
להכנת מרק צהוב במקום, במקום פפריקה מכניסים כורכום.
התהליך כמובן זהה: מטגנים קלות את הבצל, מוסיפים מעט מים, ואז את הכורכום. אם רוצים אפשר להכניס כחצי כפית פפריקה בשביל הטעם. מרק צח בדרך כלל מכיל מעט ירקות שהם: גזר, תפוחי אדמה ובצל, אפשר גם שום. לרוב מכינים אותו עם עוף או רק עם מעט ירקות. מרק זה אינו מתאים לבשר/דגים.
מרק צח מתאים במיוחד לצאת צומות כגון יום כיפור, או למי שחש ברע מאחר שמדובר במרק קליל, לא שמן וללא הרבה ירקות והוא קל לעיכול. אפשר להוסיף אליו אטריות ביצים, אטריות קטנות/פתיתים. פחות מתאים לקוסקוס. אפשר להכניס אליו אורז (אם זה אורז מלא, צריך לבשל את האורז לפניכן ולאחר בישול להכניס למרק).
המרק יכול להיות בסיס להכנת עוף צלוי בתנור. מבשלים את העוף ולאחר גמר בישולו מכניסים לתנור לצליה יחד עם הירקות ששמנו במרק. יוצאת אליפות.
סיר ברכות לראש השנה
לוקחים את המרק הבסיסי ומוסיפים לו את סימני החג: קרא, דלעת, דלורית, מנגולד, קישוא, לוף, שעועית ירוקה וכו'.
מרק ירקות לפסח
כפי שציינתי, המתכון שלי הינו ללא גלוטן ובלי אבקת מרק ולכן עליכן רק לוודא שהתבלינים כשרים לפסח (אפשר לוותר על הכמון שיש איתו בעיה בפסח). כל השאר נשאר בדיוק כפי שכתוב במתכון… בפסח אימי ז"ל נהגה להכניס פולים ירוקים ואפונה ירוקה. בזמנו הייתה קונה אותם טריים. ואני זוכרת את עצמי יושבת במטבח יחד איתה ופותחת אותם מהתרמילים שלהם אחד אחד….
עצות להכנת מרק ירקות עשיר ובריא שגם ילדים אוהבים
את המרק שלי הילדים ממש אוהבים…. נכון, כמו הרבה ילדים, הם לא מתחברים לירקות מבושלים ולכן אני מדי פעם טוחנת ומערבבת את הירקות הטחונים במרק או שאני קוצצת אותם דק בסלייסר או מגרדת אותם במגרדת וכך הירקות פחות מורגשים והם אוכלים אותם. וגם אם לא הספקתי לעשות זאת, אני יודעת שהמרק עצמו מזין ובריא כי חלק ניכר מהוויטמינים שמכילים רוב הירקות, עוברים למרק בעת הבישול. והמרק חם, ביתי וטעים.. ללא תוספות כימיות, ללא כמויות עצומות של מלח, סוכרים וכו'…
ובחורף, בחגים, ובכל זמן אין כמו מרק חם.. מרק עם קוסקוס טעים….
תוספות מומלצות לסיכום
כפי שראיתן, מדובר במתכון פשוט וקל מאוד להכנה ולהתאמה לכל זמן. מה שחשוב להקפיד להצלחת המתכון הוא על הכנת הבסיס טיגון הבצל וטיגון הפפריקה. לאחר מכן הכל תוספות, הכל נתון לשיקול דעתכן, לטעמכן האישי ולרצונכן. תוכלו להכניס איזה ירקות וקטניות שתרצו, וכמה שתרצו, במרקמים ובצורה שתרצו : טחון, מגורד, קצוץ או חתוך לקוביות. תוכלו להוסיף או שלא, בשר, עוף, דגים או לא להוסיף דבר…
מומלץ לאכול את המרק עם:
- צלחת קוסקוס מלא או רגיל
- בורגול
- אורז מלא או רגיל
- להכניס למרק אטריות, פתיתים, גריסים…
- לטבל בו לחם פרוס
- סתם לאכול ולשתות מרק חם.. בייחוד בחורף….
- אם הכנתן עם כבש, שדרגתן את המתכון לחגיגי, טעים ממש!
- את העוף שבמרק אפשר אחר כך לצלות בתנור יחד עם תפוחי האדמה, הגזר וירקות נוספים שמתאימים לצלייה בתנור. זה יוצא מאוד טעים… בייחוד אם הכנתן מרק צח צהוב.
אפשר להכין מתכון דומה בסגנון תבשיל ולא כמרק
תזכרו מתכון זה (לא) חשבון, הקפידו על הכנת הבסיס וכל היתר בהתאם לרצונכן…. ולידיעתכן יש מרק עדשים ירוקות
💜בריאות והצלחה בכל!💜