זמן קריאה: 4 דקות שני מתכונים טעימים ומוצלחים לתבשילים עם לוביה, שעועית ובשר.. לבריאות!

מתכון לוביה יבשה/טריה עם בשר ורוטב

לוביה, היא קטנית מסוג שעועית, היא לבנה עם נקודה – פס שחור במרכז הפנימי שלה. אפשר למצוא אותה טרייה בתרמיל ירוק, מה שנקרא שעועית ירוקה, וקיימת כשעועית יבשה. ללוביה יש יתרונות תזונתיים רבים, וכמו כל קטנית יבשה, דורשת השריה ובישול ארוך (או קצר יותר בשימוש בסיר לחץ).
על פי המסורת, נוהגים לאכול לוביה בלילות ראש השנה כאחד מסימני הסדר.

להלן מתכון מוצלח להכנת תבשיל בשר עם לוביה בשתי גרסאות:

  • עם רוטב
  • מרק

כך או כך את הלוביה לא מוכרחים לאכול רק בראש השנה וטוב וכדאי להוסיף אותה ולצרוך ממנה במהלך השנה…
בהצלחה בהכנה ולבריאות באכילה!

מצרכים למתכון בשר עם רוטב ולוביה

להכנת הרוטב:

  • 1 גמבה
  • 1 בצל קטן – בינוני
  • 2 כפות רסק עגבניות ביתי
  • אריסה (אופציונאלי)

להכנת התבשיל:

  • 1 ק"ג בשר מס' 5 חתוך לקוביות
  • 4-5 כפות שמן זית
  • לוביה: כמה שרוצים אפשר לערבב סוגי שעועית ולהשתמש גם בטריה וגם יבשה וכן שעועית לבנה או אדומה
  • תבלינים: מלח, פלפל שחור, פפריקה, כמון ותבלון לפי הטעם האישי

כלים למתכון

  • בלנדר/מעבד מזון
  • סיר לרוטב
  • כף לערבוב
  • סכין לחיתוך הירקות
  • צלחות להגשה

מהלך הכנת הבשר

  1. מפשירים (אם יש צורך) את הבשר ושוטפים היטב תחת מים זורמים.
  2. מעבירים את קוביות הבשר לסיר וממלאים מים.
  3. מביאים לרתיחה ומבשלים כ 30- 40 דק'.
  4. בסיום הזמן, מסננים את המים ושוטפים שוב את קוביות הבשר.
  5. משאירים את קוביות הבשר במסננת להורדת רוב הנוזלים.

מהלך הכנת הרוטב לבשר

מאחר שיש גמבות, פפריקה אדומה ורסק עגבניות, התבשיל יוצא אדום. מי שמעדיפה יותר בהיר, צריכה להפחית בכמות הפפריקה ולא תוסיף אריסה.

  1. חותכים בצל, גמבה לרצועות ושוטפים אותם.
  2. מכניסים לבלנדר/מעבד מזון יחד עם 2 כפות רסק עגבניות.
  3. טוחנים היטב לקבלת מחית
  4. מעבירים את המחית שקבלנו לסיר הבישול.
  5. לתכולה שנותרה במיכל מעבד המזון, נוסיף כוס מים ונערבב היטב. כך שוטפים את המיכל מהשאריות ואת המים הללו שומרים להמשך.

מהלך הכנת הבשר עם לוביה

  1. לתוך הסיר הכנסנו בסעיף הקודם את מחית הירקות שטחנו (הבצל, גמבה והרסק). כעת נוסיף 4-5 כפות שמן זית ונטגן למשך 1-2 דק' על חום בינוני. מי שרוצה יכולה להוסיף בשלב הזה גם אריסה.
  2. כעת מוסיפים 2 כפות פפריקה מתוקה (או חריפה) מערבבים היטב עד הטמעה לדקה בערך.
  3. כעת נוסיף את הבשר ואם נרגיש שהתערובת מעט יבשה , אפשר להוסיף 1-2 כפות שמן זית
  4. מטגנים את קוביות הבשר מכל הצדדים למס' דק' בודדות. החום עדיין בינוני.
  5. נוסיף את הנוזל עם שאריות המחית (הרוטב) שקבלנו בסעיף הקודם ושמרנו בצד, מוסיפים תבלינים ואת הלוביה וסוגי שעועית נוספים שנרצה ונערבב היטב.
  6. אם יש צורך מוסיפים קצת מים וסוגרים את הסיר לבישול של שעתיים לפחות. מדי פעם נערבב ונבדוק שלא חסרים נוזלים. אם חסר מעט נוזלים, מוסיפים. המרקם צריך להתקבל כרוטב ולא כמרק. ולכן לא צריך הרבה נוזלים.
  7. כשהבשר, הלוביה והשעועית שהוספתן רכים ונימוחים, אפשר לכבות את הכיריים ולהגיש חם בצירוף אורז מלא, קוסקוס מהיר הכנה, קוסקוס בהכנה מסורתית, ואפשר עם אורז מלא או רגיל , ואפשר לאכול ככה עם לחם כמו: בגט מקמח כוסמין מלא, מה שרוצים.

מרק לוביה עם בשר

מאוד פשוט וקל להכין את המרק הזה, כל ההסברים מפורטים במרק ירקות עשיר ובריא ואכתוב לכן כאן בקיצור שיהיה לכן יותר קל: ממליצה על בשר מס' 5, אבל כל נתח שאוהבים ומתאים למרק בבישול ארוך, יכול להתאים כאן. אפשר גם בשר כבש כמובן. שימו לב לוקח זמן לקטניות להתבשל, בערך כמו הבשר… לכן פחות משנה אם בישלתן אותם לפניכן או לא, ורצוי שהבשר יתאים לבישול ארוך… לא לשכוח שצריך להשרות ולבדוק את הקטניות מראש.

להלן המתכון להכנת המרק:

  1. פורסים בצל לקוביות קטנות או לפרוסות דקות ומטגנים במעט שמן בסיר יחסית עמוק עד השחמה
  2. מוסיפים פפריקה מתוקה, מטגנים אותה מעט יחד עם הבצל ממש מס' שניות.
  3. מוסיפים מעט מאוד מים בערך רבע כוס וממשיכים לבשל. על חום בינוני.
  4. לאחר מכן מוסיפים את הבשר לאחר שטיפה, מטגנים גם אותו כמה רגעים מכל הצדדים.
  5. מוסיפים ירקות שרוצים ואוהבים (גזרים, בטטות, קישואים, תפוחי אדמה וכו', ואם המתכון לראש השנה אפשר להכניס לכאן את כל סימני החג שצריכים לעבור בישול כגון: עלי התרד, דלעת וכו') ומוסיפים הרבה לוביה, שעועית מסוגים שונים בכמות שרוצים.
  6. מוסיפים תבלון לפי הטעם: מלח, פלפל שחור, כמון, אפשר אם אוהבים להוסיף אגוז מוסקט, קינמון … מה שאוהבים
  7. ממלאים את הסיר במים כך שהמים יכסו את רוב תכולת הסיר
  8. מבשלים על עוצמת חום בינונית עם מכסה סגור למשך שעתיים וחצי ובודקים מדי פעם שיש מספיק נוזלים, ששום דבר לא נדבק לתחתית (יכול לקרות כשהסיר הוא לא נון סטיק). לאחר שעתיים בודקים את הבשר כדי לראות את מידת בישולו. תדעו שהבשר מוכן כשהוא יהיה רך מאוד ומתפרק בקלות.
  9. תגישו חם מעל קוסקוס מהיר הכנה או קוסקוס בהכנה מסורתית, ואפשר עם אורז מלא או רגיל.. וכמובן אפשר להגיש מרק חם כמות שהוא ושיהיה לבריאות!!

בהצלחה רבה!!

הצטרפי לשיחה