סידור קערת ליל הסדר לפי מנהג הספרדים ועדות המזרח

זמן קריאה: 4 דקות מדריך לסידור קערת הפסח כולל הסבר לסימני החג השונים ורעיונות למתכונים לחג פסח כשר ושמח!

סידור קערת סדר פסח כולל מה זה כל סימן

פסח מתקרב והנה הוא כבר ממש כאן… ניקיונות כבר התחלנו ואוטוטו מסיימות… וכעת נותר לנו להיערך עם הבישולים והסימנים… מה נדרש מאתנו להכין? אילו סימנים? מה שמים בקערה? באיזה אופן לסדר את קערת הסדר?

חג הפסח הוא חג החירות. חג בו בני ישראל יצאו מגלות ארוכה, מעבדות קשה ונוראה לחופש בצורה מופלאה והפכו לעם. הקערה צריכה להיות מכובדת ויפה כל אחד לפי דרגתו ומעמדו העיקר שתהיה ניכרת השקעה בהכנתה.
חשוב להדגיש כי גם שולחן החג צריך להיות מפואר, להשתמש בכלים נאים ומכובדים, מפיות מהודרות, וכן לפרוס מפות יפות וחגיגיות. כל אחד כפי מידת יכולתו.
הקערה על פי מנהגי הספרדים ועדות המזרח (מרוקו, תימן, בבל, תוניס וכו') או בשמה בפי הזקנים סינייה, צריכה להיות מגש גדול אחד ללא מפלסים/קומות. מומלץ על מגש עגול מכסף. אפשר קערה מנירוסטה, עץ, קש עבה, פלסטיק משובח וכד'.

קערת הסדר

איך מסדרים? מיקום וסדר הסימנים בקערה

על פי מנהג הספרדים ועדות המזרח, סידור המינים בקערה הם כנגד עשר ספירות (מושג קבלי) וסודות גדולים תלויים בסדר זה. הסימנים צריכים להיות בתוך הקערה ממש ורק המי מלח יונחו מחוץ לקערה.
מנהגינו לסדר את הקערה לפי הקבלה על פי דברי האר"י הקדוש. יש חשיבות למיקום הסימנים בתוך הקערה, לכן יש להשתדל ולשמור על המיקומים באופן זה:

למעוניינות: אפשר להדפיס תרשים את סדר הסימנים בקערה כדף צביעה לילדים עם סימני הסדר

  • הזרוע – פינה ימנית עליונה
  • הביצה – פינה שמאלית עליונה
  • ג' מצות – קצה עליון בין הזרוע והביצה
  • חרוסת – פינה ימנית תחתונה
  • כרפס – פינה שמאלית תחתונה
  • מרור – באמצע
  • חזרת – קצה תחתון באמצע בין החרוסת לכרפס

מה שמים בצלחת פסח? מה זה כל סימן בקערת הסדר?

בצלחת הסדר יש להניח את הסימנים הבאים:

  • מצה: 3 מצות, ראוי מאוד לכתחילה מצות עבודת יד שמורות
  • זרוע: נהגו לצלות זרוע כבש ולהניח את העצם בקערה או חתיכה יפה של בשר 4 או בשר 5. אפשר לשמור את הזרוע לשנה הבאה במקפיא (עטופה היטב כמובן רחוק ממוצרי חמץ) ולהשתמש בה בכל שנה ושנה… לציין כי אין אוכלים בליל הסדר בשר צלוי וכמובן לא את בשר הזרוע
  • חרוסת: מנהגים שונים בעשייתה. אנו נוהגים להכינה מסילאן טהור (ללא תוספות) ושברי אגוזי מלך כמנהג הבבלים (הילדים ממש אוהבים את החרוסת הזו)
  • חזרת: חסה (ממש אבל ממש לא כריין/חריין שמוכרים בסופר)
  • מרור: יש חילוק בין המרור שאוכלים למרור שבקערה. המרור הנאכל הוא חסה ובקערה מומלץ לשים עולש הנקרא גם הינדבא. אם אינכן מוצאות או שמחירו יקר מדי, אפשר לשים בקערה עלי חסה
  • כרפס: הכרפס הוא סלרי. אפשר לקחת ירק עלים אחר כגון פטרוזיליה/כוסברה. אך מומלץ שיהיה דווקא סלרי
  • ביצה: ביצה קשה

למה צריך את סימני סדר פסח?

ביהדות יש עניין חשוב מאוד לזכירת העבר. דרך הזכירה מתבטאת במאכלים או בסימנים סימבוליים בצירוף תפילה/ברכה. לכן, בפסח, נוהגים להכין סימנים שונים לזכר מעשים/אירועים שאירעו בעבר. להלן הסבר על כל סימן:

  • מרור: זכר לעבדות בני ישראל שהמצרים מררו את חיי בני ישראל בעבודת פרך קשה בתנאים נוראיים
  • כרפס: זכר לקושי השיעבוד ולכותונת הפסים אשר בסיבתה נמכר יוסף וירדו אבותינו למצרים
  • חרוסת: זכר לטיט
  • זרוע: זכר לזרוע נטויה בה הוציאנו ה' ממצרים וזכר לקורבן פסח.
  • ביצה: זכר לקורבן חגיגה. ולמה דווקא ביצה? מאחר שהביצה היא מאכל אבלים, אנו מראים בכך את אבלותנו על בית המקדש שחרב ושאיננו יכולים לאכול את הקורבן ממש. לכן, כסמל לאבלות, מניחים ביצה (ואף בחלק מהמנהגים אוכלים אותה במהלך הסדר). שתדעו, יום תשעה באב יחול תמיד באותו יום בשבוע בו חל ליל הסדר
  • מצות: זכר ללחם עוני, שלא הספיק לחמם של בני ישראל להחמיץ ביציאתם ממצרים. אנו מניחים שלוש מצות בקערה: שתי מצות הם כנגד לחם משנה כמו בכל ליל יום טוב ומצה נוספת לאפיקומן. סיבה נוספת, המצות הם כנגד שלוש מצוות בלילה זו: זכר לפסח, אכילת מצת מצווה, זכר להלל הזקן שהיה כורך פסח, מצה ומרור ואוכל אותם יחד
  • חזרת: זכר לקושי השיעבוד כמו הכרפס

טיפים להכנה וסידור סימני סדר פסח בקערת ליל הסדר

הנה כמה טיפים שיעזרו לכן להכין את צלח הסדר במהירות ובקלות:

  • קניות מסודרות: כמה ימים לפני ליל הסדר הכינו רשימה מסודרת של כל הסימנים שיש לקנות (או היכנסו שוב לדף הזה) ושל כל המצרכים שתצטרכו למהלך החג ולכו לקניות. כדאי ללכת בשעות פחות עמוסות (אם כי די קשה בתקופת חג למצא זמן כזה..).
  • הכשירו את המטבח שלכן כמה שיותר מוקדם: כך כשהמטבח מוכשר לחג, תוכלנה להתחיל בבישולים ובהכנות מבלי לחכות לרגע האחרון. ביצים למשל יכולות להתבשל מראש ויישארו טובות גם מס' ימים במקרר.
  • תכנון זמן נכון: ערכו רשימה של כל המשימות שיש לכן לעשות לקראת החג. וחברו משימות דומות אחת לשניה. באופן זה, תוכלנה לחסוך זמן יקר. בזמן שהכנתן את הסירים והם מתבשלים, ארגנו משימות אחרות. כגון: בשלו את הביצים הקשות יחד עם תפוחי אדמה, הכינו מצרכים למרק ובשלו אותו. בזמן שהסירים מונחים על הכיריים, תוכלנה להכין את שאר הסימנים: למשל לבדוק את החסה, לברור אורז, להכין קינוח טעים ועוד.
  • שימו לב מה אפשר להכין מראש ומה לא: את החסה לא כדאי להכין מראש. מקסימום לילה לפני או באותו היום עצמו שלא תשחיר. אך ביצים אין בעיה להכין מראש אפילו כמה ימים לפני… כנ"ל לגבי הזרוע שאפשר להשתמש בה משנה לשנה
  • שתפו בהכנות את בני המשפחה ואל תקחו הכל על עצמכן.. אפשר לכבד את הבעל בבדיקת עלי החסה/בהכנת בשר צלוי, או לבקשו לחתוך ירקות למרק.. גם הילדים יכולים להיות שותפים בהכנות.. כל אחד לפי רמתו ויכולותיו. למשל ילדים יכולים לערוך שולחן, לסדר בארגון החדרים, בקיפול בגדים.. ועוד
  • באופן עקרוני, לא מורכב להכין את הקערה, זה די מהר ודי פשוט.. חוץ מבדיקת החסה שלוקחת קצת יותר זמן, וצליית הבשר כל השאר אמור להיות מהיר…
  • עניין אחרון: הכינו כמויות הסימנים בהתאם לצורך שלכן והניחו בצד מחוץ לקערה.. על שולחן סמוך או היכן שיהיה לכן יותר נוח….

לסיכום,

בכל חג מחגי ישראל, ישנם מנהגים רבים. כל עדה עם מנהגיה וכל משפחה עם המנהגים וההווי המשפחתי שלה. את המידע לגבי הסימנים לקחתי מספרו של הרב בן ציון מוצפי "פסח בציון". סדר וסימנים אלו נכון עבור כל עדות המזרח (מרוקו, תוניס, אלג'יר, טריפולי, עירק, פרס, תימן וכו')

נברך אחת את השנייה בפסח כשר וחג שמח

להלן רשימת מתכונים למנות ראשונות וקינוחים לפסח: (יש לוודא את הכשר המוצרים לפסח כמובן)

מנה ראשונה לפסח

קינוחים לפסח

טיפים בבישול

הצטרפי לשיחה

2 תגובות
    • שלום לך,
      לשאלתך,
      חכמינו ז"ל הורו לנו להניח בקערה מס' סימנים המופיעים במאמר זה כנהוג על פי עדות המזרח והספרדים.
      קציצות כלשהן אינן נכללות בסימני קערת ליל הסדר….
      כמוכן, בקערת ליל הסדר לא מניחים כרישה. כרישה היא חלק מהסימנים של ראש השנה בעדות מסוימות.
      סימני הקערה אינם קשורים למאכלים שאוכלים כשמגיעים בהגדה לשולחן עורך.. ולכן אם את חפצה בקציצות פרסה או כל סוג אחר של מאכל שאינו מופיע בסימני ליל הסדר, תוכלי לאכול בשולחן עורך…

      חג שמח!