מדריך ללמוד לצייר לבד
כתבתי כבר בעבר מס' פוסטים העוסקים בנושא ציור, צבעים ואומנות. כעת, משתפת אתכן טיפים בסיסיים וחשובים כדי לצייר וללמוד בכלל לצייר. הטיפים נכונים גם לציורי העתקה (שאנחנו מסתכלים על דבר מסוים ומציירים אותו) וגם על ציורים שאנו מציירות בראש.
מקווה שיהיה לכן לעזר כמו שהטיפים הללו עזרו לי לאורך השנים…
ציור מהנה!
טיפים לציור ברמה בסיסית ונכונה
טיפ 1: אווירה טובה ונעימה
לפני תחילת כל ציור (ולמעשה כל פעילות) – חשוב שתשרה אווירה נוחה, נעימה. אם אתן עייפות, הציור יצא בהתאם… אם אתן לחוצות, כועסות אז הציור יצא גם כן כך.. אתן צריכות לאפשר לעצמכן את זמן הציור. ציור הוא סוג של הבעה רגשית. כלומר דרך, הציור, משתקפים הרגשות שלנו. הנפש שלנו. זהו ביטוי לאני העצמי האישי שלנו אל מול המציאות אותה אנו חווים, עימה אנו מתמודדים. הציור וכל יצירה אומנותית משמשים ככלי עזר לאבחון רגשי-פסיכולוגי. אך הוא גם כלי עזר תרפויטי – המאפשר הרפיה של הגוף והנפש.
ולכן, כדי להצליח לצייר כמו שצריך, גם ברמה הבסיסית, חשוב להיות במצב נפשי- רגשי טוב. וכשאין אפשרות כזו, שאנחנו בסערת רגשות, נאפשר לעצמנו כמה דק' של נשימה עמוקה. נתמקד בנשימות וננשוף החוצה את כל הלחץ. נתחיל בהרפיה קצרה כל אחת לפי מה שמתאים לה ומה שהיא מתחברת אליו. ולאחר רוגע מסוים ראשוני אפשר יהיה להתחיל לצייר.
אם תרצו יש תרגילי נשימה להרגעה וגם דמיון מודרך לאיזון, הרפיה והגשמה עצמית
טיפ 2: התבוננות
האווירה כפי שציינתי מאוד חשובה להצלחת הציור. אבל זה לא הכל… השלב הבא שחשוב לעשות הוא ההתבוננות. להתבונן על מה שאנחנו רוצות לצייר. למשל אם נרצה לצייר פרח – אז נתבונן עליו מכל הצדדים שלו. נבחן אותו מזוויות שונות. נכיר סוגי פרחים שונים. ממה מורכב פרח? עלים, ועלי כותרת, וכו'. נבחן את הצבעים של הפרחים וכל מה שקשור לפרח.
אומנם, נכון, שההתבוננות שייכת גם לציור ברמה גבוהה יותר מהבסיס, אך ככל שתתרגלו מוקדם יותר להתבונן כך ייטב לכן (ולא רק לגבי הציור.. בכלל בחיים. ההתבוננות ההתעמקות חשובה ודרכה אפשר ללמוד רבות).
אם אתן לא מעתיקות ציור אלא מציירות אותו מהראש, עליכן להתבונן במחשבתכן ולצייר את אותו ציור בדמיונכן. בהנחה שאתן לא מציירות מהתת מודע, אלא ציור מודע. (לדוגמא אתן רוצות לצייר דמות, חפץ וכד').
טיפ 3: פירוק האובייקט לצורות גיאומטריות ופרופורציה נכונה
כדי לצייר אובייקט כלשהו, בצורה נכונה, בפרופורציות הנכונות, קל יותר לפרק אותו לפרטים ולצורות גיאומטריות אותן נצייר כשלב ראשון. לאחר מכן, נתבונן שוב על הציור ונתקן את הקווים בהתאם לנדרש.
למשל, אם ניקח את הדוגמא של ציור פרח, אנחנו נבחין שיש לו צורה של עיגול במרכז, וצורות נניח, אובליות בעלי הכותרת, ומלבן בתור גבעול וכן הלאה. זה השלב הראשון. כשנתבונן שוב, נבחין שהעיגול לא בדיוק ממש מעוגל והצורות האובליות גם כן לא בדיוק.. ונתקן את הקווים.
מבחינת פרופורציה נכונה: יש להתבונן על הדף שלנו ואל האובייקט אותו אנו רוצות לצייר ולנסות למצא קווי עזר בתוך הציור כדי להעתיק/לצייר בגודל הנכון. למשל לגבי הפרח – נבחן את גובה הגבעול יחסית לקרקע, את הפרח עצמו עם עלה הכותרת – מה היחס שלהם אל הגבעול וכן הלאה.
אפשר להיעזר באצבע שלנו כדי למדוד באופן דמיוני את הגבהים, המרחקים וכו'. (למשל מחלקים את האובייקט ל 3 חלקים ביחסים הנדרשים כמו עם הפרח: החלק הראשון זה הפרח עצמו, החלק השני זה הגבעול החלק השלישי זה האדמה. וכן הלאה.
טיפ 4: לתת חיים לציור
ככלל, אני ממליצה להתחיל לצייר בציורים פשוטים, קלים ומוכרים לכן טוב כגון: חפצים, דמויות ציוריות קלות, צמחים ועוד. בהמשך כשתצברו יותר ניסיון תוכלנה להתקדם לציור דמויות, בעלי חיים אמיתיים בתלת מימד, עם פרספקטיבה נכונה, אור וצל ועוד. אך אם בכל זאת מתחשק לכן לצייר ציור שנראה חי, מספיק יהיה להוסיף מס' קווים, קצת צבע בגוונים שונים כדי לשנות את כל התמונה כולה…
שוב לגבי הפרח – אם תרצו להחיות אותו, הסתייעו בגוונים שונים לצביעת הפרח. קצת יותר כהה באזורים מסוימים (היכן שאמור להיות הצל בציור שלכן) ויותר בהיר באזורים אחרים… מתחת לעלי הכותרת שם כדאי לרוב, לצבוע בצבעים כהים יותר (כי עלי הכותרת גורמים לצל).
ממליצה לקרא: ציור אובייקט בעזרת אור וצל
אם מציירים עיניים, הוסיפו מעט לבן סביב האישון, זה יחיה את הפנים שציירתן. גם אם ציירתן כלי, חפץ כלשהו, תוכלנה תמיד להוסיף לו עיניים, פה, אף, ידיים.. והחפץ מקבל חיות!
טיפ 5 ואחרון חביב: תנו לדמיון שלכן לפעול ותזרמו!
וזה הכי חשוב בציור, ביצירתיות, ובכל תחום אומנותי כולל בישול, אפיה, כתיבה וכו': תנו לדמיון שלכן לפעול ותזרמו… זה הציור שלכן, הוא מבטא מה שאתן ברגעים הללו.. אם מתחשק לכן לצייר משהו דמיוני – תציירו… חופשי…בדיוק כמו הציורים לתינוקות… בעלי החיים למשל כשמציירים ציורים לתינוקות ולילדים הציורים בד"כ בצבעים עליזים חיים ושונים ממה שהם במציאות.. ויחד עם זאת ברור לכולנו וגם לילדים שהפיל הוא פיל גם אם הוא ורוד….
ואם קשה לכן לדמיין, ואין לכן רעיון לציור נסו את אחת הטכניקות הבאות:
- ציור קשקוש (שרבוט)
- מילים וציורים
- ציור בשתי ידיים בו זמנית
- טכניקה נוספת לפיתוח רעיונות לציור: התבוננו בשתיים או בשלוש תמונות שונות שמושכות אתכן, שאתן אוהבות והייתן אולי רוצות לצייר כגון: תמונת נוף, חפצים, בעלי חיים וכד'. לאחר התבוננות של מס' דקות בתמונות הללו, עצמו עיניים ונסו לצייר ציור אחד שיאחד את מה שראיתן מקודם…
- טכניקה אחרת היא על ידי התבוננות בתמונה אחת המשלבת מס' פריטים/אלמנטים וכמו בפעם הקודמת, עצמו עיניים נסו להיזכר בפריטים שהיו בתמונה וציירו מה שעולה לכן לראש מיד כשתפקחו עיניים.
- מי שמכירה ויודעת, יכולה לצייר בקריקטורה כל ציור או דמות שתרצה (זהירות – אסור לפגוע ולהעליב !)
קישורים רלוונטיים בנושא
- כישרון מולד או נרכש?
- איך לפתח דמיון ויצירתיות בקרב ילדינו?
- יצירת מנדלות לילדים
- ציור קשקוש (שרבוט)
- מילים וציורים
- ציור בשתי ידיים בו זמנית
- מסרים לחינוך וזוגיות על פי אומנות וצבעים
- השראה לחיים מאומנות וצבעים
- ציור אובייקט בעזרת אור וצל
- ציור על חלוקי נחל
- בקטגוריית ילדים יש עוד שלל רעיונות ליצירות שונות ובקטגוריית דפי עבודה, צביעה ויצירה יש מדריכי ציור שונים.
טיפ קטנטן לסיום: השתמשו בדפי טיוטה, דפים משומשים כבר מצד אחד כדי להתאמן על הציור שלכן. לאחר שאתן שבעות רצון מהציור שלכן על גבי דף הטיוטה תוכלנה להעביר אותו בקלות לכל משטח צביעה אחר בעזרת המדריך הזה: איך להעתיק ציור לכל משטח.
כך תחסכו דפים ותעשו מעשה טוב לסביבה…
הכי חשוב – תיהנו מהציור שלכן ותתאמנו כי רק בעזרת אימון – רוכשים אמון ומצליחים.