טיפים לניקיון הבית לפסח וליום יום

זמן קריאה: 7 דקות ריכוז טיפים ועצות להקלת ניקיון הבית לפסח ובכלל ביומיום. בהצלחה!

הקלת ניקיון הבית באמצעות טיפים יעילים וסופר חשובים

פסח מתקרב בצעדי ענק… החורף עבר, האביב בפתח ובאוויר תחושה של טוהר, זכות וניקיון. מתחשק לנו לנקות, לאוורר, לשנות, להחליף, לחדש ולהתחדש בעצמנו. פסח, ובכלל בוא האביב, הוא הזדמנות מצוינת לניקיון ולסידור. בגדי החורף מפנים את מקומם לבגדי המעבר, הפוכים מורמים, מנקים, זורקים, עורכים קניות… ק חבל שלפעמים תקופה זו עוברת עם רגשות שליליים, לחץ ועצבים, מריבות וצעקות.. נכון שאבק הוא לא חמץ, אך שגם אותו מנקים, ונכון שאמא/ילדים/בעל אינם קורבן פסח.. ולכן, כדאי לנצל את ההזדמנות לקראת חג הפסח ולעשות ניקיון וסדר (כן בנוסף לליל הסדר) באווירה נעימה וטובה!

חלקתי את הפוסט לשני חלקים:

טיפים קוגניטיביים – מחשבתיים: שם הכנסתי את כל מה שעלה בדעתי בקשר להכנה מחשבתית להקלת עבודות הניקיון (כולל תכנון וארגון זמן, חשיבה חיובית ועוד).

טיפים מעשיים – פיזיים: לשם הכנסתי את הטיפים על איך לנקות את הבית יותר בקלות…

בהצלחה!

טיפים קוגניטיביים – מחשבתיים

אי אפשר להתחיל בטיפים לניקיון והקלת הניקיון בלי להתייחס תחילה לנושא המחשבה. כן, מי שמכירה אותי יודעת שאני מייחסת חשיבות עליונה לכל נושא החשיבה. וכן בעיניי החשיבה, מה שאנחנו מכניסים לעצמנו, לראשנו, בעל ערך, חשיבות ומשמעות גדולה ומכרעת לאיך אנחנו נרגיש ונפעל. "סוף מעשה במחשבה תחילה".. יש הרבה מאוד פוסטים סביב הנושאים הללו באתר, מומלץ להיכנס ולקרא… (בסוף הפוסט הוספתי כמה קישורים).
להלן טיפים והתייחסויות קוגניטיביות בעניין הניקיון והסדר:

תודה על כל מה שנתת לי!

הבלגן והלכלוך חוגג?? תחגגו גם אתן!!

איזה כיף שיש לכלוך! איזה כיף שיש בלגן.. אתן יודעות מה זה אומר?? הרבה דברים חיוביים: יש ילד/ים שמבלגנים, ומלכלכים ויש כמובן ציוד, חפצים, מזון לבלגן וללכלך…..תחשבו על אלו שאין להם את זה ולכן יש??? זו לא סיבה לשמוח ולחגוג??

תחשבו שניה על הר הכביסה או ערימת הכלים הממתינה בכיור… מה אתן חושבות? איזו באסה זו?? אכן איזו באסה זו להצטער ולהיות מתוסכלת בגין כך.. הרי אפשר לחשוב לגמרי אחרת! איזה כיף שיש לי בכלל בגדים, ויש לי מכונה ששוטפת, והבגדים התייבשו ומריחים נפלא, ויש לי היכן להניחם ויש מי שלבש וילבש אותם !! כל זה לא מובן מאליו…. ולגבי הכלים זה בדיוק אותו דבר: איזה כיף שיש לי אוכל ובמה לאכול אותו ואיזה כיף שיש עוד מי שאוכל בבית הזה… ויש לי אפשרות לנקות אותם: גם מים בברז, גם סבון כלים, אני עומדת על שתי הרגליים, הידיים מתפקדות… אני נושמת ומריחה את הריח ורואה את הכלים בעיניים שלי שומעת באוזניי את רעש הזכוכיות, המתכות, המים, … זה לא אדיר??? זה לא מספיק כדי לצאת בריקוד? וגם אם יש איזה פרט שאין לכן ברשימה שציינתי, אני בטוחה שיש עוד פרטים טובים רבים שיש לכן…

חשיבה חיובית הלכה לניקיון

לפעמים (או רוב הזמן…), אנו עייפות, חוזרות הביתה וחולמות רק על מקלחת חמה ונעימה, על מיטה רכה ונוחה…. אבל הי.. איך שפותחות את הדלת נופל האסימון… המקלחת תחכה.. המיטה תחכה והגוף יתעייף כנראה יותר… כמה זמן יחכו? כמה נתעייף? זה תלוי בנו! ולא בלכלוך…. (או יותר נכון, לא רק בלכלוך..).

שני סוגי מחשבות לאותה מציאות:
  • מחשבה אוטומטית שלילית/קשה/מורכבת: לכעוס/להתרגז/להעצבן? לצאת מדעתי ו"לצאת" על כל בני הבית שלא ניקו/ ולא עזרו / ולא סדרו/ ולא הרימו ולא….? להיפגע ולהיעלב/להתעצב? "עוד פעם השאירו לי את הכל לעשות? לא מתחשבים בי! לא פייר! אין להם מצפון!.. ". להתכנס בתוך עצמי במחשבות קורבניות: "אני אפס מאופס, שמים עלי פס…לא אכפת להם ממני בכלל … אני עייפה, מותשת, אין לי כח… איזה חיים יש לי, איזה בעל/ילדים/אחים/הורים/חברות/ שאר הקרובים…."
    בדרך כלל אחת מהאפשרויות שציינתי תהיה המחשבה האוטומטית. (כן המחשבה, לא התגובה. התגובה היא ביצוע הפעולה תוך ביטוי הרגש).
  • מחשבה שקולה (שיכולה להפוך לאוטומטית למי שמנוסה בזה) חיובית:
    תחשבו אחרת על אותה מציאות: אתן נכנסות הביתה מותשות, מצפות וחולמות על המקלחת והמיטה הנעימה והחמה, פותחות את הדלת ו… מביטות סביבכן, נזכרות מיד ולוקחות נשימה עמוקה, נכנסות בחיוך גם אם מאולץ, ומשחררות משפט חיובי שמתאים לכן: " איזה כיף! אני בבית, ועם הבלגן הזה אני ממש מרגישה בבית….או – יש! יש לי הזדמנות להתגבר על עצמי, לשמוע איזה שיעור טוב ברקע, אוכיח לעצמי שיש לי עוד כח, אני אישה בריאה וחזקה, ואולי גם משפט חיובי מסוג אחר: " וואי איזה בלגן יש פה! טוב זה סימן שיש חיים בבית הזה… אסדר צ'יק צ'ק כמה דברים, ארחץ את הכלים/אכניס למדיח והשאר יחכה למחר!"
תגובות אפשריות:
  • מחשבה אוטומטית שלילית/קשה/מורכבת:
    אתן בוודאי מכירות את החושות/הרגשות ודרכי פעולתכן כאשר מחשבות מהסוג הזה עולות לכן.. אם תבקשו עזרה או יותר נכון תצרחו את הבקשה לעזרה.. סיכוי גדול שלא יענו לכן. אם יענו, זה יהיה בפרצוף חמוץ, בחוסר חשק, העזרה לא תהיה יעילה כלל וכלל ואתן תכעסו יותר ויותר…
  • מחשבה שקולה וחיובית:
    אתן נכנסות בחיוך ובחיוב, תוכלנה לבקש עזרה הרבה יותר בקלות… תבקשו בשפה נעימה, תסבירו את עצמכן, ואת מצבכן, באווירה טובה ומחייכת… רצוי שלא בפקודות וציוויים. אתן בהחלט לא צריכות לעשות הכל לבד: זה לא חינוכי, לא יעיל ולא טוב בשום צורה. אם תרצו שיתוף פעולה- תחייכו. החיוך מדבק וידביק אליכן שותפים ועובדים קטנים/גדולים יקרים מאוד…

טיפ חשוב נוסף בעניין ההכנה הקוגניטיבית שהיא גם טכנית: כאשר יחנו כן יסעו – התארגנות נכונה, מיטבית תסייע לכן בבוא זמן העבודה/הניקיון….

עוד טיפ אחד ממש חשוב: חלוקת העבודה ותכנון זמן נכון. אל תעמיסו על עצמכן לנקות הכל בבת אחת. חלקו את העבודה גם עם שאר בני המשפחה, דיירי הבית שלכן (כפי שראינו לעיל) וגם פרסו את המשימות על פני התקופה. תוכלו להיעזר בדרך שלי לתכנון זמן: איך לתכנן יום מושלם ב – 3 צעדים פשוטים – התכנים נכונים לכל יום כולל תקופת פסח. (גם בתקופה זו חשוב לעשות טוב לעצמנו…).

טיפים מעשיים- פיזיים להקלה בניקיון

לאחר שנערכנו כראוי מחשבתית, כדאי ללמוד ולרכוש כמה טיפים וכלים להיערכות טכנית:

שמירה על סדר וניקיון לאורך השנה

זה הטיפ הכי חשוב והכי בסיסי! חשוב מאוד ללמוד להחזיר כל דבר למקומו, לנקות כל פרט שנדרש באתו הרגע ( או כמה שיותר סמוך) שבו התלכלך…. בכך מנעתן מעצמכן עבודה רבה של סידור, תחזוקה…
אני יודעת שיותר קל לומר, לכתוב מאשר לבצע…. במיוחד עם ילדים קטנים שרוצים להתפטר מהר ממטלת סידור הצעצועים/חפצים שלהם ולרוץ לעניין אחר מעניין הרבה יותר… אך סדר, חשוב מאוד להתפתחות הילדים ובכלל להתפתחות האישית גם שלנו.
כשאישה מסודרת, קל לה יותר בחיים. היא שולפת את החפצים להם היא זקוקה ולא מבזבזת זמן ומאמץ בחיפוש אחריהם. החפצים נשמרים לאורך זמן. אישה כזו, מאורגנת בראשה, בעבודתה ובנוכחותה…

כיצד לשמור על סדר וניקיון במהלך השנה?

להלן מס' טיפים שיעזרו לכן לשמור על סדר וניקיון לאורך השנה:

  • הקפידו לאכול רק בפינת האוכל (במטבח או בפינת האוכל המוגדרת אצלכם) במהלך השנה כולה. ממליצה מאוד לחנך את הילדים שלא לאכול בחדרי השינה, בסלון על הספה וכד'. תמזערו בכך נזקים ותחסכו מעצמכן זמן, כסף ומאמצים רבים בניקיון… כשילדים אוכלים בכל פינה בבית, כל פינה דורשת ניקוי וסדר.. בנוסף לזה שחפצים, רהיטים, כלים יכולים להתקלקל…
  • אל תכניסו מזון לכיסי הבגדים ואם נכנסו פירורים או שבטעות כן הכנסתן, נקו מיד את הכיסים לפני הכנסה למכונת הכביסה. כדאי לפתוח את הכיסים ולכבס אותם כך כשהם פתוחים. תחשבו כמה זמן תחסכו אם לא תכניסו כלל לכיסים, ואם יש חשש שמשהו נכנס, במקום מיד פותחים את הכיס, מנקים. לפני פסח לא תצטרכו לעבור על כלללללללל הכיסים של כלללל הבגדים שיש בבית.
  • שטפו ידיים לפני נגיעה בחפצים/משחקים וכד'.
  • אל תאכלו תוך כדי קריאת ספר או תוך כדי משחק. הם עלולים להתלכלך, לצבור כתמים ופירורים וחבל שתצטרכו לנקות אותם…
  • נערו בגדיכן ובגדי ילדיכן בסיום ארוחה ונקו מיד את השולחן וכלי האכילה.

לסיכום נקודה זו, אל תחכו לפסח כדי להיערך לפסח: ניקיון מקדים, מסייע בתחזוקת הבית, החפצים/הכלים/מכשירי החשמל. וכך גם קל יותר להיערך לקראת פסח.

אבל נו, אם קראתן את זה עכשיו, עשרה ימים שבוע ימים ואפילו יום לפני פסח אל דאגה, תמיד יש מה לעשות… ולפחות למדתן לשנים הבאות.. אבל בינתיים לפחות אל תתאמצו היכן שאין צורך.

טיפים וכלים נוספים לניקיון:
  • הכנסת ציפית לכרית בקלות
  • למדו איך אפשר לשטוף את הרצפה בפחות מאמץ בעזרת טיפים יעלים וחשובים כמו: שימוש בבקבוק מים במקום בדלי למשל.. חשוב במיוחד בפסח לשים לב לפינות השונות ברצפה, אולי בין החריצים מתחבאים פירורים וכדאי לנקות.
  • היעזרו במברשות שיניים ישנות לניקוי החריצים, פקקים ופתחי בקבוקים, להבי סכינים, מסביב לברזים, לניקוי הרובה בין המרצפות, מתחת לפאנלים וכד'.
  • טוב, אז אי אפשר לדבר על ניקיון בלי לדבר על שטיפת האסלה…. אז יש לכן מדריך מפורט איך לנקות את האסלות מאבנית בקלות בעזרת חומרים טבעיים
  • ממליצה לכן להשתמש בחומרי ניקוי טבעיים ולא להסתכן בחומרים רעילים…
  • באשר לכביסה, ממליצה מאוד להיכנס ולקרא טיפים לארגון וקיפול הכביסה – תקבלו רעיונות איך להתארגן עם הכביסות הרבות לקראת החג, איך לנהל את קיפול הכביסה ובאיזה אופן לקפל את הבגדים?
  • ואם בטעות, קרה לכן מקרה מצער, ובגד כלשהו נכתם בדם, היעזרו במדריך ל- הסרת כתמי דם מבגדים ותלמדו איך להסיר את כתמי הדם מהבגדים בקלות בשיטה טבעית ויעילה…
  • במקום לקנות סמרטוטים חדשים לניקוי אבק וכד' אפשר להשתמש בבגדים ישנים (כותנה בעיקר, אני משתמשת בחיתולי בד של הילדים שכבר לא בשימוש…אני גוזרת ותופרת מסביב שלא ייפרמו).

עצות כלליות נוספות

  • ערכו רשימה לפי חדרי הבית. רשמו את שם החדר ואת הפריטים הדורשים ניקוי כשתהיה לכן תמונה שלמה תוכלו לתעדף כך, תספיקו בוודאי את הדברים הדחופים החשובים באמת. וכל השאר בונוס!
  • במהלך הניקיון/הסדר, הפעילו שיעור טוב ברקע (יש כיום הרבה זומים חינמיים בנושאים שונים, שיעורי תורה ומוסר מרתקים), נצלו את הזמן לחשוב מחשבות טובות, לדמיין מציאויות שאתן רוצות להביא לעצמכן, לחייכן, ערכו חשבון נפש, התכנסו בעצמכן, זה כל כך חשוב! תאמינו לי, אם תתעסקו במחשבות לא תשימו לב לזמן שעובר… והופ סיימתן לנקות את מה שתכננתן…
  • אפשר כמובן לעבור זמן איכות מיוחד כשמנקים יחד עם בני המשפחה.. תנו תפקידים לכל אחד בהתאם ליכולותיו ולרמתו זה מחבר, מקשר, מהנה… פתאום למצא דברים ישנים, זיכרונות.. ובכלל לנקות הורים וילדים יחד זו חוויה!
  • על דלת של כל חדר נקי לפסח תוכלנה לתלות שלט "כשר לפסח" אותו תוכלו להכין מבעוד מועד עם הילדים שלכן… ואם האזור נשאר חמץ – תוכלו להכין שלט "זהירות מכרו אותי/חמץ – לא לפתוח"…
  • חשוב לזכור אל תנקו היכן שאין צורך, אל תתאמצו לחינם ואל תלחיצו את עצמכן. אולי זה נכון שצריך שהכל יהיה נקי ומסודר אבל אם ישנם ארונות בבית או ציוד שלא משתמשים בו בפסח – למה לצאת מהדעת בניקיון אחריהם?? תסגרו תרשמו בשלט "חמץ" ואל תפתחו במהלך החג.. גם ככה יש מלא עבודה. תחסכו לעצמכן היכן שאפשר..
  • אל תשכחו אם אתן עובדות עם טבעות – יש לנקות אותן מחמץ שנדבק… (ולכן מראש כדאי להסיר טבעות כשעובדים במטבח)….

סיכום

הכנה נכונה וטובה, חשיבה חיובית, הכנה מחשבתית, כל אלו יסייעו לכן ויקלו עליכן את הניקיונות בשוטף ובעיקר בפסח… הקפידו על הכלים, הטיפים וההסברים שהבאתי, אני מאמינה שזה יעזור גם לכן… ואם יש מישהי מהקוראות, שיש לה רעיונות וטיפים נוספים אשמח ונשמח כולנו שתחלוק אתנו מעצותיה להקל את עבודות הבית.

לנוחיותכן צרפתי קישורים לפוסטים רלוונטיים לפסח כולל מתכונים (כי נו, אם כבר שטפנו וניקינו וסדרנו.. מגיע לנו לאכול אוכל חגיגי טעים) וכן מס' קישורים בנושא חשיבה:

פוסטים בענייני פסח:

מתכונים מתאימים לפסח ולכל זמן:

פוסטים בענייני חשיבה:

הצטרפי לשיחה