פיתה עם חור מקמח כוסמין מלא

זמן קריאה: 4 דקות מתכון מפורט כולל הסברים וטיפים חשובים להכנת פיתות ביתיות על בסיס קמח כוסמין מלא בקלות. הפיתות רכות וטעימות מאוד! בהצלחה ולבריאות!

מתכון טבעוני לפיתה ביתית עם חור על בסיס קמח כוסמין מלא כולל טיפים והסברים חשובים

למתכון שבפניכן נעזרתי בכמה מתכונים שונים, התאמתי את הנדרש, שדרגתי כהרגלי ולהלן מתכון מנצח לפיתה ביתית כולל טיפים חשובים מתוך ההתנסויות שלי.

האפשרויות לאפיית הפיתות:

  1. מכשיר לאפיית פיתות כפי שארשום בהמשך הפוסט
  2. מחבת על כיריים (לא מתאים למי שיש כיריים אינדוקציה)
  3. אפיה בתנור על מצב גריל בעוצמה הגבוהה ביותר בתנור (בדרך כלל 250°). מצב אפיה זה, מאפשר לבצק בתנור לתפוח ולהיאפות מהר יותר וכך נוצר ה"חור" בפיתה. (כמו במכשיר לאפיית פיתות) ראינה הערות מטה
  4. אפיה בתנור בדרך שלי: הדגמתי את שיטתי מיד לאחר הסבר האפייה במכשיר לאפיית פיתות. המרקם מזכיר מעט לחמנייה, אבל זה גם תלוי כמה תשטחו את הפיתות שלכן. מבחינת הטעם – יוצא טעם של פיתה

בהצלחה רבה ואפיה מהנה!

💜לא לשכוח בבקשה 👍, תגובה ושיתוף💜

המצרכים הנדרשים להכנת פיתה ביתית

  • 1 ק"ג קמח כוסמין מלא (או רגיל) מנופה
  • 2 כפות שמרים יבשים
  • 1 כף סוכר קנים (אפשר רגיל)
  • כפית מלח
  • כ- 600 מ"ל מים ראינה הארות בהמשך
  • 4 כפות שמן קנולה/זית
  • תוספות אפשריות: זרעי פשתן, שומשום רצוי מלא וטחון, שיבולת שועל, קמח חומוס, קמח עדשים ומה שרוצים

הכלים הדרושים לבצק ולאפיית הפיתות

  • קערה או מעבד בצק להכנת הבצק
  • כף למדידת כמויות וערבוב ראשוני של הבצק
  • סכין או קלף לחיתוך הבצק (לא חובה)
  • משטח לכיסוי הבצק
  • מכשיר להכנת פיתות או תבניות אפיה – ראינה הארות בהמשך
  • נייר אפיה (אקולוגי)- אופציונאלי
  • 2 מגבות מטבח לכיסוי הפיתות המוכנות

מהלך הכנת הבצק

  • לתוך קערה הכניסו את הקמח, המלח ושאר התוספות היבשות שבחרתן להוסיף. גם את זרעי הפשתן אם תרצו להוסיפם תוכלו כבר עכשיו.
  • צרו גומא במרכז הקמח והכניסו את השמרים היבשים ואת הסוכר
  • שפכו מעט מים וערבבו את הסוכר והשמרים עם המים
  • הוסיפו מים בהדרגה והתחילו ללוש את הבצק. ראו הארות בהמשך. יתכן שתצטרכו פחות או יותר מים. לכן הכניסו בהדרגה ותראו בהתאם לבצק. הבצק צריך להיות נעים ורך ולא דביק אך יחד עם זאת תוודאו שבינו לח ואינו יבש
  • לאחר כמה דק' לישה, כאשר כבר נוצרת צורת בצק, הוסיפו את השמן ולושו עד להטמעתו. בקמח כוסמין מלא, אין צורך ללוש הרבה זמן להיפך רצוי שלא. ברגע שכל החומרים הוטמעו בבצק סיימתן ואין ללוש יותר.
  • העבירו למשטח העבודה או השאירו בקערה אם היא מספיק גדולה. הבצק צריך לתפוח ולהכפיל את נפחו
  • המתינו לתפיחת הבצק. כאשר הבצק תפח והכפיל את נפחו תוכלו להתחיל לעבוד איתו
  • הערה קטנה: בתמונה שלעיל בה רואים את הבצק שתפח יש 2 ק"ג בצק. אני לשה כל ק"ג בנפרד ואז מאחדת לבצק אחד. אם אתן מכינות כמות כזו של בצק, לא לשכוח להפריש חלה בברכה.

אפיית הפיתות במכשיר אפיה לפיתות

  1. צרו כדורים במשקל שתרצו אני מכינה כ-130 גר' כל פיתה ופיתות קטנות יותר בגודל של 100 גר' לבנותיי הקטנות
  2. כל כדור הניחו במשטח העבודה שלכן וכסו אותם שלא יתייבשו
  3. הדליקו את מכשיר האפייה לפיתות (הוא מתחמם מאוד מהר)
  4. קחו כדור אחד הניחו במכשיר והשטיחו בידיכן. כן אין צורך במערוך. פשוט תלחצו על הכדור באמצע ובצדדים וזהו. ככל שתשטיחו יותר כך תצא דקה יותר. רק אל תשטיחו יותר מדי שלא תצא לכן לאפה…
  5. סגרו את המכסה של המכשיר והמתינו שתי דק' לערך, פתחו ובדקו את הפיתה. כאשר היא מוכנה:
  6. הוציאו והניחו ישירות על מגבת מטבח וכסו אותה במגבת נוספת. וכך תמשיכו עם שאר הכדורים.

הערה קטנה: אם תכניסו יותר פיתות בו זמנית למכשיר (גודל סטנדרטי אפשר עד 3) לא תוכלו לשטח אותן מספיק, הן גם יצאו טובות מאוד אך פחות דקות = חור פחות ניכר, וכן תצטרכו לסובב צד כדי שתהיה אפיה אחידה. תנסו ותשקלו מה טוב לכן.

זהו. מוכן, חכו שתתקרר מעט, חתכו הכניסו בה מה שתרצו, ואפילו תאכלו אותה ככה ריקה. היא טעימה ממש גם בלי שום תוספות.

אפיית פיתות בתנור – בדרך שלי

  • חממו תנור על 220° חום עליון ותחתון (עדיף עם טורבו, לא חייב)
  • צרו כדורים במשקל ובגודל שתרצו
  • הניחו בתבנית מרופדת בנייר אפייה (אקולוגי)
  • השטיחו כל כדור בידכם ליצירת פיתה בעובי הרצוי עבורכם
  • כסו את כל הפיתות והמתינו להתפחה קלה.
    התפתחת הפיתות מסייעת למנוע מהצד העליון של הפיתה "להיסדק" באפיה. זה לא חובה, ואפשר לדלג על השלב הזה אם לא מפריע לכם נראות הפיתות.
  • לאחר כ-10 דק' התפחה, הכניסו לתנור בשלב השני של התנור (ממוקם די באמצע התנור). האפייה לוקחת כ-10 דק'
  • עם הוצאת תבנית האפייה מהתנור, הניחו כל פיתה ישירות על מגבת מטבח וכסו במגבת נוספת.
    פעולה זו תסייע בשמירה על לחות ורכות הפיתה.

זהו. זה מוכן,
זו דרך זריזה ויעילה. גם כאן, ככל שתשטחו תקבלו פיתה דקה יותר. במרקם בתמונה, זה מזכיר יותר לחמנייה בטעם של פיתה (זה מה שאוהבים אצלי בבית ועל הדרך זה יעיל כי זה מאפשר לי להכניס יותר פיתות בתבנית=חסכון בזמן ואנרגיה של התנור).

למה אני לא אופה במצב גריל בתנור?

מכל השיטות אני מעדיפה לאפות במכשיר הפיתות ובתנור על מצב אפיה חום עליון ותחתון כפי שתיארתי. האפייה על מצב גריל לטעמי ומניסיוני האישי פחות מוצלחת מכמה סיבות (לא קשורות לטעם הפיתות שיוצא מצוין במצב זה):

  1. יש להניח את הפיתות מוכנות ישירות על התבנית, כאשר זו חייבת להיות רותחת ממש. כך תחתית הפיתה נאפית מיד והיא לא נדבקת לתבנית. שזה בפני עצמו פחות אפקטיבי כשמכינים מס' פיתות. האפייה כל כך זריזה בגריל, שאני באופן אישי לא הייתי מספיקה להכין עוד פיתות שכבר הייתי צריכה להוציא את התבנית והתבנית מתקררת מהר (גם אם היא עדיין חמה מאוד, היא מספיק קרה בשביל שהבצק יידבק אליה).
  2. אי אפשר להשתמש בנייר האפייה מאחר ששימוש בנייר האפייה בגריל בעוצמה גבוהה שורף אותו.
  3. הגריל מוציא עשן רב, זה מזיק לבריאות, לנשימה, לעיניים.
  4. צריכים להכין את הפיתות מראש על משטח העבודה את הפיתות ולא מתאפשר לשטח אותן על התבנית. מאחר שכאשר התבנית רותחת, תחתית הפיתה נאפית במידת מה, היא מתקשה ולא מתאפשר לשטח אותה אחר כך. הפיתות הממתינות על משטח העבודה, תופחות מעט, וכשמרימים אותן הן מאבדות את צורתן. ואם לא מכינים את הצורה מראש אלא רק מיד לפני שמניחים בתבנית, אז חזרנו לבעיה הראשונה, שהתבנית מתקררת…. (יש אומנם דרך להניח על נייר אפיה…אבל עבורי פחות נוח)

בקיצור, לאור כל הבעיות שהעליתי ויתכן ששכחתי כמה… אני מכינה את הפיתות שלי במכשיר לאפיית פיתות ו/או בתנור כפי שהדגמתי.

טיפים והארות חשובות

  • שימוש במים חמים מזרז את תהליך ההתפחה. לכן אני משתמשת במים חמים במתכון הזה (ולא רק בו) ותוך 30-40 דק' מקסימום הבצק מוכן.
  • אני אוהבת להוסיף לבצקים שלי קמחים מסוגים שונים כדי להעשיר את הטעם והערכים התזונתיים של המאפה. לכן בתמונות ראיתן צבעים שונים בבצק.
  • אם הכדורים תופחים כבר בשיש ונדבקים מעט לשיש, תוכלו מראש לפזר מעט קמח, או להרים אותן בזהירות תוך כדי דחיפתן לידכן ודחיפת החלק התחתון של כדור הבצק פנימה. זה מאפשר להוציא את כדור הבצק מבלי לפרק ולהרוס את הצורה של הכדור.

תוכלו למלא את הפיתה שלכן בשווארמה אנטריקוט, סלט ערבי, חומוס ניגוב וכל מה שתרצו! ואם במקום פיתה, בלאפה תחפצו הנה המתכון המושלם. בתאבון והעיקר שתהיו בריאות!

💜אם אהבת את המתכון וההסברים שלי, בבקשה סמני 👍, הגיבי ושתפי💜

הצטרפי לשיחה