מתכון לפלאפל אוורירי ביתי בריא, טעים וקל להכנה

זמן קריאה: 3 דקות מתכון לפלאפל טעים, קריספים מבחוץ אוורירי מבפנים. טעים ובריא יותר מפלאפליות!

מתכון לפלאפל אוורירי בהכנה ביתית ממש כמו בפלאפליה – רק בריא וטעים יותר וללא גלוטן!

פלאפל… קציצת חומוס כדורית עגלגלה עם ריח אופייני ומעניין.
לא חשבתי מעולם שזה כל כך פשוט וטעים להכין בבית… עד שלא ניסיתי בעצמי…אז שתדעו גם אתן שזה פשוט קלי קלות, ואין מה להשוות בטעם של הפלאפל הביתי לזה שנמכר לכם בפלאפליות, מסעדות וכו'… ממליצה בחום לנסות! לא תתחרטו…

כדאי לדעת: יש לפלאפל כל מיני גרסאות, מתכונים, סגנונות… המשותף לכולם הוא שמדובר בקציצה כדורית, עגלגלה, על בסיס קטנית, בדרך כלל חומוס לא מבושל, בשילוב בצל, שום, עלים ירוקים ותבלינים. כל אחד עושה את זה קצת שונה. מטעים ומתבל, מוסיף מצרכים לבלילה, כפי טעמו ורצונו האישי. בסיום הקציצה מטוגנת בשמן או נאפית בתנור (לטעמי אין מה להשוות בין פלאפל מטוגן לזה הנאפה בתנור אבל זה לשיקולכן).

להלן המתכון והדרך שלי להכנת פלאפל ביתי אסלי, טעים, קריספי מבחוץ, אוורירי מבפנים, ללא גלוטן כך שכמובן מתאים לפסח, לאלרגנים ולכל זמן!!

מצרכים להכנת פלאפל אוורירי ביתי

  • כ-300 גרם חומוס גרגירים לא מבושלים מושרים לפחות 12 שעות (תקבלו כ- 500 גרם חומוס)
  • 70 גרם כוסברה
  • 30-40 גרם פיטרוזיליה
  • 2 שיני שום קלופים
  • 1 בצל קלוף וחתוך
  • חצי כפית אבקת סודה לשתייה (תבדקו שאין בה אלומיניום)
  • תבלינים לפי הטעם: אני משתמשת בכפית מלח, מעט פלפל שחור ופפריקה. אפשר להוסיף כמון ו/או כל תבלין אחר שאוהבים
  • שמן לטיגון
  • תוספות אפשריות: שומשום

כלים למתכון

  • קערה להשריית החומוס
  • מסננת לסינון החומוס
  • בלנדר/מעבד מזון או סלייסר לקיצוץ המצרכים (לא מוט)
  • קערה לשמירת עיסת הפלאפל
  • צלחת/מגש להנחת כדורי הפלאפל לפני הטיגון ולאחריו
  • כף לערבוב
  • סכין לקילוף הירקות
  • מחבת רצוי שתהיה נון סטיק/יצוקה

מהלך הכנת הפלאפל הביתי

  1. השרו את גרגירי החומוס בקערה לפחות ל-12 שעות.
  2. בעזרת מסננת, סננו את המים, שטפו היטב את הגרגירים.
  3. בררו והוציאו את הגרגירים הפגומים/נגועים.
  4. השאירו את גרגירי החומוס במסננת לייבוש קל
  5. הכניסו למעבד המזון יחד עם הכוסברה, פטרוזיליה, השום והבצל וטחנו קלות בפולסים.
  6. שימו לב, גרגירי החומוס צריכים להיות קצוצים דק ולא ממרחתיים.
  7. כעת, הוסיפו תבלינים לפי טעמכן וטחנו בפולסים קצרים מאוד. רק להטמעת התבלינים.
  8. נסו ליצור כדור מהתערובת. אם היא יבשה מדי ואתן לא מצליחות לייצור כדור קטן, הוסיפו לתערובת 2-3 כפות מים.
  9. שמרו את התערובת במקרר לפחות חצי שעה.
  10. הוציאו מהמקרר והוסיפו לתערובת אבקת סודה לשתייה ערבבו היטב בעזרת כף או בידיים (הכי טוב)
  11. צרו כדורים וטגנו אותם במעט שמןכן, אין צורך בשמן עמוק – עד השחמה/הזהבה מכל הצדדים. ממליצה להיכנס לפוסט טיגון בריא וחסכוני טיפים שימושיים לטיגון נכון
  12. הגישו בתאבון יחד עם ממרח טחינה, סלט ערבי, סלט כרוב לבן בפיתה מכוסמין מלא (או רגילה), לאפה, ותיהנו… אפשר כמובן להוסיף צ'יפס, ממרח חומוס ושאר רטבים שאתן אוהבות.

הארות חשובות לסיכום

  • כדי לקבל מרקם קריספי, יש להשתמש בגרגירי חומוס יבשים שהושרו ל-12 שעות לפחות אך לא לבשל אותם. שמעתי על גרסה מסויימת של פלאפל מקופסאות שימורים = מבושלים. אני לא ניסיתי ולא מתכוונת לנסות. אין להשוות את הטעם של גרגירי החומוס היבשים לאלו של השימורים… גם מבחינת ערכים תזונתיים אין מה להשוות. גרגירי חומוס מבושלים יתנו ממרח חומוס ולא יתנו את הקריספיות שאנחנו מחפשים בפלאפל… לכן להשרות חובה, לבשל – בכלל לא.
  • פלאפל בתנור יוצא יבש/דחוס יותר ממטוגן זה לטעמי האישי. בכל אופן מי שרוצה לאפות בתנור, יש לרסס שמן על כל כדור פלאפל לאפות על חום של 180° למשך כ-15 דק'.
  • הפלאפל במתכון שלי יוצא פלאפל אוורירי במרקמו אודות לאבקת הסודה לשתיה.
    רצוי לוודא שאין בה אלומיניום ושרשום עליה רק סודיום ביקרבונט.
    אם אינכן רוצות להוסיף, או ששכחתן להוסיף אותה זה לא נורא בכלל… זה עדיין יוצא טעים אך מעט דחוס יותר.
    שמנה לב לא להוסיף כמות גדולה מדי שלא יהיה טעם לוואי ולהוסיף אותה ממש לפני הטיגון שלא תאבד את האפקטיביות שלה. לכן אם אתן מכינות את העיסה ולא מתכוונות לטגן מיד אל תוסיפו את הסודה בשלב התבלון אלא רק סמוך לטיגון.
  • התבלין הסודי של הפלאפל כמו בכל מתכון עבורי, הוא להוסיף את הלב למאכל שאנחנו מכינות. לחשוב עבור מי אתן מכינות את הארוחה… תתמלאו באנרגיות חיוביות ובאהבה ותראו שכל מתכון יוצא מוצלח יותר.
  • לעיסת הפלאפל אתן יכולות להוסיף תוספות שונות: שומשום, פירורי לחם, כמות גדולה יותר של ירק ואז הפלאפל יוצא ירוק יותר… יש המוסיפים טחינה לבלילה.. מה שתרצו זה לטעמכן.. תזכרו מתכון זה לא חשבון.
  • אפשר להכין מהעיסה צורות שונות: כדורים, מלבן וכו'.

כפי שראיתן זה מאוד פשוט להכנה ביתית ולא דורש מיומנויות גבוהות בבישול… טעים יותר מפלאפליה!
מבחינת בריאות, אין מה להשוות.. מה שמכינים בבית תמיד יותר טוב, יותר מוגן, יותר שמור ונקי. ללא חומרים משמרים, ללא תוספות מיותרות ללא שאריות מזון שנדחפות ונטחנות… (הרבה מאוד פלאפליות מוסיפים לחם בפלאפל… והמבינה תבין.)

במנה הזו הכנתי הכל בבית (למעט הגידול של הירק…):

מנת פלאפל ביתי הרבה יותר טעימה, בריאה ובעיקר הילדים (והבעל) מעריכים את זה!

הרבה בריאות ובהצלחה

הצטרפי לשיחה

6 תגובות