לאפה מקמח כוסמין מלא

זמן קריאה: 3 דקות מתכון להכנת לאפות ביתיות רכות וטעימות כולל טיפים והסברים מפורטים להצלחת המתכון! בתאבון!

מתכון לפיתה עיראקית ביתית מקמח כוסמין מלא

לאפה, היא סוג של לחם עגול כדוגמת פיתה, אך שטוחה ודקיקה יותר. הלאפה מוכרת גם בשם פיתה עיראקית ואשתנור. זהו לחם מיוחד וטעים, בעיקר כשהוא טרי, המיוצר בבסיסו מקמח ומים ונאפה באופנים שונים. בשיטה המסורתית הלאפה נאפית בטאבון בחום גבוה ובאש גלויה. במהלך הדורות השונים, פותחו מגוון סוגי לאפות מבצקים שונים, הכוללים גם תוספות שונות כגון זעתר, שומשום ועוד.
אני משתפת אתכן את המתכון והשיטה שלי להכנת לאפה בבית בלי טאבון ובפשטות… כולל הסברים וטיפים חשובים.
בתאבון!

המצרכים והכלים הדרושים להכנת בצק הלאפה

  • חצי ק"ג קמח כוסמין מלא
  • 2-3 כפות שומשום (אופציונאלי)
  • רבע כפית סוכר קנים
  • כפית מלח
  • כפית שטוחה שמרים יבשים
  • 300 מ"ל מים
  • מעט שמן (אופציונאלי)
  • מיכל עם קמח לקימוח משטח העבודה
  • משקל (אופציונאלי)
  • מערוך לרידוד
  • קערה או מיקסר לבצק
  • מכסה לכיסוי הבצק
  • סיר חשמלי לפיתות או תבנית אפייה ללא נייר אפיה או מחבת נון סטיק

הכנת הבצק הלאפה

  1. הכניסו לקערה את הקמח, הסוכר, המלח והשמרים וערבבו קלות.
  2. הוסיפו את המים בהדרגה עד לקבלת בצק אחיד וגמיש. יתכן שתצטרכו מעט יותר מים. כל קמח מתנהג אחרת ודורש כמות מעט שונה של נוזלים.
  3. לאחר שקבלתן גוש בצק אחיד וגמיש, מרחו מעליו ממש מעט שמן צמחי וכסו את הבצק.
    מטרת הוספת השמן היא אך ורק למניעת הדבקת הבצק על משטח הכיסוי. אפשר לוותר על כך.
  4. תנו לבצק לתפוח כשעה – שעה וחצי עד שמכפיל את נפחו. זמן התפיחה תלוי בטמפרטורה.

הכנת ואפיית הלאפה

  1. הפעילו את הסיר החשמלי/תנור על מצב גריל בעוצמה הכי גבוהה. אם אתן אופות על מחבת המתינו ואל תפעילו מיד שלא תישרף המחבת.
  2. לאחר שהבצק תפח, קחו חתיכה מהבצק במשקל של כ-150 גרם. תוכלו להחליט על הגודל שתרצו וכן לחלק את כל הבצק באופן שווה בלי לשקול.
  3. מכל גוש בצק, צרו כדור, וכסו שלא יתייבשו.
  4. פזרו מעט קמח על משטח העבודה תוכלו להיעזר בטיפ שלי לפיזור קמח אחיד ונוח.
  5. קחו כדור בצק אחד ובעזרת מערוך, רדדו אותו לכל הכיוונים לקבלת עיגול דק.
  6. אפיית הלאפה:
    הכניסו לסיר חשמלי:
    שימו לב האפייה מהירה מאוד היות שמדובר בעוצמה גבוהה ובבצק דק.
    בתנור אפייה:
    הפעילו את התנור על מצב גריל מראש בעוצמת חום הגבוהה ביותר בתנור שלכן.
    הכניסו את תבנית האפייה הפוכה וריקה לתנור שתתחמם.
    לאחר שהתבנית חמה מאוד (רותחת) הניחו בזריזות לאפה או כמה לאפות בהתאם לגודל התבנית והכניסו מיד לתנור.
    שימו לב, ככל שהתבנית רותתת יותר, כך תחתית הלאפה תיאפה ולא תידבק לתבנית.
    אפייה במחבת נון סטיק רצוי מיציקת שיש:
    חממו את המחבת על אש בעוצמה הגבוהה ביותר.
    כאשר המחבת חמה, הניחו בזריזות לאפה, לאחר כמה רגעים הפכו אותה לצד השני עד שהיא אפויה משני הצדדים.
    חשוב לדעת: אופציה זו לא מתאימה לאינדוקציה. מניסיון, החימום באינדוקציה על עוצמה הכי גבוהה במחבת/סיר ללא נוזלים כלשהם גורם לסדקים בכיריים.
  7. מיד עם הוצאת הלאפה ממקור האפיה שבחרתן, הניחו אותה על מגבת וכסו אותה במגבת. זה יאפשר ללאפה להיות רכה ומתקפלת. תמשיכו כך עד סיום.

טיפים נוספים לסיום

  1. לא משנה בדרך שתבחרו, מה שחשוב הוא לעקוב ולהיות ליד הלאפות הנאפות כיוון שתהליך האפיה קצר מאוד כך לא יישרפו לכן…
    במהלך האפיה, הלאפה תופחת מעט, יהיו בועות אוויר שיווצרו. לכן, שימו לב, שלא ייגע בחלק העליון של הסיר החשמלי/תנור שלא יישרף לכן.
  2. לבצק תוכלו להוסיף קמח שיבולת שועל, שומשום עדיף טחון ומה שתרצו, רצוי לא מוצרים גבישיים שלא יקרע הבצק ברידוד.
  3. טיפ קטן לפני סיום:
    עדיף לא ליצור צורות של כמה לאפות בו זמנית (כבצק עדיין), הן תופחות מהר וכשתרצו להעבירן למקור האפיה (סיר חשמלי/תנור/מחבת), צורתן עלולה להתקלקל. אך אם בכל זאת אתן רוצות להכין מס' לאפות מראש שלא נכנסות מיד למקור האפייה, הניחו כל לאפה על חתיכת נייר אפייה מקומח. וכסו אותן שלא יתייבשו. כשתצטרכו לאפות אותן, הרימו את נייר האפייה והחליקו את הלאפה ישירות למקור האפייה שלכן.
  4. לאפה/פיתה עיראקית/אשתנור טעים במיוחד כשהיא טרייה ישר מהתבנית או מחוממת על פלטה.
  5. נהוג למלא את הלאפה במילויים שונים כגון שווארמה אנטריקוט/הודו, פלאפל, חומוס, טחינה, סלט ירקות, סלט כרוב לבן ולגלגל אותה.

ויש גם מתכון לפיתה מקמח כוסמין מלא ומתכון לבגט מקמח כוסמין מלא

בהצלחה, אפיה מהנה ובתיאבון!

💜סמני 👍, השאירי תגובה והעבירי הלאה באמצעות כפתורי השיתוף💜

הצטרפי לשיחה