מתכון מפורט להכנת פריקסה מושלם מקמח כוסמין מלא
הפריקסה, הוא למעשה מעין סופגנייה מטוגנת מבצק שמרים מעט מלוח מהמטבח הטוניסאי, המשמש כסנדוויץ' (כריך). נהוג להכניס לתוך הפריקסה ביצים מבושלות, סלט תפוח אדמה מזרחי, טונה, ומגוון רחב מאוד של סלטים כמו: אריסה ביתית, סלט כרוב לבן, סלט ערבי, ממרח טחינה , זיתים בצבעים שונים, חמוצים ועוד.
למעט העובדה שהוא עשיר בקלוריות לאור היותו מטוגן, הוא באמת מאכל מאוד טעים ומזין כי בכל זאת הוא עשיר במזונות רבים מזינים, טובים, בריאים וטעימים… אז שווה לנסות ומי שכבר מכירה ויודעת וטעמה כבר פריקסה יודעת מראש על מה אני מדברת….
טיפ קטן – נסו לשמור על עצמכן ואל תתפתו להכין את הפריקסה בכל יום….גם אם הוא בהחלט ערב לחיך…..
בהצלחה בהכנה והרבה בריאות בזלילה….
מצרכים להכנת הבצק
- 1 ק"ג קמח כוסמין מלא או קמח לבן רגיל (אני מערבבת תמיד גם קמח שיבולת שועל. במתכון מטה הכנתי כמות קטנה יותר של 750 גר')
- 2 כפות שמרים יבשים
- 1 כף סוכר קנים או סוכר לבן רגיל
- 1 כפית מלח (מי שאוהבת יותר מלוח יכולה לשים 1 כף)
- כ- 4 כפות שמן זית (או כל שמן צמחי אחר)
- כ-2 כוסות מים פושרים ואם יש צורך לפי הבצק מוסיפים.
- שמן לטיגון – טיגון בריא וחסכוני – טיפים שימושיים לטיגון נכון
כלים נדרשים להכנת הפריקסה
- קערה ללישת הבצק (אפשר להשתמש גם במיקסר) + כיסוי לקערה
- כף וכוס למדידת המצרכים
- מחבת לטיגון
- נייר אפיה
- מערוך (אופציונאלי אפשר גם ידנית)
- רשת או מסננת להנחת הפריקסה המטוגנים לפני העברתם למגש ההגשה או נייד סופג
- כף להרמת הפריקסה והיפוכם במהלך הטיגון (עדיף מסיליקון כדי לא לשרוט את המחבת)




מהלך הכנת הבצק לפריקסה
- לתוך הקערה נכניס את הקמח (או הקמחים השונים), וניצור גומה לתוכה נכניס את השמרים והסוכר.
- נשפוך מעט מים חמימים בגומה הזו ונערבב מעט את השמרים הסוכר והמים.
- נוסיף כעת את השמן, המלח ומים פושרים.
- נלוש את הבצק במשך כ-10 דקות, עד לקבלת בצק חלק וגמיש.
- נכסה את הקערה ונניח להתפחה במקום חמים במשך כשעה, או עד שהבצק מכפיל את נפחו.
(טיפ קטן – אם השתמשתן במים חמימים טובים באמת, אז הבצק יהיה חמים ויתפח מהר יותר! גם טמפרטורת החדר משפיעה… אז חממו קצת אם צריך) - לאחר שהכפיל את נפחו, נוריד את האוויר של הבצק, נכסה ונתפיח שוב. הפעם ההתפחה תהיה קצרה יותר. בערך חצי שעה.
הכנת הפריקסה
- לאחר שהבצק תפח בפעם השנייה, נקמח את משטח העבודה ונחלק את הבצק לכדורים במשקל של כ-80-120 גרם.
- ניקח כל כדור ונרדד אותו מעט אפשר עם מערוך ואפשר גם ביד. המטרה היא ליצור צורת אליפסה= צורת הפריקסה.
- נניח כל פריקסה שיצרנו על נייר אפייה או על משטח העבודה עצמו.
טיפ – אם אתן מניחות על נייר אפייה, אפשר לגזור ריבועים קטנים (קצת יותר גדולים מהפריקסה עצמם) ולהניח כל פריקסה על גבי כל ריבוע כזה.
כך, לא תיפגע צורתם לקראת המעבר ממשטח העבודה ועד למחבת לטיגון.
אופציה נוספת למי שלא רוצה להשתמש בנייר אפייה – אפשר להיעזר בקלף ולהרים בעדינות ובהירות כל פריקסה מבלי לפגוע בצורה (ובהתפחה למעשה). - לאחר שיצרנו את כל הפריקסה שלנו, נניח להתפחה נוספת של כ-20 דקות (אפילו קצת פחות).





טיגון הפריקסה
- מחממים מחבת עם שמן לטיגון.
אני באופן אישי לא מטגנת בשמן עמוק, אך יש שכן ואף מודדים את טמפרטורת השמן ל 170 מעלות.
אני לא מודדת, אני פשוט מחממת את השמן על עוצמת חום בינונית-גבוהה. לא גבוהה מדי כדי שלא יישרף. וכדי לדעת שזה מוכן אפשר להכניס קיסם עץ או סכו"ם מעץ לראות אם יש בועות מסביב או – להניח ממש מעט בצק ולראות אם נוצרות בועות. בשתי הצורות אם הבועות נוצרות זה סימן שהשמן מוכן לטיגון. - כשהשמן מוכן, ניקח כל פריקסה, נטביל אותו בצלחת מים או שנרטיב את הידיים ונרטיב את שני צדדי הפריקסה.
- בזהירות נניח במחבת ונטגן משני הצדדים עד להזהבה יפה.
- נוציא ונניח על רשת או על גבי משטח עם נייר סופג.
- נגיש חם בצירוף כל התוספות והמילויים הרלוונטיים… ראו לעיל וגם למטה.







סיכום וטיפים נוספים להצלחת המתכון
- אם נשתמש בקמח כוסמין מלא, לרוב נזדקק ליותר מים מקמח לבן רגיל. התפיחה היה גם כן שונה, אבל הטעם בעיניי – אליפות הרבה יותר טוב מהקמח הלבן הפשוט.
- חשוב ללוש את הבצק היטיב לפחות 10 דק' ולתת לו לתפוח פעמיים.
- בעת יצירת הצורות:
- מאוד מאוד חשוב לא לעשות את הצורות גדולות מדי (הכוונה עבות מדי) ובמשקל גדול, כי אז יש סיכוי שבעת הטיגון, הצד החיצוני יהיה מוכן והפנים יהיה בצקי.. ולכן חשוב לשטח משהו כמו 1 ס"מ עובי פלוס מינוס ולשקול אותם למקסימום 100 גר'. אם רוצים יותר גדולים, הם צריכים להיות ארוכים יותר, מוארכים יותר. העובי כאן הוא הנק' העושה את ההבדל בין פריקסה טוב טעים ומוצלח לבין פריקסה לא טוב, לא טעים, לא מוצלח…
- לתת לצורות לתפוח ובעת מעברתן לטיגון לא להרוס את ההתפחה.
- אם נשארו לכן פריקסה מטוגנים: אפשר אך לא רצוי בכלל, לשמור את הפריקסה במקרר ולחמם מחדש בתנור או במיקרו. אבל אני אומרת מראש שזה פחות מוצלח, לא בריא והטעם לא אותו דבר בכלל (בייחוד חימום במיקרו).
- המלצתי לא להכין כמות גדולה.. תנו לאנשים לשבוע גם מכל התוספות…
- תוך כדי שאתן מכינות את הצורות, אתן יכולות לספור כמה פריקסה יוצאים לכן יחסית למס' הסועדים. אם תראו שיישארו לכן פריקסה, אל תטגנו אותם. במקום זאת אפשר לאפות ויצאו לכן לחמניות שיישמרו נהדר במקפיא…. ואפשר להכין מהם קרקרים למשל….
- המילוי המסורתי של הפריקסה: זה תפוחי אדמה, ביצים טונה וסלטים שונים, זיתים וחמוצים.. אבל כל אחת תעשה כרצונה ותאכל בהתאם לטעמה האישי… אפשר תמיד לגוון לשנות … גם בבצק להכניס תבלינים מי שאוהבת… העיקר שתאהבו ויהיה לכן לבריאות בעזרת השם!
- לסיום – תודה לרחלי – גולשת יקרה ומתמידה בבלוג שלי על בקשתה למתכון פריקסה….
מתכונים רלוונטיים
- לקלף ביצה קשה בקלות
- אריסה
- סלט תפוח אדמה מזרחי
- סלט כרוב לבן
- סלט ערבי
- ממרח טחינה
- ויש גם מגוון רחב מאוד של מתכונים כולל קינוחים, ארוחות עיקריות ועוד
איזה אלופה שאת!
מתכון לפריקסה מקמח כוסמין…את זה עדיין לא ראיתי , אבל ידעתי שתצליחי גם
את המאכל הזה להפוך למעדן יותר בריא…
יישר כח על הזריזות לעלות את הפוסט…
ואכן ב"נ אכין את המתכון המגרה הזה.
תודה לך אמא פוטי
תודה רבה לך רחלי יקרה!
בהצלחה רבה בהכנה מאמינה שתצליחי ויצא לך מוצלח!
אגלה לך סוד קטן: לפני כל מאכל ובכלל כל דבר שעושים – מבקשים מה' שיעזור לנו,
עושים לנו באהבה גדולה, מתוך לב שמח ואוהב לבני המשפחה ויוצא הכי טעים שיש!!
בהערכה ואהבה,
אמא פוטי…