על הקשר בין גוף האדם לבין החברה ליישום מצוות ואהבת לרעך כמוך
על מצוות ואהבת לרעך כמוך, אפשר לדבר, לדון לספר שעות, ימים ואפילו שנים…. דרך רעיונות ליצירות, למשלים וסיפורים, למעשים ממשיים… ממש מכל וכל אפשר לחבר למצווה יקרה זו… כאן אביא בעזרת השם רעיון אחד שעלה לי שלעניות דעתי מאוד חשוב ליצירת חברה תקינה, חברה שכיף וטוב לחיות בה. חברה יכולה להיות גם משפחה כמובן וכל קבוצה של אנשים.
מקווה שתאהבו את הרעיון שלי, תיישמו ותחיו חיים טובים…
הדמיית גוף האדם: מיקרוקוסמוס של החברה
חשוב שנבין תחילה את הדמיון שבין גוף האדם לבין החברה שלנו.
בכל חברה קיימים בתי אב של משפחות, ואנשים יחידים. כדי שתתקיים קבוצה/חברה, יש צורך ביחסי גומלין בין החברים השונים. צריך שיהיה חיבור כלשהו שמגבש/מאגד את האנשים לקבוצה/חברה.
כך קורה בגוף האדם. גופנו (=החברה) מורכב ממערכות, תתי מערכות, איברים,תאים וכו'. המערכות מסמלות את בתי האב, המשפחות. בכל בית אב יש בני משפחה (גם אנשים יחידים לרוב משתייכים לאיזו משפחה/קבוצה כלשהי). התאים, האיברים בגוף משולים לבני משפחה, לפרטים הקיימים בחברה. וכל המערכות-משפחות הללו מפעילות את הגוף.
לכל המערכות, האיברים יש מטרת על משותפת אחת: הפעלת הגוף בצורה תקינה. מתחתיה נגזרות מטרות משניות המתאימות לכל איבר במערכת השייכת אליו. כל איבר מותאם לקיום מטרתו בתפקיד המיוחד לו ובכך משפיע על האיברים הנוספים והמערכות השונות בגוף.
כלומר, אפשר לומר שהאיברים פועלים למילוי תפקידם ומקיימים יחסי גומלין זה עם זה להפעלת הגוף. יש דמיון ושוני בין האיברים והמערכות השונות חלק מהאיברים גדולים יותר, אחרים קטנים ועוד. אין כאן מידה שווה. פגיעה באחד מהם עלולה לסכן את שאר האיברים עד כדי סיכון הגוף כולו ללא קשר למידת חיוניות/גודל/משקל שלו.
וזה הרעיון הגדול ליישום מצוות ואהבת לרעך כמוך.
איך ניישם את מצוות ואהבת לרעך כמוך? על ידי שנזכור את העקרון שהגוף שלנו = החברה, נתמקד בדומה ונתחבר לשונה
ה' ברא את גופנו עם נקודות דמיון/ממשקים משותפים ועם שוני והבדלים.
כך זה גם בין בני אדם לבני אדם. במערכות היחסים שלנו עם כל דמות, יש לנו נקודות דמיון ונקודות שוני. קחו למשל חברות, או את הבעל שלכן. למה בחרתן בהם? מן הסתם מצאתן חיבור ונקודות משותפות ביניכם…
הילדים שלנו, אומנם נכון, לא בחרנו אותם. אך הם נולדים כולם, עם גנטיקה, דמיון חיצוני, מצב פיזי רפואי, משיכות לתחומי עניין ועוד, הדומים מאוד לשלנו ההורים שלהם… וזה לא במקרה סתם ככה…דומה מושך דומה. וכדי שנאהב ונחיה בשלום בבית, אנו צריכים את הדמיון הזה את החיבורים לדברים המשותפים אך גם את השוני. כי פלוס ומינוס = אנרגיה= חיבור.
בדיוק כמו גוף האדם. גם דומים וגם שונים. תראו תאומים למשל: יש לכל אחד אישיות משלו עם כוחות ויכולות שונים תווי פנים שונים תוי כפות ידיים שונים. אין כפילים זהים אחד על אחד מה שכן אפשר לקבל בדוממים כמו כלים וחפצים…
התובנה השניה: כולנו דומים וכולנו שונים בו זמנית. פגיעה באדם אחד, משמעותה, פגיעה בחברה כולה. נתמקד בדומה ונתחבר לשונה (כמו סוללה..)
אם אנחנו דומים למה יש צורך בשוני?
מאחר שאם היינו זהים בדיוק ללא כל שוני בכלל, היינו דומים לדוממים.. לחפצים. וכך לא היינו יכולים לקיים עולם בריא ותקין… כי כולנו היינו אותו דבר. היינו בעצם כולנו יחידים, בודדים וחיים ללא חיי משפחה וחברה, ללא קשר אחד לשני. האם הייתה אפשרות שבכל העולם כולו כל התינוקות, האנשים, הנשים וכולם יאהבו ויעשו כולם את אותו דבר בדיוק? לא יתכן.. בעולם צריכים גיוון: גם קטנים, גם גדולים, גם נהגים, גם רופאים, גם מנקים וגם קופאים, גם אומנים, גם תופרים, בשלנים וכו'. גם עצים ופרחים בצבעים שונים, גם בעלי כנפיים, זוחלים, יונקים ושאר בעלי חיים.
לו היינו שונים לחלוטין זה מזה ללא טיפת דמיון אחד לשני לא היינו יכולים לקיים יחסי גומלין זה עם זה ושוב היינו נותרים יחידים בודדים. ה' לאחר שברא את אדם הראשון אמר "לא טוב היות האדם לבדו" וברא לו "עזר כנגדו" את האישה.. הוא לא ברא אותה כפי שברא את אדם, אלא ברא אותה שונה: גם נקבה וגם מתוך צלעו של אדם ולא מן האדמה שברא את אדם הראשון. הוא ברא "עזר" וגם "כנגדו".
אם כן, הבנו עד כה: כדי לקיים את מצוות ואהבת לרעך כמוך, אנו זקוקים לקשר, ליחסי גומלין בין האנשים בחברה. הללו מתקבלים רק במצב של דמיון ושוני יחד בו זמנית של החברים בחברה. בדיוק כמו גוף האדם: איברים דומים עם אותה מטרת על, אך שונים במטרות המשניות, בנראות שלהם, בתפקוד שלהם, במערכות אליהם הם שייכים ובהם פועלים.
לסיכום: כדי לקיים מצוות ואהבת לרעך כמוך
- גוף האדם = חברה
- נזכור שפגיעה באיבר פוגע בגוף כולו. כך פגיעה בחברה, תפגע בחברה כולה.
- ואהבת לרעך כמוך = ציווי לאהוב את עצמנו, גופנו, כל עצמיותנו. וכמו שאנו דואגים, אוהבים את עצמנו, גופנו, כך עלינו לדאוג, לשמור, לאהוב את חברתנו, זולתנו.
- ואהבת לרעך כמוך זה קודם כל אהבה של איש את אשתו שכן האישה נקראת רעיה. כמובן שזה צריך להיות הדדי, אהבה, דאגה ונתינה אחד לשני.
- ואהבת לרעך כמוך = הסתכלות על הצד הדומה, שהוא כמוך בן אדם. וכך נתחבר לאחר. על ידי שנבחין במה שמשותף ודומה ביננו, מה שמחבר. כי דומה מושך דומה.
- נזכור שפלוס ומינוס = אנרגיה, חיבור. כשנסתכל על עצמנו, נזכור שלא כל האצבעות שוות ובכל זאת כולן חשובות וממלאות מטרה אחת והן כולן מחוברות.
- ממצוות ואהבת לרעך כמוך יוצאות שאר מצוות בין אדם לחברו כגון: "מה ששנוא עליך אל תעשה לחברך…", ויתור, נתינה, עזרה הדדית, צדקה וכו'
- רחל אמנו ויתרה לאחותה לאה אמנו ומעשה אציל ומיוחד זה של רחל הביא לכך שה' הבטיח לה "ושבו בנים לגבולם".
ממליצה לקרא גם את בניית אמון במערכת יחסים בינאישיים.
💜תאהבו ותצליחו💜