מתכון פקיילה – בשר עם שעועית ותרד

זמן קריאה: 3 דקות מתכון פקיילה – תבשיל טוניסאי עם בשר, שעועית ותרד. מתכון מיוחד, טעם מדהים, בריא, פשוט להכנה…. בהצלחה!

הכנת פקיילה טוניסאית מסורתית מקורית

וואי המתכון הזה, הריח הנושב ממנו מעלה בי נוסטלגיה…. ניחוחות ילדות של בית אמא… אמא שלי היקרה ז"ל, הייתה מכינה בימי שישי (לפעמים כבר בחמישי) פקיילה מסורתית לסעודה ראשונה של ליל שבת….
בילדותנו, בדרך כלל נשארה פקיילה גם ליום ראשון בצהריים יחד עם הקוסקוס זה פשוט טעים שאין דברים כאלה!…. וואי איזה תענוג ואיזה טעם מיוחד….
לפניכן המתכון, פשוט ביותר… חייבת להגיד תודה לשכנתי היקרה שדחפה אותי להתנסות (תמיד היה נראה לי מורכב ומסובך… אבל האמת? זהו אחד המתכונים הפשוטים, הקלים, הבריאים והטעימים ביותר שיש! לציין שהמתכון ללא גלוטן…
בהצלחה ולבריאות!

השלבים למתכון פקיילה בקצרה:

מצרכים להכנת הפקיילה

  • 1 ק"ג בשר מס' 5 או מס' 8 (במתכון המסורתי משתמשים גם בעצם ובבשר שמן יותר. בהמלצתו של אבי שיחיה ערבבתי מס' 5 ו ,8 יצא אליפות!)
  • חבילת עלי תרד בדוקים ונקיים- 400 גרם.
  • 2 חופנים כוסברה ופטרוזיליה מעורבים (או חופן מכל סוג) שטופים, נקיים ובדוקים
  • 1 בצל בינוני
  • 280 גר' (או יותר לפי החשק) שעועית לבנה מושרית ורצוי גם מבושלת היטב
  • 5 כפות שמן צמחי
  • 2-3 כוסות מים
  • תבלינים: חצי כפית מלח, מעט פלפל שחור, כפית כמון, מעט פפריקה וכורכום

כלים דרושים למתכון

  • מסננת לייבוש עלי התרד
  • קערית לאגירת נוזלי התרד
  • סיר בישול עם מכסה תואם
  • מטרפה
  • כף
  • סכין וקרש חיתוך
  • בלנדר (אפשר מוט)

הכנת תמצית הפקיילה

אני יודעת שבמתכון המסורתי משתמשים ביותר שמן (אפילו הרבה יותר….) ושלוקח זמן רב כמה שעות להכין את התמצית…. אבל במתכון שלי יש מעט שמן, ותהליך הכנת התמצית זריז מאוד כרבע שעה של טיגון, עוד 5 דק' בערך של טחינה וזהו….
השלב הראשון של הפקיילה הוא כמובן התמצית. את התמצית תוכלו להכין מראש בכמות גדולה ולהקפיא לפי מנות.

תהליך הכנת התמצית

  1. קחו את עלי התרד, שטפו אותם היטב ובדקו אותם משאריות לכלוך, חרקים וכו'
  2. הניחו אותם לייבוש במסננת המונחת מעל קערית. לחצו עליהם מעט להוצאת הנוזלים. את הנוזלים שמרו להמשך המתכון.
  3. לאחר שהעלים יחסית יבשים, הכניסו לסיר יחד עם 3 כפות שמן צמחי והדליקו את הכיריים על עוצמה בינונית. אתן צריכות כעת לאדות את העלים תוך ערבוב קבוע.
    העלים יצטמקו וישחירו, והשמן יקבל גוון ירוק. שימו לב לערבב היטב באינטנסיביות ולא לעזוב את הסיר שלא יישרף. זה לוקח בערך 15 דקות.
  4. כאשר העלים משחירים, (לא שרופים!), כבו את האש והניחו להתקררות.
  5. לאחר קירור, הכניסו את עלי התרד יחד עם השמן שהיה בסיר לבלנדר וטחנו לקבלת מרקם חלק ואחיד. אני טוחנת בהזדמנות זו גם את הבצל, הכוסברה והפטרוזיליה.
  6. אתן צריכות לקבל מן מחית כזו.. תוודאו שהכל נטחן היטב.

נכון שזה פשוט? אם תכינו כמות גדולה, תצטרכו רק להפשיר אותה לפני הכנת הפקיילה… את מי התרד הראשונים ( מייבוש העלים) שאגרתן תוכלו להוסיף לתמצית ולהקפיא וכן להכניס לסיר עם שאר המצרכים.

שאר תהליך הבישול, לאחר הכנת התרכיז

  1. השרו את נתחי הבשר בקערה.
  2. שטפו אותם היטב והניחו בצד.
  3. הכניסו לאותו הסיר 2 כפות שמן וחממו אותם.
  4. כאשר השמן חם הכניסו את נתחי הבשר ו"טגנו" אותם קלות מכל הצדדים.
  5. מיד לאחר מכן, הכניסו את התמצית: "מחית" עלי התרד כולל בצל, פטרוזיליה וכוסברה. אם היא קפואה, יש להפשיר מראש.
  6. הוסיפו את הנוזלים שיצאו בשלב ייבוש עלי התרד יחד עם עוד 2 כוסות מים. סך הכל צריך להכניס עד 3 כוסות מים (תלוי בכמות הנוזלים שיצאו לכן)
  7. ערבבו והוסיפו את התבלינים: חצי כפית מלח, חצי כפית פלפל שחור, כפית כורכום וחצי כפית פפריקה.
  8. הטמיעו את התבלינים היטב בתבשיל ובשלו במכסה סגור על להבה בינונית למשך שעה וחצי-שעתיים עד שהבשר רך. כאשר התבשיל רותח, אפשר להנמיך יותר את עוצמת החום.
    באופן אישי, אני אוהבת להכין את התבשיל בלילה, להניח במקרר לספיגת טעמים ורק למחרת לבשל.
  9. אוכלים בשבת מחומם על פלטה ונהנים!!!

הפקיילה מוכנה – לבריאות!

שמות נוספים לפקיילה

בחיפושיי השונים, גיליתי שהפקיילה, אינה רק של טוניסאים… טריפוליטאים מכינים גרסה דומה ביותר לפקיילה הטוניסאית (עם מנגולד במקום תרד וחומוס במקום שעועית). אצלם התבשיל נקרא "טבחה בסלק". ובקרב עדת הפרסים ישנו מאכל דומה בשם חורשט סבזי. אומנם התהליך אצלם שונה מעט אך העקרון דומה: תבשיל בשר קטניות ועלים ירוקים. אז, כך או כך, המתכון שלפניכן טעים בטירוף, מותאם למתכון הטוניסאי המסורתי תוך התאמות קטנטנות שלי לזירוז הליכים.
בין אם תקראו לזה פקיילה, או טבחה בסלק או חורשט סבזי (טוב זה לא אותו מתכון אחד על אחד…), ממליצה בחום להכין את המתכון. עלים ירוקים שופעים במינרלים וויטמינים חיוניים ויחד עם הבשר והקטניות, קבלתן מתכון משביע ובריא מאוד, מנת ברזל, סידן ועוד!

יש גם את המתכון "המהיר יותר" עם גרסה די דומה לפקיילה בפוסט בשר עם חומוס (בפוסט עצמו ישנן 2 אפשריות הכנה – אדום/ירוק)

💜שבת שלום והרבה בריאות!💜

הצטרפי לשיחה

10 תגובות
    • תודה על הארתך, אצלינו בבית אמא שלי ז"ל לא השתמשה בנענע למיטב זכרוני… וגם לא שמעתי על כך ממקורות אחרים…. אשמח אם תוכל לפרט על הוספת הנענע בפקיילה… תודה רבה לך

  • איזו יופי יקרה, הכל מוסבר בטוב טעם ודעת
    תמונות מפורטות מסודרות והכל מחזיר אחורה הרבה שנים…
    האמת, לא ניסיתי להכין את זה בעצמי גם אם הייתי מעורבת בהכנת הפקילה לא מעט פעמים,
    אולי בזכותך אצליח לנסות ….
    תודה רבה ושבת שלום ומבורך אמן.

    • תודה רבה זהו שגם אני לא… בבית רק ראיתי מה אמא עשתה אבל לא עזרתי לה במאכל הספציפי הזה…. השכנה שלי דחפה אותי לנסות, ניסיתי ומה אגיד כמה שנים חזרתי אחורה….. תודה רבה שקראת הגבת והתייחסת בהצלחה בכל שבת שלום ומבורך חיבוק