אמרה חכמה להתנהלות נכונה יותר בחיים החברתיים והאישיים
"אל תסתכל בקנקן אלא במה שיש בו" היא אחת מהאמרות החכמות הרבות המוזכרות במסכת אבות, ומופיעה בפרק ד' משנה כ'. אמרה זו מלמדת אותנו שלא לשפוט על סמך חיצוניות אלא על פי פנימיות. ובעניין השפיטה והדיינות, יש לנו עוד כמה אמרות/פסוקים: "הווי דן את כל האדם לכף זכות" (מסכת אבות פרק א' משנה ו'); "אל תדין את חברך עד שתגיע למקומו" (מסכת אבות פרק ב' משנה ד) ; ו- "בצדק תשפוט את עמיתך". ישנם כמובן עוד אמירות ופסוקים בנושא זה בחרתי להתמקד במוכרים לי יותר ושדרכם גיליתי דרך להתנהלות נכונה יותר בחיים האישיים והחברתיים .
הכלי-טיפ שלי כמו תמיד, פשוט ויעיל. צריך לזכור את המילה קנקן ואת מה שמסמלת ואם תזכרו בוודאי תצליחו….
נתחיל מזה שהכי טוב הוא להימנע משפיטה לחלוטין. אנחנו לא שופטות (ומי ששופטת בתפקידה, אמורה לשפוט את העומדים מולה למשפט ולא את כל העולם כולו…). אבל, חכמינו ז"ל מכירים את טבע האדם, ויודעים עד כמה הטבע הבסיסי שלנו הוא לשפיטה, למתן ביקורת. אז אם כבר אנחנו שופטים נזכור את הדרכים הנכונות לשפיטה ונמנע מאי נעימויות בעיקר כלפי עצמנו אך גם כלפי הסובבים אותנו.
רקע לשפיטה נכונה ויעילה:
קנקן, הוא מיכל. הוא לא סתם חפץ. הוא כלי שלתוכו אפשר להכניס חומר אשר לרוב נמצא במצב צבירה נוזלי. אך כמובן שאפשר גם מצבי צבירה אחרים וסוגים שונים של חומרים. כמו שהסברתי בחינוך ילדים לפי המילה ילד, התוכן הנמצא במיכלים, תלוי במה שיכניסו לתוכם. כך גם הקנקן.
הקנקן למעשה בדיוק ממשיל את האדם. גם אנחנו מיכלים. כל אחת ואחת הינה מיכל. אנחנו מכילים בתוכנו: מחשבות ורעיונות, מעשים ומידות, רגשות, דילמות ועוד ועוד. על מנת שנוכל להכיל חומר נוסף – קרי להכיל אחרים, עלינו קודם כל להכיל את עצמנו. אם נכיל את עצמנו – נהיה מיכל טוב ויציב, נוכל להכניס לתוכנו חומרים אחרים = אנשים אחרים.
הסבר המשנה "אל תסתכל בקנקן אלא במה שיש בו" בשני אופנים:
- באופן מטאפורי: אל תביט על החיצוניות אלא על הפנימיות, על מה שיש בתוך הקנקן? יש קנקן יפה עם תוכן מעופש, ויש קנקן עלוב ופשוט עם יין משובח.
- באופן מילולי: שלא נסתכל רק על המילה קנקן אלא על מה שיש במילה "בקנקן": מה שיש בתוכה? המילה מכילה 5 אותיות והאות האמצעית היא האות נון. שכידוע נקראת ישר והפוך, לשני הכיוונים. ומכאן נלמד שלא להסתכל על המציאות בכללותה אלא גם על הדברים הקטנים, על הפרטים. כי כל פרט משפיע: זה נותן וזה מקבל, זה מקבל וזה נותן. מה שאשקיע – אקבל חזרה ומה שמושקע בסיבה – אקבל לעצמי וכן הלאה.
אז איך אשפוט נכון ויעיל?
- אמלא ואבנה את עצמי בתוכן איכותי שטוב ומתאים לי וכמובן לא פוגע בזולתי.
אם אהיה מיכל טוב לעצמי, אעמוד טוב ויציב, אזי גם אוכל לשמש כמיכל לאחרים. - כאשר אביט על המציאות הסובבת אותי או אסתכל על עצמי: אזכור לדון את עצמי לכף זכות, כך אקבל חזרה כף זכות. אזכור שהשפיטה צריכה להיעשות בצדק: גם ביושר ואמת, אך גם בצדק=בצדקה. בחסד.
- כאשר אסתכל על חברה, אביט פנימה באישיותה, במה שהיא נותנת ועושה טוב ולא במה שהיא איננה עושה, איננה נותנת.
- אסתכל על הנון הקטנה של הקנקן, שגם נותנת וגם מחזירה.
- כאשר איחשף למציאות מסוימת, תמוהה, לא ברורה, לא קלה לי, אז אחשוב עם עצמי רגע איך אני הייתי פועלת אם הייתי במציאות הזו בדיוק (עם כל התנאים הסובבים, האתגרים והמגבלות, היכולות והיתרונות של אותו אדם באותה מציאות נוכחית) ואיך הייתי רוצה שישפטו אותי? איך הייתי רוצה שיסתכלו עלי?
- תזכרו אנחנו בסה"כ קנקן…ויש קנקנים בכל מיני צבעים, עשויים מכל מיני חומרים וגדלים.. אבל בסופו של דבר כולנו קנקנים… תפקידנו לתת לאחרים ולקבל שנוכל לתת… לא משנה איזה סוג קנקן זה…
לסיכום
- כולנו קנקנים ובתוכנו כולנו קיימת האות נ' המסמלת נתינה. לכן, תתנו לעולם – תקבלו מהעולם חזרה.
- תדונו את כל האדם – את כל המציאות שלנו וכל אדם (לא רק אדם גדול ומכובד.. גם ילדים קטנים… את כולם עלינו לדון לכף זכות – אם תדונו כך, גם אתכן ידונו לכף זכות…
- נסתכל על פנימיות ונתבונן בכל פרט חיובי ונעים בכל מציאות ונודה על כך.
- ואם כבר אני מרגישה צורך לשפוט, ואחפש צדדי זכות, נקודות חיוביות, גם אם זה פרטים קטנים…קטנטנים.. אחפש את הצדק: את האמת והיושר והחסד שבמציאות הזו. ולפי הנקודות הללו אוכל לשפוט…
אני בטוחה שאם נשפוט באופן יעיל יותר את חיינו, נסתכל באופן חיובי על כל מציאותנו וזולתנו, אז נחיה חיים אישיים וחברתיים טובים הרבה יותר!
💜באהבה, קבלה ונתינה💜
סיפורים ופתגמים בנושא:
- שכן טוב בגן עדן
- מוכרת הקרואסונים
- החיים הם כמו מונופול
- מה אפשר ללמוד מצנצנת?
- ואהבת לרעך כמוך
- האוניה והחור הקטן
- הזבוב שרצה כנפיים של פרפר
- ליסטים שכמותך כבשוה
- דברי חכמים בנחת נשמעים
- בן המלך ומפת העולם המופלאה
- האומן והציור האומנותי
- בניית אמון במערכת יחסים בינאישיים