זמן קריאה: 3 דקות מדריך מפורט כולל דוגמאות וברכות רבות לכתיבת נאום מקצועי ומושלם לכל עת וכל זמן… בהצלחה!

מדריך לכתיבת נאום מקצועי מושלם

פעמים רבות במהלך החיים אנו נדרשות לכתוב נאום עבורנו ו/או עבור אדם אחר. אם זה לקראת חגים, אירועים מיוחדים, ימי הולדת וכד'. כדי להקל את כתיבת הנאום, הכנתי עבורכן, מדריך פשוט וקצר, הכולל את השלבים והעקרונות העיקריים לכתיבת נאום מושלם ומקצועי.

בהצלחה!

השלבים העיקריים לכתיבת נאום

כדי לכתוב נאום מקצועי ומושלם אתן צריכות:

  1. להכיר את הקהל אליו אתן כותבות:
    האם אילו בני משפחה? חברים מקבוצה מסוימת? עובדים/קולגות לעבודה? מנהלים? מה אופי הקהל – צעיר, מבוגר, ילדים, נשים/גברים? דתי? מעורב? וכו'.
  2. לקבל מראש את אופי האירוע ופרטיו:
    כמה זמן מוקצב לנאום? מי הנואם האם אתן או אדם אחר? מה נושא האירוע? לאיזה צורך הנאום נכתב? מה מטרת הנאום? האם עליכן לפתוח את האירוע או לסגור אותו? לסכם חלק מסוים ממנו?
  3. לדעת מראש את המכובדים ותפקידם וכן את האנשים להם צריכים להודות:
    האם יש אנשים חשובים/מכובדים המשתתפים אותם יש לכבד ולהזכיר בתחילת הנאום? אם כן, יש להכיר את שמם ותפקידם המלא אם יש צורך ולהזכיר אותם בתחילת הנאום ו/או בסופו. כמו כן חשוב לדעת מראש מי לקח חלק ולהודות על כך.
  4. לחשוב על רעיון:
    חידוש יחד עם ברכות בהתאם לאופי המשתתפים, לאירוע, לזמן ולמיקום.
  5. לבנות את הנאום נכון:
    • בצורת משפך ובהגיון (פותחים ברעיון הכללי ויורדים לנקודה העיקרית. בדיוק כמו שמשפך בנוי. פתח רחב בסוף צר. כך צריכים לכתוב את הנאום כמו כל מסמך).
    • בסדר מובנה וברור של רעיון אותו אתם רוצים להציג/לתאר
    • בהקשר לאירוע ולאופיו בהתאם לסוג הקהל
    • לגוון במילים, להשתמש בביטויים, פתגמים, ניבי לשון וכו'
    • להשתמש בהומור אם זה מתאים לתוכן כמובן כדי להציג את רעיון/מטרת הנאום
    • להכין מראש אפשרויות שונות כדי להתאים את עצמכם בבוא העת.

מה כותבים בתכלס?

  1. מתחילים במילת/משפט פתיחה שלום/ערב טוב וכד'.
  2. מציינים אנשים חשובים
  3. ממשיכים בהצגה עצמית קצרה. שמכן המלא ותפקידכן…
  4. מציגים את מטרת האירוע אם אתן פותחות את המפגש ואם לא, מומלץ להתחבר לדברים שכבר נאמרו קודם. (כן כדאי להקשיב..)
  5. כדאי להוסיף איזה משפט שיחבר אתכן לאירוע.. למה אתן אלו שנואמות…למשל: מתוקף תפקידי כעו"ס… טפלתי ב…/ או אני נרגשת לדבר על… נושא היקר לליבי כי… וכד'.
  6. ממליצה מאוד לחשוב על איזשהו רעיון או דוגמא, או משלון קצרצר וכד' שיחבר את נושא האירוע לדברים שאתן הולכות להגיד. לפעמים אפשר להקריא איזה קטע קצר עם דברי פתיחה בהתאם לנושא, איזו שאלה/הברקה/ שאלה רטורית/ סוגיה מסוימת…

דוגמא לכתיבת נאום

כמו כל מסמך, יש לכתוב אותו בצורת משפך. ולכן:

  1. מתחילים בהצגת המכובדים והצגה עצמית קצרצרה.
    לדוגמא: בוקר טוב עובדים יקרים, מכבדות אותנו בנוכחותן גב'… גב'…. שמי….(שם ותפקיד).
  2. מתארים את האירוע במשפט.
    לדוגמא: כנציגת….. הנני שמחה ונרגשת לפתוח אתכן את הבוקר החגיגי הזה, בו נרים כוסית לכבוד השנה החדשה..
  3. אחר כך יבוא הנושא/התוכן עצמו של הנאום: אפשר להביא ברכות, מנהגים של ראש השנה, איזה סיפור קצר עם מסר, קטע קצר מתוך פיוט, או איזו ברכה יפה שכתבתן וכד'.
    לדוגמא: חשבתי לשתף אתכם ברעיון קטן בנושא המילה שנה. היות שאנחנו עומדים בפתחה של שנה חדשה, ראוי ליחס לזה חשיבות עליונה. האם יצא לכם לחשוב על המילה שנה? למה נקראת כך?
    למילה שנה יש שתי משמעויות: משמעות אחת היא שנה במובן של לישנות – לחזור שוב על החומר הנלמד.
    המובן השני היא שנה מלשון לשנות. לעשות שינוי… (את ההמשך תוכלו לקרא בברכות ונאומים להרמת כוסית לראש השנה).
  4. בסוף הנאום יבוא כמובן הסיכום: מסכמים את מה שאמרנו בכמה משפטים קצרים ממש, לא שוכחים להודות לאנשים שלקחו חלק באירוע, לאנשים שתרמו מזמנם או מהונם וכד'. וכמובן להודות לאנשים על השתתפותם ולאחל להם בהצלחה במהלך האירוע/היום/חג שמח וכו'. אם זה נאום שסוגר אירוע, מאחלים כמובן דברים בהתאם (שנצליח ליישם את מה שלמדנו במהלך האירוע… וכו'). וכמובן שחשוב מאוד לחבר עם הדברים שנאמרו או שיאמרו באירוע.
    לדוגמא: לסיום, אני רוצה לאחל לעצמנו שנצליח לעשות שינוי השנה, נשמר את מה שהשגנו בשנה זו המגיעה לסיומה… ואאחל לכולנו חגי תשרי שמחים, מלאים הוד וקדושה, חזרה בתשובה אמיתית. תודה לכל מי שהיה שותף בארגון הרמת הכוסית, תודה לכם עובדים יקרים על השתתפותכם, ועבדותכם המסורה…. שנה טובה ומבורכת!

טיפים חשובים לפני סיום

גם אם כתבתן את הנאום הכי מושלם, לא בטוח שהוא גם יצא תמיד כך… כי מה שחשוב הוא לא רק מה שכתבתן בנייר. אלא גם ובעיקר איך אתן נואמות. איך אתן עומדות? איך אתן לבושות? האם התכוננתן ונאמתן את הנאום שהכנתן? האם הוא זורם לכן בפה? צריך להתכונן כראוי לפני הנאום ולא דקה לפניו… כדי שתוכלו לקרא את הנאום שלכן בקלילות ובלי "להיתקע" במילים.

פעמים רבות, בעת האירוע עצמו, אנו נדרשים לעשות שינויים. ופתאום מה שחשבנו שלא חשוב לדבר עליו, הופך להיות סופר חשוב. ולהיפך. מה שחשבנו לומר, פתאום מתגמד ואנו מבינות שעדיף לא להזכירו בכלל.. יכול להיות שכתבנו וכתבנו ואנחנו מגיעות לקהל עייף ויגע, או שהיה איחור בלתי צפוי ואנשים חסרי סבלנות ואז אנחנו נצמצם עוד יותר את הנאום שהכנו. חשוב לזרום,

תזכרו תמיד: הנאום צריך להיות תמציתי, קצר וקולע. למרבית האנשים אין סבלנות להקשיב זמן ארוך…ולכן כדי לא לאבד את הקשב שלהם, כדאי לדבר בקצרה. אפשר ומומלץ מאוד להוסיף בדברים גם מעט הומור, לשנות טון דיבור ולא לדבר בטון קבוע ונמוך. להפתיע קצת את הקהל.. וכדאי להכין את עצמכן מראש לעמידה ודיבור מול קהל.

וכעת – תורכן. כתבו את הנאום המושלם שלכן! בהצלחה רבה!

פוסטים שיכולים לעזור לכם בכתיבת נאום בנושאים שונים

הצטרפי לשיחה