מתכון ללחם בייגלה מקמח כוסמין מלא או רגיל
אחד המתכונים הטעימים להכנת לחם הוא ללא ספק המתכון הזה. המרקם של הלחם בייגלה יוצא רך אוורירי – פשוט טעים לאכול אותו בלי כלום, ככה כמות שהוא או בשילוב כל מה שטעים לכן: שמן זית וזעתר, מנה בשרית, פרווה, ממרח מה שתרצו.
ההכנה מאוד פשוטה וקלילה ובקיצור תכינו ותיהנו!


מצרכים להכנת המתכון
לבצק:
- 1 ק"ג קמח כוסמין מלא או קמח לבן רגיל (אפשר להוסיף קמחים מסוגים שונים פשתן טחון, קמח חומוס, קמח עדשים וכד')
- 2 כפות שמרים יבשים
- 70 גרם סוכר קנים או כ- 100 גרם סוכר לבן רגיל
- 4 כפות שמן זית (או כל שמן אחר בו אתן משתמשות)
- כ- 600 מ"ל מים חמימים (ברמה שתוכלו לגעת במים בידיים)
- כף מלח
- קמח נוסף לעיבוד הבצק ללחם
לציפוי
- מים
- שומשום (אני משתמשת במלא, אפשר גם לטחון אותו,
- אופציונאלי: תוספות נוספות כמו גרעיני חמנייה, גרעיני דלעת, שיבולת שועל, קצח וכו'
כלים
- קערה לעיבוד הבצק
- כיסוי לקערת הבצק
- כף וכוס למדידת המצרכים
- מגש (אופציונאלי)
- צלחת עמוקה/קערה עם מים לציפוי
- קלף בצק
- תבניות אפיה מרופדות בנייר אפיה רצוי אקולוגי
מהלך הכנת המתכון
- לקערה נכניס את הקמח המנופה.
- אני נוהגת לערבב בקמחים ולהוסיף קמח שיבולת שועל, פשתן טחון, קמח חומוס וכד' (סה"כ תוספות כ200 גרם מקסימום ל1 קג קמח).
- אם הוספתן קמחים שונים ערבבו ביניהם.
- ניצור גומחה קטנה לתוכה נכניס את השמרים והסוכר.
- נשפוך מים חמימים לתוך הגומחה ונערבב את השמרים והסוכר למס' שניות. המים לא צריכים בשום אופן להיות רותחים או חמים מדי.
- נוסיף את המלח והשמן על הקמח ולא על תערובת השמרים. בינתיים תראו שהשמרים תוססים.
- כעת, נשפוך את שאר המים בהדרגה תוך לישת הבצק.
- אם יש צורך, מוסיפים עוד מים. אנו צריכות לקבל בצק רך ונוח לעבודה. לא דביק אך גם לא יבש. חשוב לשים לב שכמו בבצק שמרים, גם הבצק הזה דורש לישה טובה לפרק זמן של לפחות 10 דק'. לפעמים הבצק בתחילת הלישה מרגיש דביק , אך ככל שלשים אותו, המים נטמעים בבצק והוא הופך לנוח לעבודה ולא דביק. לכן לא למהר להוסיף קמח. אם הבצק יהיה קשה מדי הלחם בייגלה לא יצא טוב.
- לאחר שהבצק מוכן, נשפוך עליו מעט שמן ונכסה אותו היטב כדי שלא יתייבש בזמן ההתפחה. זמן ההתפחה עלול להיות שונה אך בS"כ זה לפחות 40 דק' ומעלה. תלוי במזג האוויר בחדר, ואם המים שבהם השתמשתן ליצירת הבצק היו חמימים.
מהלך הכנת הלחם בייגלה
- לאחר שהבצק תפח והכפיל את נפחו, נקרוץ ממנו כדורים קטנים במשקל פחות או יותר שווה (אני עשיתי בערך 120 גר לכל כדור)
- נכדרר אותם טוב לכדורים יפים ונניח אותם על משטח מקומח (אפשר במגש או משטח העבודה) ונכסה אותם. ניתן להם לתפוח לפחות חצי שעה.
- כעת ניקח צלחת עמוקה נמלא אותה במים וצלחת נוספת נמלא בשומשום או כל תוספת אחרת שרצינו אפשר לערבב בין התוספות.
- נחזור לכדורי הבצק שלנו ונתחיל מהדור הראשון שיצרנו. ניקח אותו ונחורר אותו במרכזו. שימו לב לא לפגוע בתפיחה. ולכן תעבדו בעדינות בעזרת האצבעות תעשו את החור במרכז הכדור ותרחיבו אותו בתנועות סיבוביות.
- לאחר שיצרתן מכדור הבצק, צורה של לחם בייגלה טבלו אותו בצלחת המים ומשם ישר לצלחת השומשום ומיד להניח על מגש מרופד בנייר אפיה.
- תמשיכו ככה עם כל כדורי הבצק: כל כדור שהופך ללחם בייגלה מיד מונח במגש לתפיחה במרווחים בין צורה לצורה שכן הם תופחים בזמן האפייה.
- כשהתבנית הראשונה מוכנה עם לחם בייגלה שכבר הספיקו לתפוח, הכניסו לתנור שחומם מראש על 220 מעלות, לאפיה של 15-20 דק'.
זמן האפייה משתנה מתנור לתנור. ולכן השגיחו שלא יישרפו ויאפו כמו שצריך. - לסיום אפשר למרוח מעל שמן זית עם מלח גס כמו שמוכרים במאפיות- אני לא עשיתי את זה ויצא מושלם גם בלי…
הארות חשובות להצלחת המתכון
- הקמח מוכרח להיות מנופה.
- הקפידו על לישה מספקת של הבצק לפחות 10 דק', ועל התפחה טובה מבלי לייבש את הבצק.
- חשוב לתת לצורת הלחם בייגלה לתפוח לפני הכנסה לתנור (משהו כמו 5 דק' זה גם בסדר)
- הקפידו על חימום התנור לפני הכנסת הלחם.
- לאחר שהבייגלה מוכן אפשר גם להקפיא אותו בשקית אטומה הוא נשמר מצוין. לפני שתרצו לאכול חממו אותו על פלטה למשל או מעט זמן בתנור.
אפשר גם במיקרו – אני אישית פחות אוהבת כי אם א אוכלים מיד, הלחם מתקשה ומתייבש בחימום במיקרו. - במקום לעשות עיגולים, אפשר בהחלט לגלגל את הכדורים לרצועות. ואפשר גם לסגור אותם לטבעות (במקום לעשות חור במרכז). כל אחת תנהג בדרך הנוחה לה…. ותזכרו מתכון זה (לא) חשבון
- תוכלו להיכנס למתכונים הנוספים שציינתי מטה כדי לראות את שלבי הכנת הבצק ,התהליך די דומה למוצג כאן.
הרבה בריאות והצלחה!
תודה רבה על המתכונים מאוד מעניינים
באהבהה
אמא פוטי! חיכיתי זמן רב למתכון חדש!
והנה הבאת אותה בגדול D:
אני מאוד רוצה להכין, השאלה שלי האם חייב תנור עם טורבו?
כי התנור שלי דו תאי ורק העליון (ללא הטורבו) עובד אבל די חלש ביחס לטורבו.
האם זה יכול לצאת טוב גם כן?
הי רחלי היקרה אני שמחה שאהבת את המתכון…
אני מנסה להעלות פוסטים שונים בהתאם לתכנים השונים של האתר יצירות טיפים סיפורים וכו'…
לשאלתך, אם התנור שלך אופה בחום גבוה אז אין סיבה שלא יעבוד.
הטורבו מקצר את זמן האפיה ומסייע לאפיה אחידה.
אם התנור שלך ללא טורבו יתכן מאוד שתצטרכי לסובב את התבנית במהלך האפיה כך שתהיה אפיה אחידה.
תעקבי אחרי התבנית ותראי לפי הצבע אם זה נראה מוכן או עוד בצקי..
יתכן שחלק מסוים היותר פנימי ומרכזי בתבנית יהיה מוכן בעוד שהיתר טרם יהיה מוכן..
לכן תצטרכי לסובב ולהפוך את התבנית..
בהצלחה גדולה!!
הבנתי…
מצוין תודה רבה רבה.
יישר כח.
בשמחה גדולההה
בעזרת השם תצליחי.. .כל טוב