הנחיות לארגון עצמי של ערב הפרשת חלה בחינם, ללא עלויות מיותרות והכי חשוב – בשמחה אמיתית של מצווה


מה זו הפרשת חלה? איך מקיימים אותה? מדוע ולמה אין צורך ברבניות? איך לערוך מפגש מושלם ללא התרמות מיותרות? הנחיות למפגש שממנו תצאו מחוזקות, מועצמות ומלאות אנרגיה וטעם טוב…

תיהנו מהקריאה, מקווה שיועיל לכן בע"ה…

מה זו הפרשת חלה?

הפרשת חלה איננה טקס! ולכן, אין צורך ברבנית!

הפרשת חלה היא מצווה המתקיימת בכל פעם שמכינים בצק לאפיה (לא לטיגון, אידוי ובישול).
להפרשת חלה יש הלכות רבות שצריך ללמוד. לא אכנס כאן לפרטי פרטים רק אציין כי:

  • על ההפרשה מברכים רק אם יש בבצק כמות של לפחות 1,560 ק"ג קמח מחמשת מיני דגן (חיטה, שעורה, שיפון, שיבולת שועל וכוסמין). על פחות מכמות זו מפרישים בלי ברכה
  • מפרישים חלק קטנטן כגודל שעועית מהעיסה ואותו שורפים מיד שלא יתערבב חלילה בבצק או דבר אחר
  • אין צורך בנטילת ידיים. נוטלים ידיים בבוקר, כשמתעוררים משינה ולפני אכילת לחם
  • אחת המצוות הייחודיות שלנו הנשים (כמו הדלקת נרות שבת), שנצטווינו לקיימן לאחר חטא עץ הדעת אך גם גברים נדרשים לבצעה כאשר הם מכינים בצק
  • מסוגלת להביא ברכה גדולה לבית: פרנסה, לידה ועוד. כמו שנאמר במשנה מסכת שבת "על שלוש עברות נשים מתות בשעת לידתן על שאינן זהירות בחלה…." לכן טוב לקיים מצוות הפרשת חלה לקראת ראש השנה/יום כיפור לכפר על חטא עץ הדעת
  • אין שום עניין וצורך בהדלקת נרות.
  • מתן צדקה היא מצווה בפני עצמה ולא תנאי להפרשת חלה
  • המצווה נוהגת בכל עת שמכינים בצק ביום או בלילה. לבד או בקבוצה

רעיונות והצעות לערב הפרשת חלה בחינם עם חברות

אם אחת מחברותיכן מתחתנת, עומדת ללדת, יש לכן בת מצווה, או שסתם מתחשק לכן לקיים מפגש הפרשת חלה חוויתי, אתן יכולות לארגן בעצמכן:
הביאו את הברכה והתפילה ופעלו לפי ההנחיות הבאות:

  1. ארגנו קבוצת חברות קטנה עד 10-15 נשים
  2. חלקו מראש תפקידים. כך שכל אחת תתרום את חלקה למהלך הערב. הן בהבאת הכיבוד, התוכן של הערב, המצרכים להכנת הבצק ומה שתצטרכו
  3. החליטו על ספר/נושא ללימוד משותף בזמן שהבצק תופח ואחת או יותר מהמשתתפות יארגנו את התוכן. אפשר להעביר אותו בצורה חוויתית של משחקים, יצירות וחידונים בהתאם לנושא המדובר. רעיונות לתכנים: צניעות, מוסר, התגברות על כעס, עצבות, קיום מצוות בשמחה, לשון הרע ורכילות ועוד. תוכלנה למצא גם סיפורים ופתגמים עם מוסר השכל כולל הצעות לחשיבה מעמיקה בקטגוריית סיפורים ומשלים.
  4. האמת? אם תשאלו אותי מי אמר שחייבים לאפות חלות? אפשר גם להכין פיתות, ואולי גם עוגת שמרים… ושאלה נוספת: מי אמר שחובה להכין בצק שצריך לתפוח?
    אולי אפשר לעשות ערב אפיית עוגיות עם חברות… וגם עליהן לקיים הפרשת חלה. כאמור, הפרשת חלה היא על כל בצק המוכן מחמשת מיני דגן המכיל כמות של לפחות 1,560 ק"ג. לכן אם אתן עייפות, ולא מתחשק לכן עכשיו להמתין לתפיחת הבצק – הכינו בצק שאינו דורש התפחה כגון בצק רב תכליתי, כעכים טוניסאים, בצק ביסקוויטים ועוד.
  5. תוכלנה גם לשיר בעצמכן, בצניעות, פיוטים ושירי בקשות כמופיעים בסידורים כגון שיריו של רבי ישראל נג'ארה, רבי אלעזר אזכרי, רבי אברהם אבן עזרא, רבי יהודה הלוי ועוד צדיקים רבים. הפיוטים מעוררים את הלבבות ונוגעים עמוק בלב פנימה.
  6. המלצה נוספת שלי היא לשחק במשחק רב ספר פסוק

כך, בפשטות ובקלות והכי חשוב בשמחה אמיתית כשכולן יחד משתתפות בארגון המפגש, כולן יכולות להרגיש "בבית". כך תוכלנה להעביר חווית אפיה כיפית בכל שעות היממה כולל ברכה ותפילה. חוויה שאתן ארגנתן בעצמכן שווה ועולה על כל המפגשים אליהן תגענה כאורחות.

האם חייב לעשות טקס בשביל זה?

אז זהו שלא…. הפרשת חלה היא כאמור, מצוות עשה מהתורה (כיום נוהגת על פי חכמים) ולא טקס. כל הטקסיות שמתלווה למצווה, בעיני מוריד משמעותית מערך המצווה. קיימו את המצווה כי כך ה' ציווה.

טקס נוסף שנוהגים לעשות בערבי הפרשת חלה הוא טקס סעודת אמנים. והאמת היא ששוב אין קשר בין השניים ענית אמן היא דבר גדול וחשוב מאוד כמו כן ברכות על המזון. אין שום קשר בין סעודת אמנים לבין הפרשת חלה.
חשוב ללמוד לפניכן הלכות ברכות, כדי שלא יצא שכרנו בהפסדנו. ולהיזהר מאוד שלא ייגרם בל תשחית. הרס המזון/המאכל. דבר כל כך נפוץ בערבים ואירועים. מה עשינו בזה שברכנו, ענינו אמן בקול גדול ובסוף המזון הלך לזבל? או שברכנו ברכה שלא הייתה צריכה? ענינו אמן בלא כוונה? ועוד סוגיות רבות שיש בעניין ברכות היכולות לקלקל ולא להועיל.

למה לא לעשות ערב הפרשת חלה עם רבניות מארגונים כלשהם ומה הבעיה בהתרמות וצדקות הנלוות להפרשה?

יכולתי להשיב לכן בשאלה חוזרת: למה כן להביא רבנית ולמה כן להתרים… אבל אני מעדיפה שתקראנה את הדוגמא הבאה, דרכה תבינו את התשובות לשאלות.

הערב נפתח עם רבנית המדברת גבוהה על אהבת ישראל, לדון לכף זכות, לחייך ולשמוח ועוד ערכים עליונים ונשגבים. הנשים מרוצות, משתפות את המצוקות שלהן. והנה מגיע סוף הערב, הרבנית שהיפנטה את המשתתפות באישיותה, מבקשת כספים. עומדת על כך שמישהי תתרום ותעשה הוראת קבע. משחדת נשים באמירות כמו "זה הזמן לבקש ישועות מבורא עולם, ופונה לאישה רווקה את זקוקה זיווג תתרמי וכו".
יתכן שבין הנשים ישנה אחת שלא יכולה לתרום מסיבותיה שלה: מצב כלכלי, משפחתי וכו'. היא עומדת מבויישת לא יודעת את נפשה. לא רוצה לתת כי איננה יכולה (ואולי גם לא מאמינה בארגון) ומצד שני רק היא לא תתרום? באיזו הרגשה של מפח נפש ובושה יוצאת אישה כזו? בייחוד כשהרבנית מסתכלת על כל הנשים ושואלת ועוברת מי רוצה לתרום? אם תתרמי תקבלי ישועות.. (מנין לה לרבנית, לדעת מה בורא עולם מתכנן לאותה אישה?) ותקבלי גביע/ מפה ושלל מתנות? או אמירות כמו מה הבעיה לתרום X ש"ח בחודש? בחישוב יומי זה כמה שקלים בודדים… (ממש זלזול בכספים… אולי יש אישה שסופרת כל שקל שמוציאה?!) תתרמו אתן יכולות לבטל מתי שתרצו… (אז למה היא עומדת על הוראת קבע?!)

מהסעיף הקודם הבנו שאין סיבה להביא רבנית מעצם תנאי המצווה עצמה. כעת אנו מבינות סיבות נוספות:

  • כל השפע מגיע מבורא עולם, מעצם העובדה שאנו כיהודיות ובנות מלך מאמינות בו באמונה שלמה שכל מה שהוא עושה לטובתנו הוא עושה. ומקיימות את מצוותיו בדיוק כפי שציווה עלינו לקיים ולא בגלל נגיעה אישית שלנו
  • צדקה היא מצווה הנהוגה גם היא בכל עת ובכל מקום. אין קשר להפרשת חלה. אפשר לתת לפני ההפרשה 3 מטבעות לצדקה ואז להמשיך את התפילה והברכה על הפרשת החלה. אך אין חובה ואין תלות אחת בשניה. בנוסף, חשוב לזכור לפני שנותנים צדקה, כי מאחר שזו מצווה, אנו מחוייבות בה. כלומר מחוייבות לתת כי ה' ציווה לתת.
    הוא נתן לנו ואנו נותנים למי שזקוק ממה שהוא נתן לנו (שלא נחשוב חלילה שאנו מוציאות מהכיס שלנו-כי מה שיש לנו, שייך לה').
  • ואם כבר נתרום, אז: תרומה צריכה לבוא מהפנימיות שלנו ובצניעות. כל אישה בדרכה תתרום ותתנדב למי שתרצה אך לא בפומבי מול כולן. שכולן יראו מי תרמה וכמה. בעיני זו ממש בושה וכלימה לדרוש כספים מנשים בצורה כזו. לגרום להן לייסורי מצפון.
  • לדרוש כספים מנשים במעמד כזה עבורי זה ההפך הגמור מחסד ואהבת הזולת, ומלדון לכף זכות. זה חוסר כבוד, חוסר מוסריות וחוסר צניעות. וזה גם עלול להיות נורא מבייש.

לכן, מכל הסיבות שכתבתי לעיל אני בהחלט לא ממליצה לקיים ערב הפרשת חלה וסעודת אמנים.
הפרשת חלה איננה זקוקה לערב כדי לקיימה.

ואם בכל זאת תרצו לעשות ערב הפרשת חלה עם רבנית – מה תעשו?

הביאו רבנית שהיא:

  • אשת רב
  • שאיננה משתייכת לשום ארגון
  • שמגיעה נטו לשם שמיים. לעזור לנשים נוספות. ללמד אותן חכמת חיים ומוסר
  • מכירה את כל ההלכות כולן
  • אישה כזו שכשרואים אותה רואים אמונה בעיניים
  • רואים שהיא חיה את מה שהיא מדברת

כל רבנית המשתייכת לארגון ולא משנה איזה, גם אם היא עצמה מגיעה חינם אין כסף, בהתנדבות, בסופו של דבר תרצה לאסוף כסף לארגון שלה.

סיכום

לא באתי לשכנע אתכן, אלא להציג לכן את דעתי בהתאם לאמונתי ולמה שלמדתי, להציף בפניכן סוגיות ואפשרויות אחרות ולהעלות בפניכן נקודות למחשבה.

וזכורנה נשים יקרות:

  • המצווה שייכת לכל אישה (וגבר) מגיל מצוות שמכינה בצק על פי התנאים הנדרשים.
  • רק לאחר גמר הבצק מתחילה מצוות ההפרשה בתפילה קצרה ואז ברכת ההפרשת חלה.
  • עלינו להפריש חלה כי ה' אמר ולא כדי לזכות בדבר כזה או אחר (ישועה פרטית, זיווג, פרנסה, ילדים ועוד). מעצם העובדה שקיימנו נקבל את שכרנו אבל לא לקיים כדי לקבל. לקיים כדי לקיים
  • בזמן לישת הבצק אפשר – כמו בזמן כל דבר אחר שמבצעים – להתפלל לה' ולומר פרקי תהילים שנכתבו על ידי דוד המלך ע"ה. ספר כולו קודש גדוש בתפילות ותשבחות לה'.
  • אם תרצו לתת צדקה כחלק מההפרשת חלה: תנו צדקה למי שאתן מכירות בוודאות שזקוק וייעשה שימוש נכון וטוב בצדקה או לאדם שידע למי לחלק. חשוב לדעת כי אין לתת צדקה בלילה אלא אם כן עומד מולכן אדם שזקוק לכסף עכשיו. ויש פרטים רבים ללמוד בנושא צדקה.
  • הקב"ה שומע תפילת כל אדם הקורא אליו באמת. הוא לא זקוק לרבנית או כל גורם אחר שיביא לישועות. מי שמביא ישועות זה ה' ומלבדו אין עוד אחר. ועליו יש לשים את מבטחנו ואמונתנו.
  • בעיקר התפללנה בלב שבור ושלם שתבוא הגאולה האמיתית לכלל ישראל והעולם כולו. כשתבוא הגאולה שאר הצרות ייפתרו בע"ה במהרה בימינו אמן.

מילים אחרונות,
אני חושבת שכדי לארגן ערב או מפגש כזה (כאמור, לא חייבים להיפגש בלילה אפשר לקיים במהלך היום), לא צריך מעבר לקבוצת נשים המעוניינות להעביר יחד מפגש מרגש, עוצמתי ומעצים. רשמתי לכן קווים מנחים שיעזרו לכן לארגן בעצמכן מפגש כזה שלא תשכחו. מפגש שיותיר בכן רק טעם טוב של עוד. מקווה שזה עזר לכן, עשה לכן קצת סדר במה שחייב להיות ובמה שלא. ונתן לכן כיוונים אחרים למחשבה.

ברכה והצלחה בכל!

💜אשמח ל 👍, תגובה ושיתוף💜

הצטרפי לשיחה

24 תגובות
  • דברים נפלאים!
    ואני יכולה להמליץ אם זה אפשרי בפורום זה על אישה שאני מכירה שעושה הפרשות חלה במחיר ממש זול
    והיא עושה את זה באמת מכל הלב בכדי לשמח ולחממם ללבבות
    היא ממש מרגשת ועושה את זה כבר כמה שנים
    מקווה שעזרת י לאחת מכן…

    • תודה על תגובתך החמה!!
      מטרתי בפוסט זה ובכלל באתר, הוא לתת כלים לנשים לעשות ולפעול באופן עצמאי ככל האפשר בכל תחום כך גם בהפרשת חלה.
      שמחתי על נכונותך לסייע לנשים אחרות.
      תודה שכתבת לי.

    • הי שלום לך ותודה על פנייתך אלי,
      שמחתי לשוחח איתך!
      להלן נוסח הברכה להפרשת חלה והלכות הבסיס:
      לשים בצק המיועד לאפיה במשקל של לפחות 1560 גרם (ומעלה)
      לאחר גמר הלישה,
      אפשר להפריש 3 מטבעות לצדקה
      מברכים את הנוסח הבא:
      ברוך אתה ה' אלוקינו מלך העולם אשר קדשנו במצוותיו וצוונו להפריש חלה תרומה"
      ואז את מוציאה קצת מהעיסה כגודל שעועית/גרגיר חומוס/ משהו כזה,
      ומרימה את החתיכה הזו ואומרת: "הרי זו חלה"
      את אותה חתיכה את שורפת, ועוטפת בשתי שקיות ומניחה באשפה בצורה מכובדת.
      אפשר להפריש חלה רק אם יש לך את הכמות הנדרשת של קמח מחמשת מיני דגן בבצק.

      בהצלחה רבה!!
      ישר כוח ותודה על פנייתך,

  • נהניתי לקרוא את דבריך .
    השפע והברכה היא מאת הקב"ה .
    בהחלט מסכימה שכל ההתרמות בערבים כאילו מיותרות לא לכולם יש חלק מתבישות .
    אסור לנצל אדם בשעת צערו .
    אם הוא רוצה הוא יתרום .
    לא חסר למי לתת .
    ישועת ה' כהרף עין.

    • שלום לך יקרה,
      נהניתי גם אני לקרא את מה שכתבת… ובהחלט מסכימה עם כל מילה שכתבת… הלוואי והדברים יהיו לתועלת בעזרת השם וישועת ה' תגיע במהרה לכל עם ישראל!! תודה רבה!!

    • שלום ושבוע טוב לך אישה יקרה, אני שמחה מאוד מאוד לקרא את תגובתך המרגשת! תודה ששיתפת והודית לי… בהצלחה ויום מקסים….

  • מסכימה עם כל מילה שנכתבה יישר כוח !
    מאמינה שדברייך נכתבו מהלב ❤️

    • תודה רבה לך, אכן כפי שכתבת… צריך לחזור לתמימות, לפשטות כפי שהייתה בעבר.. לקיים מצווה לשם מצווה לכבוד הקב"ה ולא למען כסף,כבוד… תודה שקראת שמחה שאהבת! כל טוב יקרה

  • לקחת לי את המילים מהפה, יש משו טהור ונקי בהעברת ערבים כאלה בנועם. בכל זאת שאלה, האם נהוג לעשות הפרשת חלה לזכרה של אישה?

    • הי יקרה, תודה שכתבת לי, שמחה שאהבת והתחברת… כן זה נקי וטהור כך, בפשטות ובנועם. בדיוק כמו שכתבת. תודה.
      לגבי שאלתך, בנוסף לאזכרה (הלימוד הנדרש ליום הפטירה) אני חושבת שאפשר לקיים ערב נשים (מס' מצומצם של נשים) ולהזכיר את הנפטרת במטרה ללמוד ממנה, מדרכיה, מידותיה, מן ערב של התחזקות במידה מסוימת שאפיינה את הנפטרת… זו המלצתי… את מוזמנת לקרא מה שכתבתי לזכרה של אימי ז"ל…
      זכרונות מבית אמא
      אולי יוכל לתת לך רעיון לגבי ערב כזה
      אם יש עוד שאלות, בקשות אשמח להשיב ולסייע..
      בשורות טובות בעזרת השם וכל טוב תודה רבה

      • שלום, אינני מארגנת ערבי הפרשת חלה, זו בדיוק מטרתי בכתיבת הפוסט שכל אחת תארגן הפרשת חלה בעצמה וללא צורך בגורמים חיצוניים… בהצלחה

        • אשמח להעביר ערב הפרשת חלה ללא תשלום להשבת השבויים ושלום חילינו.באיזור,שלי רמת גן והסביבה

    • תודה רבה על התגובה, שמחה שאהבת וזה יסייע לך בעזרת השם! הייתי שמחה לעזור לך אך אני לא יודעת מה גודל ואופי האירוע שלך… מאחלת מזל טוב מכל הלב בריאות והצלחה בכל..

    • שלום לך,
      אילו פרטים את זקוקה? אני אישה פרטית, אינני מעבירה ערבים, כתבתי הנחיות, עצות ורעיונות שכל אישה תוכל לארגן בביתה הפרשת חלה באופן עצמאי. אם משהו לא ברור אשמח שתכתבי לי ואשתדל להבהיר ולהסביר.
      תודה שכתבת לי

  • תמציתי ןמדוייק. יישר כח. בטוחה שמי שקוראת אץ זה מקבלת אומץ להרים ערב כזה על פי הנחיותייך.