מתכון לבצק רב תכליתי

זמן קריאה: 3 דקות בצק רב תכליתי, פרווה, טבעוני, בריא קריספי וקליל על בסיס קמח כוסמין מלא המשתלב נפלא עם קמחים שונים כגון: חומוס, שיבולת שועל ועוד. להכנת מגוון נשנושים ותוספות

מתכון טבעוני ובריא לבצק רב תכליתי דמוי בצק עלים להכנת קרקרים, קרואסונים, עוגיות מזרחיות "עבאדי", בורקסים ועוד מגוון רחב של מאפים על בסיס קמח כוסמין מלא

בצק מיוחד, פשוט להכנה ומאפשר מגוון רחב של מאפים טעימים ובריאים. את הבסיס לבצק לקחתי וחיברתי משני מתכונים שונים (המטבח הקסום ומיכל לוין), ערכתי שדרוגים והתאמות ולפניכן מתכון מושלם. הבצק יכול לשמש כבצק לקרקרים או קרקרונים (קרקרים קטנטנים), עוגיות מזרחיות "עבאדי", בורקסים, מגולגלות קריספיות, קרואסונים קריספיים (כדוגמת קרואסונים מבצק עלים פילו) ועוד מגוון אפשרויות!

אתן לכן את המתכון הבסיסי ביותר ובסופו אפשרויות נוספות לשדרוג והתאמות נדרשות.

תהינו!

המצרכים הדרושים להכנת הבצק

  • 1 ק"ג קמח כוסמין מלא מנופה (אפשר קמח רגיל, אבל קמח הכוסמין נותן טעם עשיר יותר)
  • כפית גדושה מלח
  • 4 כפות שומשום (רצוי שומשום טחון מלא, אפשר גם רגיל ואפשר גם להוסיף את הכמות)
  • 2 חופנים זרעי פשתן מושרים או טחונים (אופציונלי ראו מטה)
  • 140 מ"ל שמן זית כתית בכבישה קרה (או שמן צמחי אחר)
  • כ-400 מ"ל מים רותחים (בערך 1 ו3/4 כוסות בינלאומיים)
  • שדרוגים: ערבבו קמחים שונים כגון: קמח חומוס, קמח עדשים, קמח שיבולת שועל, קמח תירס (הטחון לאבקה) ועוד. ראינה הערות נוספות בהמשך לשדרוגים נוספים.

הכלים הדרושים

  • קערה לבצק
  • כיסוי לבצק
  • כף שתשמש גם לערבוב הבצק
  • כוס למדידת הכמויות
  • מערוך
  • סכין לחיתוך הבצק
  • תבנית מרופדת בנייר אפייה (אקולוגי)
  • תנור מחומם על 180°

הכנת הבצק

  1. בקערה הכניסו את כל המרכיבים היבשים של הבצק: הקמחים, השומשום והמלח וערבבו היטב
  2. הוסיפו את זרעי הפשתן המושרים, את השמן והמים הרותחים
  3. ערבבו בעזרת כף. זהירות מזכירה שהמים רותחים!!
  4. לאחר כמה דק' ערבוב, הבצק מעט התקרר וכאשר אתן מרגישות שהוא בטמפרטורה נוחה, עבדו אותו בידיכן
  5. אתן אמורות לקבל אחיד, רך, גמיש ונוח מאוד לעבודה
  6. אם הבצק יבש הוסיפו מעט מים רותחים אם במקרה דביק, הוסיפו קמח
  7. זהו, הבצק מוכן נותר לכן להחליט למה ישמש אתכן: להכנת קרקרונים? קרקרים? קרואסונים? עבדי?בורקסים?… בתאבון!!

הערות, הארות וטיפים קטנים לסיום

  • בסיס הבצק חייב להיות קמח עם גלוטן, רצוי קמח כוסמין מלא שמעניק טעם עשיר ומיוחד שרק מי שטעמה תבין… אך כמובן אפשר להשתמש גם בקמח רגיל.
  • כמויות המים: כמו רוב המתכונים לפעמים קמחים דורשים יותר מים או פחות מים. לכן רצוי להכניס את המים בהדרגה.
  • להצלחת הבצק חשוב מאוד להקפיד: שהמים יהיו רותחים ממש ולא לעבד את הבצק יתר על המידה כדי לא להקשות אותו. מעבדים רק עד שכל הקמחים הוטמעו ויש לנו בצק אחיד.
  • שדרוגים לקמח: לקמח תוכלנה להוסיף קמחים שונים כגון קמח חומוס, עדשים, שיבולת שועל, תירס. באשר לכמויות: אני שמה 650 גר' קמח כוסמין מלא, 200 גר' קמח שיבולת שועל, 50 גר' שומשום מלא טחון, 50 גר' קמח חומוס, 100 גר' קמח עדשים, 100 גר' קמח תירס 50 גרם קמח שעועית, 50 גרם קמח אפונה. אתן לא חייבות לדייק בכמויות הללו, אתן יכולות להוסיף מה שתרצו כמה שתרצו כל עוד רוב הבצק יהיה מורכב מקמח כוסמין מלא.
  • זרעי פשתן מושרים: הכניסו לקערה קטנה 2 חופנים זרעי פשתן וכסו אותם במים. ערבבו קלות כך שכל הזרעים יהיו במים. הניחו במקרר לפחות שעה אפשר יותר זמן. תראו שהזרעים יתפחו ויפרישו ג'ל. אם אין לכן זמן תוכלנה להשרותם במים רותחים תוך 5-10 דק' תקבלו אותה תוצאה.
  • שדרוגי טעם: בהתאם למאפה שתרצו להכין תוכלו להתאים ולהוסיף סוכר בהתאם לטעמכן האישי, וכן תבלינים לפי הטעם: מלח (אם תרצו מלוח יותר תוסיפו מלח), פלפל שחור, פפריקה מתוקה או חריפה, חוויאג', קצח ומה שתרצו בהתאם למאפה שאתן מתכננות.
  • קרקרונים: שם שהילדים שלי המציאו לקרקרים קטנטנים שאני מכינה בצורות שונות: נחשים, שבלולים, מרובעים קטנים ועוד. השם בא מקרקר ודגיגונים (חטיף דגדג).

סיכום

בפשטות, ללא עבודת לישה מסובכת, ללא התפחות, בקלות ובמהירות, יש לכן בצק פרווה, טבעוני, בריא, ללא מרגרינה ושאר מרעין בישין.

בצק מיוחד שקל ונעים לעבוד אתו וכיף ליצור ממנו מה שרוצים. בצק אחד מגוון שימושים: מנשנושים טעימים ועד ארוחות מיוחדות וחגיגיות!

ממליצה לקרא את הסיפור מוכרת הקרואסונים ובסיום הסיפור להכין את קרואסונים מהבצק הרב תכליתי…

💜שיהיה לכן בתאבון ולבריאות!💜

הצטרפי לשיחה

4 תגובות