טיפים ועצות לתחילת שנה חדשה הנלמדים מאוזניים ומאזניים
מזל מאזניים הוא המזל שנבחר לחודש תשרי. זאת מאחר שזהו חודש בו ה' דן אותנו ושוקל את מעשינו. חודש זה, נפתח ביום ראש השנה שחל ב- א' ו-ב' בתשרי, בו אדם הראשון נולד ובריאת העולם הסתיימה. ביום ראש השנה, יום הדין, ה' בוחן את מעשיהם של כל הברואים וכאילו מניחם על מאזניים ושוקל אותם. בהתאם למעשים, ה' כותב מה יקרה לכל נברא ונברא (חי צומח דומם), מי יחיה ומי חלילה…. מי יתרפא ומי ההיפך, מי יתעשר ומי לא.. בכל תחום ותחום – כל מה שיתרחש בשנה הנוכחית. אפילו איפה האבן תעמוד, איזה חפץ יתקלקל, איזה עץ יצמח, האם תהיה מגפה? האם תהיה מלחמה? האם יהיה שלום?
לכן, צריך להיערך ולהתכונן ליום הגדול ולימים הנוראים. באמירת סליחות, בפשפוש במעשים, עריכת חשבון נפש. להתארגן ליום הדין, יום המשפט. שנעמוד ביום זה ראויים ומוכנים ככל האפשר.
בעזרת המאזניים ובעזרת תפקיד האוזניים נוכל ללמוד טיפים ועצות חשובות לתחילת שנה חדשה, טובה ומוצלחת.
קריאה מועילה ותזכו לשנים רבות נעימות וטובות בעזרת השם.
אוזניים מה הם?
האוזן היא איבר השמיעה והאחראי על שיווי משקלו של האדם. יש לנו שתי אוזניים: אחת בצד ימין של הראש והשנייה בצד השמאלי. ולא סתם. זה כך הרי למשל יש לנו רק אף אחד עם שני פתחים, פה אחד המחולק לשניים ועוד איברים יחידים עם פתחים. אבל יש לנו שתי עיניים ושתי אוזניים, שתי ידיים, שתי רגליים. גם איברים פנימיים, חלקם כפולים: צד ימין וצד שמאל. לכל אחד מהם תפקיד מיוחד לו.
ישנן סיבות שונות פיזיות ורעיוניות לכך שיש לנו שתי אוזניים:
- לקבלת מידע/קולות וקליטתם במוח
- שיווי המשקל
- להקשבה איכותית
- להכנסת מידע מצד אחד והוצאתו לאחר סינון מהצד השני
- שנזכור לפתוח את האוזניים להקשבה אך את הפה לסגור..
- ועוד סיבות שונות.
מה משותף בין אוזניים למאזניים:
על פי האקדמיה ללשון העברית, אלו שתי מילים שונות למרות שנראה לכאורה כי השורש שלהם זהה. בשפות ערבית וארמית מדובר על שתי מילים שונות. לא ניכנס לעניין הלשוני, אני בחרתי דווקא להסתכל על המשותף מבחינה רעיונית.
חודש תשרי, נפתח ביום דין ומשפט, יום ראש השנה. בו אנו נידונים ונשפטים על מעשינו ומה יהיה בגורלנו ובגורל משפחתנו, והעם כולו, בשנה הקרובה. בראש השנה אנו מצווים ומברכים לשמוע קול שופר. כלומר לאוזניים יש תפקיד חשוב ביום זה. באמצעות שמיעת קול השופר, אנו אמורות לעשות חשבון נפש ולשפר את מעשינו.
אם נצליח לשפר את מעשינו, נשפיע על כפות המאזניים שלנו ונכביד את צד הזכויות שלנו: מצוות, תפילות, מעשים טובים וכו'. הכף השנייה בה מונחים חובותינו: עבירות, מעשים לא טובים, לשון הרע שדברנו, פגיעות שפגענו, ועוד, תהיה קלה יותר.
כפי שהזכרתי, למאזניים יש שתי כפות בשני צדדים: ימין ושמאל, כמו לאוזניים. המאזניים הינם כלי מדידה לשקילת חפצים, מזונות ועוד. בימי קדם, כדי לדעת משקלו של פריט, היו מניחים בכף אחת את הפריט, ובכף השנייה, קוביות בעלות משקלים שונים עד שהגיעו לאיזון שתי הכפות. כאשר הכפות היו שוות – מאוזנות – בדקו את משקל הקוביות וכך ידעו את משקל הפריט.
בתקופה זו, נרצה שזכויותינו יגברו על החובות, שהם יהיו כבדים יותר בכף המאזניים. אך שהאוזניים שלנו יתפקדו כמו שצריך, ישמעו קול שופר, המסרים ייקלטו במוח, יעברו עיבוד נכון ופלט נכון (חשבון נפש ושינוי המעשים לטובה).
טיפים ועצות לתחילת שנה:
האוזניים אחראיות על שמיעה וגם על איזון ושיווי המשקל שלנו. דווקא כעת, בחודש תשרי שמזלו מאזניים, חודש בו אנו פותחים את השנה החדשה, ממליצה שנשפר את מעשינו, נתחיל את השנה ברגל ימין וניישם כמה שנוכל את ההמלצות הבאות:
- נפתח את השנה בשמיעה סלקטיבית של דברים טובים. ננסה להתעלם מהדברים ה"רעים" שנאמרים, מרעשי רקע שפוגעים בנו, שמעכבים אותנו מלהתקדם, לצמוח. כל ה"קולות" אפילו שלנו שאנו אומרות לעצמנו " חבל, אל תתאמצי, בלאו הכי לא תגיעי ל… לא תסיימי את… וכד'". נתקדם אף על פי כן. נעשה מה שאנחנו יודעות ומה שאנחנו רוצות באמת כדי להתקדם. כדי לחיות.
- נזכור שמי"ם זה חיים ולכן נחשוב טוב שיהיה לנו טוב.
- נוותר, נמחל ונסלח. לא נלכלך ולא נעמיס על האוזניים שלנו כך לא נאבד את שיווי המשקל שלנו.. נישאר יציבות, רגועות ושלוות. כשאדם חרד, כשאדם עצוב, כועס ונרגז הוא מאבד את שיווי משקלו הפיזי.
- נזכור דווקא בתקופה זו של השנה לשמור על האיזון הנפשי שלנו. ננשום עמוק, נחייך ורק אז נגיב (נשימה, חיוך, תגובה) בשליטה עצמית, בקבלה באהבה. כך נתחיל שנה בנח"ת.
- נשקול את המעשים שלנו, את המילים שלנו לפני שנוציא אותם החוצה.
- נשתדל לחיות באיזון גם מבחינת אורח החיים שלנו. איזון הוא דבר הכרחי וחיוני בחיים.. אי איזון משמעו אי תפקוד תקין…
- נאמץ או נמשיך לאמץ אורח חיים בריא ומאוזן השומר עלינו מבפנים ומבחוץ. כדי שנחיה שנה טובה ובריאה!
- נגביר יותר ויותר את החיוביות, את הפלוסים בחיינו. כך, השלילי לא יתפוס מקום אצלנו. הוא לא ישקע ולא יפריע לנו כי לא נראה אותו. הוא יהיה למעלה למעלה במאזניים מעבר למבט שלנו.
- מאזניים ואוזניים שואפים לשיווי משקל, לאיזון. נזכור להיות "מאוזנות", ישרות. כשבן אדם מאוזן הוא במצב טוב, רגוע. כשאדם חולה מנסים לאזן אותו = לייצב אותו. אז תאזנו את עצמכן ביומיום. אין צורך להיות חולה כדי לחפש איזון…
- חפשו את המשקולות הטובות בחייכן שיאזנו אתכן ויגבירו את הנקודות הטובות וההצלחות שלכן.
- כדאי גם לפעול בהתנהלות כלכלית נכונה …
- נברך את עצמנו, משפחתנו וכל מי שנרצה בברכה לשנה החדשה והכרת תודה. אפשר גם להיעזר ב- ברכות ונאומים להרמת כוסית לראש השנה.
תזכרו ששמיעה נכונה ואיזון נכון בחיים הם בסיס לתחילת שנה טובה!
שנשמע רק בשורות טובות בעזרת השם ניזכר ונכתב בספר חיים טובים וארוכים.