מתכון פשוט וקליל לעוגיות אצבע מקמח כוסמין מלא ושיבולת שועל
המתכון פרווה, מתאים לילדים ומבוגרים כולל צמחוניים וטבעוניים. אינו מיועד לתינוקות ופעוטות קטנים שניזונים ממזונות טחונים/נמסים בפה וכד'.
מתכון לעוגיות קריספיות ללא גלוטן
המצרכים והכלים הדרושים להכנת עוגיות אצבע
- כוס מים ( כוס בינלאומית = 240 מ"ל)
- כפית אבקת סודה לשתייה
- 100 מ"ל שמן (קצת פחות מחצי כוס בינלאומית)
- 3 כפות שומשום מלא טחון (או שומשום לבן רגיל)
- חצי כפית מלח (או יותר אם רוצים עוגיות מלוחות – ועד כפית מלח לא יותר מכך)
- 2 כפות סוכר קנים או לבן. אם תרצינה מתוק יותר יש להשתמש ב 5 כפות.
- 2 חופני אגוזים קצוצים דק – אופציונאלי –
- 2 כפות קקאו נא ללא תוספת סוכר – אופציונאלי –
- 350 גרם קמח כוסמין מלא (או קמח לבן רגיל ואז כמות המים תהיה 230 מ"ל)
- 150 גרם קמח שיבולת שועל (אפשר להמיר בקמח כוסמין מלא או רגיל סה"כ כ- 500 גרם קמח)
הכלים הדרושים להכנת עוגיות אצבע
- כוס למדידת כמויות
- כפית
- קערה
- כף או מטרפה לערבוב
- סכין לחיתוך הבצק
- תבנית אפיה מרופדת בנייר אפיה
שלבי ההכנה
- יש לחמם תנור לחום של – ° 180.
- בכוס מים הכנסנה כפית אבקת סודה לשתייה, ערבבנה היטב ושפכו לקערה.
- הוספנה את השמן, המלח, הסוכר, השומשום והאגוזים הקצוצים דק ותערבבו את כל החומרים יחד. תוכלו לראות בועות אוויר קטנות הנוצרות בקערה. זה אפקט הסודה במגע עם הנוזלים והסוכר.
- כעת, הוספנה את קמח שיבולת השועל וערבבנה קלות.
- בהדרגה, הכנסנה לקערה את קמח הכוסמין המלא ועיבדו את המצרכים עד לקבלת בצק אחיד, רך וגמיש.
הבצק צריך להיות נוח מאוד לעבודה ולא אמור להידבק לידיים ו/או למשטח. - חלקנה את הבצק לארבעה חלקים וצרו מכל חלק, כדור. כסו שלושה מהם.
- קחנה כדור בצק אחד וגלגלו אותו לנחש בעובי השווה בקוטרו ל 4 ס"מ.
- חתוכנה את הנחש לרצועות דקות ברוחב של סנטימטר.
- קחנה רצועה ושטחו אותה באצבעות מהחלק הצדדי שלה. כלומר, מהחלק הרחב יותר של הרצועה במקום שחתכתן. עובי העוגיות הוא של כ 2 אצבעות.
- הנחנה את הרצועה ישירות על תבנית אפיה המרופדת בנייר אפיה (רצוי אקולוגי).
- המשכנה כך עד לסיום כלל הרצועות או עד מילוי תבנית האפייה.
- כשסיימתן, הכניסו את התבנית לתנור במדף העליון לזמן של 20 דק'.
- כעבור זמן זה, בדקו את התבנית. אם העוגיות הזהיבו בצדדים והתקשו הן מוכנות. אחרת הכניסו לעוד 5 דק'. לפעמים קורה שבאמצע התבנית, העוגיות עוד לא מוכנות לעומת העוגיות הצדדיות. אם זה כך הוצאנה את המוכנות והחזרנה את התבנית עם שאר העוגיות לתנור לאפיה קצרה נוספת.
- המשכנה באותו תהליך עם שאר עיגולי הבצק עד לסיום.
- זהו, העוגיות מוכנות, תאכלנה בתיאבון ושיהיה לכן לבריאות!
הנחיות נוספות
- אני אוהבת לגוון ולשנות בטעם העוגייה ולכן פעם מכינה אותן מתוקות יותר, פעם אחרת מעט מלוחות. המרקם המתקבל הוא קריספי ממש. כך שיחד עם הטעם, המרקם ופשטות המתכון, אני יכולה לומר שזה אחד המתכונים המנצחים ביותר אצלי בבית!
- הטיפ של ערבוב אבקת הסודה לשתייה במים יוצר את המרקם המדהים של העוגייה הזו. זה רעיון שלי לאחר שקראתי ולמדתי על שימושי הסודה. מניסיון, הכנסת אבקת סודה למתכון ישירות בלי ערבובו במים, לא נותנת את המרקם המתאים לטעמי. חשוב לדעת שהסודה פועלת במגע עם נוזלים וחומרים חומציים כגון סוכר חום, שוקולד, מיץ לימון ועוד. וכן על מנת שתפעל רצוי לאפות בסמיכות להכנת הבצק ולא להשהותו. הכמות לשימוש היא רבע כפית אבקת סודה לשתיה על כל כוס קמח (140 גר')
- קמח שיבולת שועל – שיבולת שועל מלאה טחונה במעבד מזון. תהליך הלוקח דקה או שתיים.
- לטעם מלוח:
הוספנה עד כפית מלח לחצי ק"ג – אפילו אפשר פחות -אך לא יותר מאחר שיש כבר אבקת סודה לשתייה שהיא נתרן גם כן. כמוכן, תוכלנה להפחית בסוכר וכמובן אל תשימו אגוזים קצוצים. - לטעם מתוק: תוכלנה להוסיף 5 כפות סוכר קנים או רגיל ובהתאם לטעמכן האישי.
- לגבי האגוזים אתן יכולות לבחור מה שאתן רוצות ואוהבות. תוכלנה לגוון בכל פעם טעם אחר או לשלב סוגי אגוזים שונים. כגון: שקדים, אגוזי מלך, פקאן, אגוזי לוז, פיסטוק, בוטנים וכד'.
- בעניין הקקאו נא:
אם תרצינה להוסיף קקאו אז תצטרכנה להוסיף סוכר. על כל כפית קקאו יש להוסיף בערך כפית סוכר (או יותר לפי טעמכן). כמו כן, תפחיתו 2-3 כפות קמח מהמתכון.
יש לכן שתי אופציות להוספת הקקאו למתכון:
1- להוסיף לתחילת המתכון יחד עם הנוזלים ואז מתקבל בצק אחד עם קקאו.
2- מכינים את הבצק במתכון הרגיל בהפחתה של 2 – 3 כפות קמח ומחלקים את הבצק לשני חלקים שווים. בחלק אחד מוסיפים את הקקאו.
כך נקבל שני בצקים: אחד כהה יותר עם הקקאו, והשני בהיר יותר. על קקאו נא תוכלנה גם לקרא בפוסט הכנת קוקו פופס ביתי.
💜אהבת את המתכון? לחצי על 👍, הגיבי ושתפי💜
נראה יאמי
תודה רבה, לא רק נראה… גם טעים… 🙂