טכניקה לצייר ציור המורכב ממילים
מיקרוגרפיה היא שיטה אומנותית ליצירת איורים, עיטורים וציורים שונים כגון: צורות הנדסיות, דמויות, תמונות נוף וכו'. היצירה נעשית באמצעות מילים בכתב זעיר. מכאן משמעות המילה מיקרוגרפיה: מיקרו = זעיר, קטן; ו- גרפיה = כתב.
וזה למעשה הכלל היחיד בשיטה זו. כתב זעיר היוצר ציור. אפשר לבחור מילה לצייר איתה ציור המבטא את המילה או היפוכה ואפשר לבחור מילים/ביטויים שחוזרים על עצמם או טקסט וליצור ציור בעזרתם. למשל, אפשר לבחור לכתוב מילה/ביטויי העצמה ולצייר עץ, זרימה של מים, הר, דיוקן של אדם וכד'.
לטכניקה זו, מלבד יופיה והמיוחדות שבה, יש גם תועלת גדולה בכך שמאפשרת ריכוז. חזרתיות על מילים מעצימות ומשמעותיות מאפשרת הטעמתן אצלנו בתודעה. הטכניקה עובדת נפלא על מוטוריקה עדינה ועל סבלנות ורוגע. בנוסף, אם משתמשים במילים חיוביות, מעודדות ומחזקות מרוויחים גם עבודה עצמית פנימית-אישית.
שיטה זו יכולה להתאים לילדים מגיל 7-8 ולבני כל הגילאים תוך התאמת היצירה בהתאם לגיל ולהתפתחות האישית-מוטורית.
כלים וחומרים נדרשים
- עפרון ו/או עט/טוש וכד'
- מחק (אם משתמשים בעפרון)
- דף/משטח עבודה כלשהו לציור
- כלי צביעה (מה שתרצו)
מהלך היצירה
- לוקחים דף וכלי כתיבה: עפרון/עט/טוש וכו'.
- בוחרים מילה או נושא כלשהוא לציור.
- מציירים עם המילה שנבחרה או כקו מתאר לגופים המצוירים או כל הגוף עצמו – כולל מילוי באותה המילה.
ראו בדוגמאות מטה ציור שציירתי על ירושלים לפני שנים רבות מאוד בתור ילדה בכיתה ז'…
ושתי דוגמאות נוספות של ציור בעזרת המילה: לב, ומגן דוד.
טיפ: לילדים או בכלל למי שמתקשה, אפשר לצייר את הציור שרוצים ולאחר מכן, לעבור על מתארי הגופים המצויירים עם מילים. למשל, מציירים את הדמות/הגוף שרצינו ועל קווי המתאר (מסביב לדמות) עוברים בעזרת כתיבת מילים מתאימות.
חייבת לציין שהיצירה הזו דורשת זמן, סבלנות ואורך רוח. אם מתעייפים מלכתוב אפשר ורצוי לעצור לנוח ולא להמשיך "כדי לסיים". חשוב ליהנות ממה שעושים, מהתהליך עצמו ולא רק מהתוצאה.
בשלב ראשון, כדאי להציע לילדים להתנסות עם איורים, עיטורים קלים וקטנים. לאחר מכן אפשר לשדרג ולעלות ברמה.
סיכום
מיקרוגרפיה, היא אומנות יהודית עתיקת יומין. יהודים במהלך השנים יצרו יצירות רבות בעזרת כתב זעיר. כתובים מקראיים כגון קריעת ים סוף נתנו ביטוי לקריעת הים ממש ועוד דוגמאות רבות אחרות לאורך שנים. בהיסטוריה, שיטה זו, של כתיבה בכתב זעיר (גם אם לא יצרה ציור), סייעה רבות ליהודים שנדדו ממקום למקום, להמשיך את קיום המסורת והדת היהודית (ספרי תורה זעירים, תפילין, סידורים וספרי קודש אחרים).
כיום, משתמשים בכתיבה זעירה גם לקראת מבחנים… זכור לי בתואר, היו מבחנים שהותר לנו להכניס דף אחד (משני צדדיו) של חומר. לתוכו נהגנו להכניס את כל מה שלמדנו בכל הסמסטר כולו! ואיך הצלחנו? בכתב זעיר כמובן…בראשי תיבות וציוני מקורות לזכירת החומר. כך כל החומר נכנס בדף אחד!
אז כן, מיקרוגרפיה הייתה לאורך ההיסטוריה האנושית ועד ימינו כלי נפלא, יעיל וחיובי. ובשבילי, חיבור של מילים לציורים מה נדרש עוד כדי לחוות וליהנות מאומנות?!
💜תכתבו, תצרו ותיהנו!💜