מתכון לעיסת נייר ביתית
אחת העבודות שאני מאוד אוהבת באומנות זה יצירות שעושים עם הידיים. שמתכלכלים ונוגעים בחומרים ממש. כמו עיסת נייר, פלסטלינה, חימר, צבעי פנדה שצריך למרוח וכד'… עיסת נייר היא בהחלט אחד הדברים האהובים עלי. ניתן להכין חיות מעיסת נייר, ושלל רעיונות ויצירות. עיסת נייר מתאימה גם לילדים וקלה יותר מהעבודה עם חימר אם כי יש דמיון ביניהן.
אני לא משתמשת בקורנפלור אני משתמשת רק בקרטוני ביצים (או ניירות אחרים כפי שפרטתי מטה) במים ובדבק נוזלי לבן או שקוף. עיסת נייר חזקה היא זו העשויה מקרטון.
חומרים להכנת עיסת נייר
- קרטוני ביצים (כמה שרוצים, בהתאם לכמות שצריכים ליצירה) או ניירות גרוסים או נייר טואלט. אני בעד מחזור ולכן ממליצה להשתמש בקרטוני ביצים או ניירות גרוסים. לגבי עיתונים: אני לא ממליצה בכלל מאחר שאיכות הנייר מאוד זולה ופחות איכותית וכן עקב הדיו שמלכלך את כל העבודה.
- דבק פלסטי (נוזלי, שקוף או לבן) בהתאם לכמות שתצטרכו ראו מטה בהכנה.
- מים להרטבת הקרטונים.
כלים להכנת עיסת נייר
- קערה להשריית הקרטוני ביצים
- מסננת
- בלנדר – מומלץ אך לא חובה, זה מקל ומזרז את התהליך
- קערה לערבוב עיסת הנייר עם הדבק
מהלך הכנת עיסת הנייר
- לוקחים קרטון ביצים וחותכים אותו לפיסות קטנות. רצוי לתת לילדים הם מאוד ייהנו מהשלב הזה.
- מניחים את הפיסות בקערה עם מים כך שכל הפיסות יירטבו ויטבלו במים.
- משאירים את הקערה למס' שעות (לפחות 4 שעות אפשר יותר גם לילה שלם, זה לא משנה). מי שרוצה לזרז הליכים יכולה להכניס לבלנדר את גריסי הקרטון יחד עם מים ולערבב כדקה. אתם צריכים לראות שהקרטונים רטובים ממש. אם לא, ערבבו שוב.
- בחלוף הזמן, מסננים את המים היטב. יש ללחוץ ולסחוט את הפיסות קרטון להוצאת המים ככל האפשר. עליהן להיות לחות אך לא נוטפות מים.
- את הפיסות מעבירים למעבד מזון/בלנדר ומפעילים על פולסים. המטרה היא להפוך את הפיסות לפתיתים קטנים ככל האפשר. אם אין מעבד מזון אפשר בידיים אבל מניסיון זה לוקח יותר זמן וזה מעייף מאוד.
- את הפתיתים שקבלנו מעבירים לקערה ומוסיפים דבק נוזלי. מערבבים היטב ומקבלים מן בצק, עיסה בצבע אפור כמובן (צבע קרטון הביצים).
כמויות: המינון הוא בערך על כל כוס פתיתי קרטוני ביצים לחים דחוסים שמים בערך 3/4 כוס דבק פלסטי. אבל הכי טוב מבחינתי, זה לשים כמות של פתיתים ומעט דבק ולערבב. תוך כדי תרגישו את העיסה ותוסיפו דבק/פתיתים בהתאם לצורך ולמרקם (אמור להיות דומה לחימר). - לאחר שהעיסה מוכנה, מתחילים מיד ביצירה: חיה, דף, ירקות, קופסאות, חרוזים, אתרוג, מעצבים צנצנת זכוכית ומה שרוצים.
- ייבשו את היצירה ורק לאחר מכן תוכלו לצבוע אותה.
מה עושים עם מה שנשאר?
אם נשארה לכן עיסה- אין מה לעשות בה.. היא תתייבש ותתגבש.. לכן כדאי לנצל אותה עד תום.
אך אם נשארו לכן פתיתים, הניחו אותם לייבוש מלא. לאחר ייבוש תוכלו לשמור לפעם הבאה. (ואז תצטרכו להרטיב אותם מעט, ובעודם לחים, להוסיף דבק ולהכין עיסה). שימו לב, לא לשמור פתיתים/קרטונים רטובים/לחים זה כמובן יתעפש…
ומה אפשר לעשות עם עיסת נייר?
יצירות אומנותיות רבות ומגוונות! כגון:
- יצירות עם צנצנות זכוכית– יש שם דוגמא של עיצוב צנצנת בעיסת נייר
- רעיונות לקישוטים לסוכה– ובו הבאתי דוגמא ליצירת אתרוג כקישוט לסוכה מעיסת נייר.
- יצירת מגן דוד
- יצירה של הכותל המערבי
- חנוכייה דקורטיבית
- אפשר להכין חיות, בובות, צורות, צלחות, דפי יצירה, חרוזים ולהכין שרשרת יפה, ועוד הרבה הרבה דברים….
סיכום והארות חשובות להצלחת העיסה והיצירות
- דרך העבודה עם עיסת נייר מאוד מזכירה את העבודה עם חימר. כדי לקבל גימור מושלם וחלק ביצירות שלכן, יש להחליק עם האצבע או כלי חלק אחר באותו כיוון תמיד.
- בגלל הדבק מדי פעם תרגישו שהידיים שלכן מתייבשות זה נורמלי אפשר ללכת לשטוף ידיים ולהמשיך לעבוד.
- לאחר סיום העבודה, יש לתת ליצירה להתייבש ייבוש מלא לפני צביעתה. הייבוש יכול לקחת זמן. תלוי בסוג היצירה שעשיתן: בכות העיסה, בגודל, בעובי שלה וכו'. אני ממליצה להניח בשמש אם אפשר זה מזרז את תהליך הייבוש משמעותית.
- הארה חשובה: לאחר שהיצירה התייבשה, אם תרצו לתקן, כלומר להסיר חלק מהעיסה, להשאיר פתחים ביצירה למשל, זה יהיה די קשה אך אפשרי. כדי להקל על ההסרה, עדיף להרטיב את האזור שאתן רוצות להסיר. אם לא, תוכלו להיעזר בסכין חדה אבל זה לא פשוט ודורש זהירות מרובה. לכן עדיף לחשוב מהתחלה ולתכנן את היצירה ובהתאם לצורך, לתקן כל עוד העיסה לא התייבשה.
צרו ותיהנו אתן וילדיכן!