מתכון שלרם – לפת מבושלת לשבת חורפית
מתכון לשלרם של העירקים (לפת מבושלת מתוקה). נהוג להכין את השלרם בשבתות חורפיות לקינוח אחרי החמין.
זהו מתכון פשוט וקל להכנה.
זהירות מהריח החזק… בהצלחה!
מצרכים למתכון
- 5 לפתות בינוניות-קטנות
- 4 כפות סוכר
- חצי כפית מלח
- מים
- 1-2 שקית תה / סילאן (בשביל בצבע)
- כפית קינמון (אופציונלי)
איך מכינים שלרם
- חותכים את החלק העליון והתחתון של הלפת ושוטפים אותה טוב להסרת הלכלוך. אפשר גם לקלף לגמרי
- חותכים כל יחידה לחתיכות גדולות או לחרוץ בצורת X (במידה והלפת קטנה). אני אישית מעדיפה חתיכות גדולות
- מניחים אותם בסיר ומוסיפים מלח, סוכר ותיון (אפשר 2)/ 2 כפות סילאן
- ממלאים את הסיר במים
- סוגרים את הסיר במכסה ומבשלים על אש גבוהה עד לרתיחה
- לאחר שהמים רתחו, מנמיכים את האש לחום בינוני ומבשלים עוד 45-60 דקות עם מכסה סגור
- פותחים את המכסה ובודקים אם הלפת התבשלה ונחתכת בקלות. אם לא, מבשלים עוד קצת. רצוי גם לבדוק את הטעם ולהוסיף סוכר/מלח בהתאם
- הלפת מוכנה, רצוי מאוד להמשיך בתהליך הבישול כפי הכתוב בסעיף 9
- כשהלפת מבושלת, מניחים את הסיר על הפלטה של שבת מתחילת השבת ועד למחרת בבוקר. לחילופין, אפשר להנמיך את האש ומבשלים עוד שעה-שעתיים על עוצמה בינונית עד לשינוי הצבע וירידת מפלס המים.
- בתיאבון!
טיפים של סבתא עבור לפת של שבת
- הלפת תקבל את הצבע החזק לא בבישול הראשוני אלא לאחר שהלפת הייתה כל הלילה על הפלטה או בהמשך הבישול
- אם משאירים את הלפת כל הלילה על הפלטה, רצוי להניח את הסיר במרכז הפלטה וכן לבדוק שיש מספיק מים
- הלפת שנשארה משבת אפשר לבשל שוב ביום ראשון
- ככל שמבשלים יותר כך הצבע יהיה חזק יותר
- התה נועד לתת צבע עמוק ללפת. מי שלא רוצה לשים תיון, יכולה לשים סלק אדום קטן (שוואנדר). סלק אדום מוסיף גם צבע וגם מתיקות. אך זה לא חובה
- מי שלא רוצה לחתוך מראש את הלפת לחתיכות אפשר לחרוץ לארבעה רבעים כאשר הלפת עדיין שלמה (לעשות X על הלפת בעזרת הסכין)
- לא לחתוך לחתוך לפרוסות קטנות, אחרת הלפת תתפורר
- אפשר להוסיף סילאן במקום סוכר. במידה וכן להוסיף 2 כפות סילאן בשלב ההרתחה לאחר 15 דקות
- אפשר לשתות את המים שנשארו בסיר. טעים ביותר ותרופת סבתא לשיעול
אם כבר הזכרנו מתכון עירקי, יש בבלוג גם מתכון לחלאווה