מתכון שלרם – לפת מבושלת לשבת חורפית
מתכון לשלרם של העירקים (לפת מבושלת מתוקה). נהוג להכין את השלרם בשבתות חורפיות לקינוח אחרי החמין.
זהו מתכון פשוט וקל להכנה.
זהירות מהריח החזק… בהצלחה!
![שלרם עירקי](https://www.imaputi.co.il/wp-content/uploads/2024/01/sweet-boiled-turnip-shalgam-14-min-527x1024.jpg)
![לפת מבושלת מתוקה](https://www.imaputi.co.il/wp-content/uploads/2024/01/sweet-boiled-turnip-shalgam-16-min-697x1024.jpg)
![לפת של העירקים](https://www.imaputi.co.il/wp-content/uploads/2024/01/sweet-boiled-turnip-shalgam-15-min-785x1024.jpg)
![לפת מתוקה לשבת חורפית](https://www.imaputi.co.il/wp-content/uploads/2024/01/sweet-boiled-turnip-shalgam-17-min-657x1024.jpg)
מצרכים למתכון
- 5 לפתות בינוניות-קטנות
- 4 כפות סוכר
- חצי כפית מלח
- מים
- 1-2 שקית תה / סילאן (בשביל בצבע)
- כפית קינמון (אופציונלי)
איך מכינים שלרם
- חותכים את החלק העליון והתחתון של הלפת ושוטפים אותה טוב להסרת הלכלוך. אפשר גם לקלף לגמרי
- חותכים כל יחידה לחתיכות גדולות או לחרוץ בצורת X (במידה והלפת קטנה). אני אישית מעדיפה חתיכות גדולות
- מניחים אותם בסיר ומוסיפים מלח, סוכר ותיון (אפשר 2)/ 2 כפות סילאן
- ממלאים את הסיר במים
- סוגרים את הסיר במכסה ומבשלים על אש גבוהה עד לרתיחה
- לאחר שהמים רתחו, מנמיכים את האש לחום בינוני ומבשלים עוד 45-60 דקות עם מכסה סגור
- פותחים את המכסה ובודקים אם הלפת התבשלה ונחתכת בקלות. אם לא, מבשלים עוד קצת. רצוי גם לבדוק את הטעם ולהוסיף סוכר/מלח בהתאם
- הלפת מוכנה, רצוי מאוד להמשיך בתהליך הבישול כפי הכתוב בסעיף 9
- כשהלפת מבושלת, מניחים את הסיר על הפלטה של שבת מתחילת השבת ועד למחרת בבוקר. לחילופין, אפשר להנמיך את האש ומבשלים עוד שעה-שעתיים על עוצמה בינונית עד לשינוי הצבע וירידת מפלס המים.
- בתיאבון!
![סלק לבן](https://www.imaputi.co.il/wp-content/uploads/2024/01/sweet-boiled-turnip-shalgam-1-min.jpg)
![שלרם - לפת מבושלת מתוקה של העירקים](https://www.imaputi.co.il/wp-content/uploads/2024/01/sweet-boiled-turnip-shalgam-2-min.jpg)
![לפת](https://www.imaputi.co.il/wp-content/uploads/2024/01/sweet-boiled-turnip-shalgam-3-min.jpg)
![שלרם - לפת מבושלת מתוקה של העירקים](https://www.imaputi.co.il/wp-content/uploads/2024/01/sweet-boiled-turnip-shalgam-4-min.jpg)
![שלרם - לפת מבושלת מתוקה של העירקים](https://www.imaputi.co.il/wp-content/uploads/2024/01/sweet-boiled-turnip-shalgam-5-min.jpg)
![שלרם - לפת מבושלת מתוקה של העירקים](https://www.imaputi.co.il/wp-content/uploads/2024/01/sweet-boiled-turnip-shalgam-6-min.jpg)
![שלרם - לפת מבושלת מתוקה של העירקים](https://www.imaputi.co.il/wp-content/uploads/2024/01/sweet-boiled-turnip-shalgam-7-min-646x1024.jpg)
![סלק לבן מתוק](https://www.imaputi.co.il/wp-content/uploads/2024/01/sweet-boiled-turnip-shalgam-8-min-697x1024.jpg)
![שלרם - לפת מבושלת מתוקה של העירקים](https://www.imaputi.co.il/wp-content/uploads/2024/01/sweet-boiled-turnip-shalgam-9-min.jpg)
![שלרם - לפת מבושלת מתוקה של העירקים](https://www.imaputi.co.il/wp-content/uploads/2024/01/sweet-boiled-turnip-shalgam10-min.jpg)
![שלרם - לפת מבושלת מתוקה של העירקים](https://www.imaputi.co.il/wp-content/uploads/2024/01/sweet-boiled-turnip-shalgam-11-min.jpg)
![שלרם - לפת מבושלת מתוקה של העירקים](https://www.imaputi.co.il/wp-content/uploads/2024/01/sweet-boiled-turnip-shalgam-12-min.jpg)
![שלרם - לפת מבושלת מתוקה של העירקים](https://www.imaputi.co.il/wp-content/uploads/2024/01/sweet-boiled-turnip-shalgam-13-min-588x1024.jpg)
![שלרם - לפת מבושלת מתוקה של העירקים](https://www.imaputi.co.il/wp-content/uploads/2024/01/sweet-boiled-turnip-shalgam-14-min-527x1024.jpg)
![שלרם - לפת מבושלת מתוקה של העירקים](https://www.imaputi.co.il/wp-content/uploads/2024/01/sweet-boiled-turnip-shalgam-15-min-785x1024.jpg)
![שלרם - לפת מבושלת מתוקה של העירקים](https://www.imaputi.co.il/wp-content/uploads/2024/01/sweet-boiled-turnip-shalgam-16-min-697x1024.jpg)
![שלרם - לפת מבושלת מתוקה של העירקים](https://www.imaputi.co.il/wp-content/uploads/2024/01/sweet-boiled-turnip-shalgam-17-min-657x1024.jpg)
![שלרם - לפת מבושלת מתוקה של העירקים](https://www.imaputi.co.il/wp-content/uploads/2024/01/sweet-boiled-turnip-shalgam-18-min-898x1024.jpg)
טיפים של סבתא עבור לפת של שבת
- הלפת תקבל את הצבע החזק לא בבישול הראשוני אלא לאחר שהלפת הייתה כל הלילה על הפלטה או בהמשך הבישול
- אם משאירים את הלפת כל הלילה על הפלטה, רצוי להניח את הסיר במרכז הפלטה וכן לבדוק שיש מספיק מים
- הלפת שנשארה משבת אפשר לבשל שוב ביום ראשון
- ככל שמבשלים יותר כך הצבע יהיה חזק יותר
- התה נועד לתת צבע עמוק ללפת. מי שלא רוצה לשים תיון, יכולה לשים סלק אדום קטן (שוואנדר). סלק אדום מוסיף גם צבע וגם מתיקות. אך זה לא חובה
- מי שלא רוצה לחתוך מראש את הלפת לחתיכות אפשר לחרוץ לארבעה רבעים כאשר הלפת עדיין שלמה (לעשות X על הלפת בעזרת הסכין)
- לא לחתוך לחתוך לפרוסות קטנות, אחרת הלפת תתפורר
- אפשר להוסיף סילאן במקום סוכר. במידה וכן להוסיף 2 כפות סילאן בשלב ההרתחה לאחר 15 דקות
- אפשר לשתות את המים שנשארו בסיר. טעים ביותר ותרופת סבתא לשיעול
אם כבר הזכרנו מתכון עירקי, יש בבלוג גם מתכון לחלאווה