זמן קריאה: 5 דקות סיפור משל עם מסר חזק ועוצמתי לחיים בנושא מחשבה, אמונה ובטחון עצמי ועוד. ממש מומלץ לקרא!

סיפור על ביטחון ואמונה עצמית

באחד מספרי הילדים שבני קורא, סופר הסיפור הבא. שכתבתי אותו כהרגלי, ובסופו הבאתי כמה נקודות למחשבה, מוסר השכל ורעיונות לדיון ופעולה עם ילדים. לאחר שקראתי, הרגשתי שאני צריכה לפרסם את הסיפור הזה כי יש בו מסר ממש חשוב לחיים שמתחבר לכל כך הרבה נושאים שכבר כתבתי עליהם… מקווה שיביא גם לכן לתועלת..

קריאת מהנה ומועילה בעזרת השם!

הפגישה המסתורית

היו היה אדם עשיר שהתגורר בעיר הגדולה. באחד הימים חזר לביתו שמח לאחר ביצוע עסקה טובה. באמתחתו הייתה מזוודה עם מזומנים רבים שהרוויח מעסקאותיו האחרונות. תכנן העשיר להפקידם בחשבון הבנק שלו. העשיר מוצא חניה נוחה וטובה ושם פעמיו לכיוון הבנק. בדרך אל הבנק, מתקרבים אליו שלושה אנשים לא מוכרים ופונים אליו: "סלח לנו אדון, יש לנו עסקה טובה בשבילך. שמענו שאתה אחד מעשירי העיר הגדולים ולאחרונה חתמת על עסקה טובה במיוחד. אתה כנראה בר מזל שפגשת אותנו.. אנו רוצים להציע לך עסקה משתלמת עוד יותר. אך בוא הצידה נספר לך בשקט". שמע העשיר את דבריהם, וללא היסוס הלך איתם הצידה.

אחד מהאנשים אומר לעשיר: "שמע אדון יקר וחשוב, יש לנו כאן מזוודה עם 100,000 ש"ח שטרות מזויפים".
קוטע אותו העשיר "אז מה אתם רוצים ממני?! אני אדם ישר שומר חוק! אינני רוצה להסתבך!".
"אל תדאג", משיב אדם שני, גם אנחנו לא רוצים להסתבך. לכן, הזיוף כל כך מוצלח, שאיש לא יוכל לחשוד ולדעת שהם מזויפים. אנחנו רוצים לתת לך אותם בתמורה ל 10,000 ש"ח. זו עסקה הוגנת ומשתלמת ממש… תרוויח 90,000 ש"ח!!"

"ומי מבטיח לי שלא יעלו עלי?" שואל העשיר. "שמע, אתה ממש חכם ונבון. כבר חשבנו על זה, הנה המזוודה פתוחה קח כמה שטרות כרצונך, בדוק בעצמך ואפילו נחכה לך כאן וכנס לבנק שממולנו. תשאל את הפקיד ותראה מה יאמר לך. אם יגיד מזויפים תגיד לו שאתה באת לבדוק זאת. ואם יגיד לך שהם לא מזויפים הכל בסדר.. נוכל לקיים את העסקה".

ההחלטה

"טוב. כך אעשה" אמר העשיר ובחר לעצמו מספר שטרות באקראי מתוך המזוודה. הולך הוא במהירות לבנק הקרוב, נכנס וממתין לתורו. הנה התור שלו הגיע. הוא פונה לפקיד בזו הלשון: "שלום לך אדוני, קבלתי זה עתה את השטרות הללו, ורציתי לוודא שהם תקינים ולא מזויפים. אני אדם ישר ושומר חוק וחשוב לי לוודא זאת לפני שאני משתמש בהם". הפקיד מקבל את השטרות, מתבונן בהם, בודק אותם מול האור ואומר: "כל הכבוד לך אדוני. לא הרבה אנשים היו נוהגים כמוך. אתה אדם הגון וגם השטרות שלך אמיתיים ולא מזויפים בכלל. אין לך מה לדאוג תוכל להשתמש בה כראות עיניך". "וואו תודה לך על השירות המסור והמילים החמות, אני משתדל להיות הגון ולשמור על החוק".

במהירות ובשמחה, הולך העשיר לכיוון האנשים הממתינים לו: "אני מקבל את עסקה". "החלטה נבונה, אתה איש חכם שיודע לעשות עסקים! מעולה. כמה יש במזוודה שלך?". "100,000 ש"ח בדיוק תוכלו לספור" משיב העשיר. הם סופרים במהירות ומעבירים לו את המזוודה עם ה 100,000 ש"ח.

"אוהו כמה שאני חכם!!! הרווחתי בכמה רגעים ספורים 90,000 ש"ח! אני עשיר עוד יותר ממה שהייתי… אבל.. נו נו אני מקווה שלא יעלו עלי.. אני צריך למהר לחזור הביתה לפני שיתפסו אותי.. בכל זאת אני מסתובב עם 100,000 ש"ח שטרות מזויפים…אני צריך להעמיד פנים שהכל בסדר והכל כרגיל.. " כך אומר לעצמו העשיר ומחיש את צעדיו לכיוון רכבו.

החרטה

" הנה הרכב כבר קרוב… והפקיד בנק חשב שאני איש טוב ושומר חוק….טוב נו, כולם צריכים להרוויח בחיים…. המטרה מקדשת את האמצעים.. הכל בסדר רק שלא יתפסו אותי.. ליבו פועם בעוצמה רבה מהתרגשות, לחץ וחרדה. במרחק כמה צעדים ממנו, הוא רואה שוטרים תרים וכאילו מחפשים משהו.. "אוי לא, רק שלא יראו אותי ולא יתפסו אותי.. מהר מהר להגיע לרכב, לברוח מפה מהר.. " הי אתה! עצור מיד!

מה? אני??? מה עשיתי??? ליבו מחסיר פעימה, והדם אוזל מפניו.. חיוור ורועד "מה עשיתי? למה עלי לעצור? אני ממהר הביתה?

"לביתך אתה ממהר? אתה נראה לי חשוד. מה יש במזוודה שלך? היא נראית מלאה וכבדה מדי בשבילך.. בו כנס לניידת. "לא מה פתאום, למה אתם עוצרים אותי?" פתח את המזוודה אני אומר לך מיד. "העשיר בידיים רועדות פותח והשוטר בתגובה : "חצוף! נוכל שכמוך! סוחר בשטרות מזויפים! איך אתה לא מתבייש ככה לרמות ולעבור על החוק! ועוד לומר שלא עשית כלום? אני עוצר אותך מיד בשם החוק על סחירה בשטרות מזויפים, על שקר והפרעה לשוטר בעת מילוי תפקידו.

"לא בבקשה!! לא!!! יש לי אישה, ילדים, אני מבקש תרחם עלי , זו הפעם הראשונה, אני מתחנן אליך רחם עלי, אני תמיד שומר חוק, אני מבקש שחרר אותי, תן לי הזדמנות נוספת.. בוכה העשיר ובוכה על מר גורלו.. "בסדר בסדר אשחרר אותך כי התנצלת מעומק ליבך, וכי אני רואה שלמדת את הלקח ויותר לא תסתחרר בסחורה שכזו. אבל המזוודה נשארת אצלי כמובן , לא אוכל להרשות לך לקחתם עימך. לך לך לביתך ושלא תעז לעשות זאת שוב. לטובתך שמור על החוק.

התרמית

העשיר ברח חזרה לרכבו, עצוב, מתוסכל ומצד שני שמח כי חייו ניצלו ולא נעצר. אילו היה נעצר אילו בושות היו לו.. אומנם הוא איבד 10,000 ש"ח שהיו שייכים אליו ועוד 100,000 שנתנו לו בעלי העסקים ההם, אך הוא אדם חופשי ולא עצור בכלא עם פושעים, גנבים ורוצחים….

והשוטרים? כאשר ראו אותו מתרחק, פרצו בצחוק גדול, ומיהרו לחזור לחבריהם שחיכו להם בפינה… "נו איך היה לכם?" שאלו החברים בסקרנות גדולה. "חחחח הוא נפל בפח שטמנו לו בדיוק כפי שציפינו.. הוא התחנן על נפשו שנשחרר אותו.. חחחח הייתם צריכים לשמוע אותו… הרווחנו יפה הפעם. נלך למקום אחר אולי נצליח עוד יותר…".
כך בצחוק מתגלגל, כאשר 110,000 ש"ח באמתחתם, נסעו החברים ברכבם ליעד אחר.

מוסר השכל

אז מה בעצם קרה בסיפור שלנו? הרבה מאוד דברים קרו בו: מחשבות, רגשות ופעולות. אך מה שלא היה פה לפחות לעשיר, היה: שיקול דעת נכון, אמונה וביטחון עצמי וכמובן יושרה.

כפי שהבנתן, השטרות היו כמובן אמיתיים ולא מזויפים… מנין זאת? פשוט מאוד: העשיר לקח באקראי שטרות ובדק אותם מול הבנק. לא דובר על שטרות ספציפיים שנבדקו.. והבנקאי אישר בעצמו שהם אמיתיים… אך העשיר האמין שהם כן מזויפים. כי הרי זו הייתה העסקה שביצע. "10,000 ש"ח בתמורה ל 100,000 ש"ח מזויפים… ".

לכן, לא הספיקה לו העובדה שהבנקאי אישר שהשטרות אמיתיים ואינם מזויפים, המצפון גם לא הציק לו… הוא רק דאג שלא ייתפס… ומרוב דאגה, לא הבחין שהשוטרים לא היו באמת שוטרים אמיתיים… ומה שהחשיד יותר בהתנהגותו הייתה העובדה שפיו וליבו לא היו שווים. הדאגה, הלחץ ניכרו על פניו, ליבו דפק בעוצמה.. ובעצם הביא בעצמו על עצמו למפלתו….

הוא כל כך האמין שהוא עשה מעשה רע ולא חוקי, הוא היה בטוח בכך יותר מהעובדה שהבנקאי אישר שאלו שטרות אמיתיים… ולכן ישר הגן על עצמו והתחנן על נפשו במקום להוכיח את חפותו שאלו הם שטרות אמיתיים ושאפילו בבנק אישרו אותם… כי אם היה חושב על כך, ומאמין שבאמת זה כך, הוא היה מן הסתם נוהג אחרת..

מה שמחשבה יכולה לעשות… סיפור המוכיח כי "סוף מעשה במחשבה תחילה".

סיכום, שאלות לדיון והפעלה עם ילדים

הסיפור הזה הזכיר לי סיפור אחר מוכר: אדם שהואשם באיזשהו רצח לקח עו"ד מדופלם הכי טוב שיש. ביום המשפט, העו"ד אמר לשופט "מרשי חף מפשע. אני אוכיח לכם זאת. בעוד דקה ייכנס הנרצח לאולם בית המשפט. כל הנמצאים באולם הסתובבו לכיוון הדלת. כולם חוץ מאחד… הרוצח בעצמו… כיון שידע שזה לא יתכן…

כמה שמחשבה משפיעה! היא זו שמניעה אותנו להתנהגות…

שאלות לדיון:

  • ספרו את הסיפור תוך הפסקות בין פסקאות ובין חלקי הסיפור השונים. תנו לילדים להביע את עצמם, מחשבותיהם.. רגשותיהם…
  • בקשו מהילדים להסביר את המוסר השכל בעצמם ומה למדו מהסיפור
  • תנו לילדים לחשוב ולהסביר מה הייתה טעותו הראשונה של העשיר ואיך יכל היה להימנע מכל הצרה הזו?
  • בקשו מילדים להביא דוגמאות מעולמם שלהם על התנהגויות לא "חוקיות", שליליות, פוגעניות ומה כדאי היה לעשות במקום כדי להישמר ולהגן על עצמם…
  • הילדים יוכלו לצייר או להביע בדרך אחרת את הסיפור או חלק ממנו
  • כדאי בהזדמנות זו להכניס תכנים של הגנה עצמית, לא להסתובב עם זרים, להיזהר ולחשוב פעמיים ואפילו שלוש, להתייעץ ולחשוב לפני ביצוע מעשים בייחוד מעשים עם אנשים שלא מכירים. תנו להם שאלות מכוונות..
  • העשיר יכל מהתחלה לסרב הרי ידע שהוא מסכן את עצמו .. ובכל זאת לא עמד בפיתוי.. בדקו עם הילדים איזה כלים יש להם כדי לעמוד בפני פיתויים? מה הם היו יכולים לעשות לו היו עומדים בפיתוי שאינו טוב עבורם? למשל ממתקים…
  • תוכלו להרחיב את הסיפור, להמציא סוף אחר, להרחיב במוסר ההשכל ובדרכי הפעלה על הסיפור ביצירה כלשהי והעיקר שיהיה בהנאה ולתועלת בעזרת השם.

מאמרים נוספים בנושא

מחשבה טובה=התנהגות טובה!

הצטרפי לשיחה

2 תגובות