אמא ואבא של שבת בגן ילדים

זמן קריאה: 5 דקות רעיונות להורים ולגננות להפעלות, משחקים ומתנות לאבא ואמא של שבת.

כללים ורעיונות לגננת ולהורים עבור ילדי אבא/אמא של שבת

בגנים רבים בימי השישי, מתקיימת קבלת שבת חגיגית המכילה בדרך כלל הדלקת נרות ועריכת קידוש. שאר התוספות והמנהגים משתנים בהתאם לגן, לגננת ולילדים. מוצג בפניכן סיכום קצר אודות המושגים אבא ואמא של שבת, כולל הצעות לפעילות בגן ובבית סביב הנושא שבת. כמו כן העליתי מס' דגשים חשובים בעניין הלבוש והכיבוד/השי המחולק על ידי אבא/אמא של שבת לילדי הגן.

שבת שלום ומבורך!

מה זה אבא/אמא של שבת?

לקראת יום השישי, ילד או ילדה מהגן נבחרים לשמש אבא/אמא של שבת. אבא של שבת הוא בעצם הילד שמקדש על הגביע ומנהל את סדר קבלת השבת בגן. האמא של שבת אחראית על הדלקת נרות, לפעמים גם מתן צדקה, ואחראית על שאר עניין קבלת השבת בגן. בחלק מהגנים נבחרים זוג ילדים/ילדות, ותפקידיהם מתחלקים. אבא ואמא של שבת נחגגים בגנים בעיקר ותפקידם מתחיל ונגמר בגן. גם בכיתות הנמוכות בבית הספר (כיתות א-ב) מקיימים אמא/אבא של שבת אך הפעילות בדרך-כלל שונה מהגן: בדרך כלל שרים שירים וילדה מחלקת ממתקים. (גם בגן מחלקים ממתקים/חטיפים).

למען האמת, אינני מבינה כל כך את הנוהג הזה של חלוקת ממתקים. מדוע נדרש להביא בכל דבר אוכל ובייחוד ממתקים (כאשר הרבה מאוד הורים לא מודעים בכלל לסכנות הרבות של אותם ממתקים!). אמא של שבת בעיניי זה הרבה מעבר לממתק הזול שמחלקים. זו הרגשה פנימית ערכית. היה עדיף אם לא היו מביאים בכלל ממתקים ואפילו לא שי צנוע. שבת היא לא רק עניין של פרס כזה או אחר. בעיניי השבת עצמה היא הפרס והמהות הגדולה. אם זה היה אפשרי הייתי מנהיגה משהו אחר כמו למשל:

  • שכל ילדה תלמד/תסביר על מושג שקשור לשבת.
  • לעשות יצירה מותאמת לשבת.
  • שכל היום יהיה סביב האמא של שבת והיא תהיה כמו מלכת השבת באמת. זה ייתן תחושה לילדות הגן מה הערך של השבת שכולם צריכות לכבד אותה, לדבר אליה כמו אל מלכה והיא תמנע מלעשות אחת ממלאכות השבת האסורות למשל.
  • בכל פעם, ילמדו על מצווה אחרת של שבת, או על מלאכה אחרת מל"ט אבות המלאכה.
  • כל אמא של שבת יכולה להביא איתה הפעלה לעשות בכיתה בהקשר לשבת…

אפשר כמובן לחשוב על רעיונות אחרים… בעיניי זה יותר מועיל ויותר מרשים ומשמעותי לילדה… לשיקולכן ובחירתכן…ובכל אופן יש כמה כללים וכמה הנחיות שכדאי לדעת ולהכיר ובהמשך מופיעים רעיונות נוספים לאמא ואבא של שבת.

כללים חשובים לאבא/אמא של שבת

להלן הדגשים חשובים הנוגעים ללבוש ולמתנה/ממתק שמעניקים האבא/אמא של שבת:

  • השתדלו להלביש את הילד/ה בבגד לבן חגיגי אך פשוט ונוח ולא יוקרתי וכבד מדי. זכורנה, הילדה או הילד הולכים לגן/לבית ספר. כלומר הם ישחקו, יקפצו, ירוצו, יכייפו. בגדים כבדים ויוקרתיים מדי יגבילו אותם בתנועה. הן מצד הבגד עצמו, והן מפני שהם יחששו לקלקל את הבגד היפה והמיוחד.
  • הביאו לילדים בגד ונעלים להחלפה: אם הבגד החגיגי בכל זאת מפריע להם, לא נוח להם יוכלו להחליפו לאחר שקבלת השבת בגן תסתיים. כך יהיה להם נוח יותר. בדקו עם הגננת כמובן מתי נערכת קבלת שבת. אם בתחילת היום או בסיומו.

לבוש חגיגי, נוח ופשוט: יקל על הילדים עצמם בגן וכן ירגיל אותם לחשוב על הזולת ולנהוג ברגישות כלפי האחר.
לבוש מנקר עיניים עלול להיות גורם בעייתי בחברה של ילדים. משאירה לכן נקודה זו למחשבה…

בדרך כלל נהוג שהאבא/אמא של שבת מביאים איתם גם ממתק או שי לכל ילד בגן.

  • הביאו שי צנוע במקום ממתק או חטיף: מוטב דבר שנשמר מאשר דבר שנגמר. כגון: פרסים זולים ואיכותיים: סיכות, קשתות, בובות קטנות, מכוניות, משחקי לגו קטנים, דומינו, קלמר, טושים, פנקס ועט, דוקים (מפלסטיק עדיף), ערכת בר בצק או פלסטלינה, משחקי לוח קטנים כגון: סולמות ונחשים, פעילויות יצירה ועוד. אפשר למצא בחנויות סטוק/הכל בשקל וכד'. שמנה לב שהמשחק יהיה מחומרים מספיק איכותיים ולא מתפרקים בשימוש הראשון. בלאו הכי השקעתן כסף מוטב שיביא לשימוש ולא יביא לתסכולים בקרב הילדים.
  • אם בכל זאת בחרתן ממתק/חטיף: רכשו ממתק/חטיף מוכר ומוכן תוך שימת לב לרכיביו. הימנעו ממתקים עתירי סוכר, שומן רווי, חומרים משונים וכד'. חבל להרעיל את הילדים ולתת להם דבר שיפגע בשיניהם ובבריאותם.
    הצעות לממתקים וחטיפים: במבה (מחברה טובה), צ'יפס אפוי וכד'.
  • הימנעו מממתקים ביתיים שאינם מוכרים: יתכן וילדי הגן לא יאהבו ועלולים לזרוק. ואז יש גם בל תשחית של המזון וגם בושה גדולה שעלולה לכסות את פניו של האבא/אמא של שבת שהביא את הממתק/חטיף.
    היו מקרים שילדים זרקו לפח את הממתק/חטיף שחילק האבא/אמא של שבת לפח הזבל ואמרו "אכסה מגעיל". תחשבו על תחושת הילד המסכן שרואה שזורקים ואומרים כך על האוכל שאמו הכינה…

רעיונות להפעלות ומשחקים סביב נושא השבת לילדים בגן או בבית

אם ילדייך נשארים בבית בימי השישי (כגון בחופשות ועוד) ומתחשק להם לעשות קבלת שבת בבית או אם את גננת, להלן מס' רעיונות להפעלות שיכולים לעזור לכן וישמחו את הילדים:

  • שולחן שבת מדומה:
    הפעלה להקניית הרגלי אכילה ודרך ארץ על השולחן וכן סדר סעודת השבת.
    סביב שולחן בגן או בבית הניחו כסאות כמס' הילדים ופרסו מפה לבנה. הניחו על השולחן: חלות, גביע של קידוש צלחות, סכו"ם, כוסות וכו'. החפצים לא חייבים להיות אמיתיים הם יכולים להיות מכלי מטבח משחק שיש לילדים בבית/בגן. והם יכולים ליצור חלות/פיתות, נרות ומאכלים שונים מפלסטלינה. רק זהירות לילדים קטנים שלא יאכלו אותם!
    לאחר שהתפאורה מוכנה, אפשר להתיישב ולערוך סעודת שבת אמיתית (אם יש אוכל אמיתי) או מדומה:
    האמא של שבת תדליק נרות מחוץ לשולחן השבת, הילדים יקבלו שבת בלכה דודי, והאבא של שבת יעשה קידוש.
    לאחר הקידוש יתלו הילדים את ידיהם לאכילת החלה/פיתה של שבת או יעשה "כאילו". וממשיכים לפי סדר הסעודה.
  • סיפור והפעלה:
    תוכלנה לספר לילדים סיפור מבין הסיפורים המופיעים בקטגוריית סיפורים ומשלים, או לספר אחד מהסיפורים שאתן מכירות.
    לאחר הקראת הסיפור ערכו הפעלה קטנה סביב נושא הסיפור כגון: לצייר את הדמויות/רקע לסיפור, ערכו דיון על הנמשל ומוסר ההשכל, להכין מפלסטלינה את הדמויות בסיפור ועוד.
    בקשו מהילדים לספר את הסיפור על שולחן השבת האמיתי. ביום ראשון, כל אחד מהילדים שסיפר יביא פתק נחת לגננת בו כתוב אם ואיך סיפר את הסיפור ואם הצליח ליישם את המסר מהסיפור.
  • סיפור פרשת שבוע לילדים בגן/בבית
    כנסו את הילדים כמו במפגש בגן וספרו להם את פרשת השבוע. קיימים היום ספרי ילדים רבים המסבירים את פרשת השבוע בשפה קלה המתאימה לילדים בגיל הרך.
  • סיפור אירוע משמח ומלמד: האבא/אמא של שבת יספרו דבר אחד שהיה להם כיף בגן/בבית ושלמדו ממנו.
  • משחק כל הכבוד: הנחו את ילדי השבת למצא נקודת זכות לכל ילד בגן/בבית וכן ילדי הגן/שאר הילדים בבית ימצאו נקודת זכות על ילד/י השבת.
  • משחק ציור בהמשכים:
    תנו דגש ליצירת ציור משותף סביב נושא השבת. זו תהיה ההכוונה היחידה למשחק.
    את המחשק אפשר לשחק בגן או בבית, לא משנה כמה ילדים משתתפים. אפשר גם לחלק לקבוצות אם יש יותר מדי ילדים בגן.
  • חפש את המטמון: הילדים יצטרכו לחפש איזה חפץ הקשור לשבת מוחבא בגן או בבית והיכן הוא מוחבא
  • שוק הקניות לשבת: הילדים בגן/בבית יהיו בחלקם מוכרים ובחלקם בני משפחה של האמא/אבא של שבת. האבא/אמא של שבת יצאו לשוק לקניות לכבוד שבת יחד עם "בני משפחתם" שהם חלק מהמשתתפים.
  • פיוטים לכבוד שבת: תוכלו לשיר פיוטים שונים של שבת בייחוד כאלה המכילים בתוכם הלכות שבת כגון: דרור יקרא, כי אשמרה שבת ועוד פיוטים נפלאים מלאי אמונה וקדושה. דרכם תוכלו ללמד את הילדים עניינים בסיסיים לעניין השבת.
  • יצירת פסיפס: הילדים יצרו פסיפס סביב נושא השבת כגון: חלות, נרות, המילים שבת שלום, גביע ועוד. את התמונה שיצרו יוכלו לשמור ולתלות בבית בפינת האוכל למשל, או בפינה בגן שם עורכים את קבלת השבת.
  • מיקרוגרפיה על המילה שבת או מילים הקשורות לשבת.
  • אפשר לספר את בריאת העולם ולהתמקד ביום השישי וביום השבת – היום השביעי לבריאה.
  • אפשר לעשות יום אפיה בגן – אפיית לחם/פיתות או חלות לכבוד שבת ואפשר כמובן עוגיות יש מתכונים נהדרים כאן. ועל הדרך ללמד תכנים חשובים על תהליך הכנת הלחם טחינת החיטים לקמח. מה ההבדל בין קמח מלא ללבן למשל ולמה שב להשתמש בקמח מלא ולא לבן, ומה גורם ללחם לתפוח וכו'.
  • אפשר לעשות סדנת מפיות, שכל ילדה תעצב מפיות לקישוט שולחן השבת.
  • בקרב ילדות בוגרות יותר אפשר לעשות מלאכות שונות: תמונות קיר/ מפות לכיסוי הלחם של שבת ברקמה ועוד.

רעיון לביצוע אבא אמא של שבת בבית

ראשית, כאשר הילדים בבית ואין גן מטעמי חופשות/סגר וכו', תוכלו לעשות גם בבית סדר קבלת שבת ולבחור ילד אחד בכל פעם (נו, בכל זאת לרוב המשפחות אין את מס' הילדים הקיימים בגן…😉) שיהיה אחראי על ארגון המקום/החדר בו מתקיימת קבלת השבת הביתית. הוא יערוך קידוש בקבלת השבת בבית, יפתח את הסעודה וכו'.
בנוסף, תוכלנה לתת לילד/ת השבת (גם אם הם היו בגן וגם אם קבלת השבת ביום השישי בוצעה בבית) אחראיות נוספת להיות אבא/ אמא של שבת גם בבית לאורך כל יום השישי.
כך ילדי השבת יהיו אחראיים לוודא שנעשו כל הארגונים לקראת השבת
(בהתאם לרמת מסוגלותו ועם עזרתכן):

  • הוא יעבור בחדרים ויבדוק שהורמו החפצים הנדרשים
  • כולם התקלחו
  • כובו האורות
  • האוכל הונח על הפלטה
  • שכולם מאחלים זה לזה שבת שלום
  • וכל מה שתרצו להוסיף בהתאם לבית שלכן, לילד וכו'

סיכום

לאחר שקראתן, הבנתן מה זה אבא ואמא של שבת, איך רצוי להלביש את ילדי השבת ומה להביא לילדי הגן. כמו-כן קבלתן רעיונות שונים למשחקים והפעלות לקראת השבת. חשוב לזכור כי אבא ואמא של שבת לא חייבים להיות רק בגן אפשר ורצוי גם בבית ליהנות מיתרונות אלו לכניסה לשבת בקדושה, בכבוד, בנחת ושמחה.

ממליצה להיעזר גם ב ברכת שבת שלום להכנת ברכה לחלוקה עם השי הצנוע לילדי הגן או לבני המשפחה.

💜אל תשכחי – סמני 👍 הגיבי ושתפי💜

הצטרפי לשיחה