זמן קריאה: 7 דקות מדריך מפורט לתכנון ועיצוב מרפסות החל משלב תכנון לבניית המרפסת, כולל טיפים והסברים חשובים כדי שתוכלו לעצב בעצמכן את מרפסת החלומות שלכן.

טיפים לעיצוב מרפסת משלב התכנון ועד לקבלת עיצוב אישי מושלם

גולשות יקרות,
במדריך שלפניכן הבאתי טיפים חשובים העוסקים בתכנון ועיצוב מרפסות לסוגיהן השונים תוך מתן דגש על מרפסות קטנות.
אני מאמינה שאפשר וכדאי לתכנן ולעצב לבד. צריך קצת יצירתיות ודמיון, וכמובן לדעת מה לשאול, על מה לחשוב ולהקפיד, אילו שאלות חשוב לשאול ולדעת? מה לבדוק? על מה להתייחס ולשים לב? ולפנות לבעלי מקצוע לקבלת חוות דעת מקצועית וכמובן להתקנות הנדרשות…

מקווה שהמדריך יסייע לכן בתכנון מרפסת החלומות שלכן.

פרמטרים שצריך לקחת בחשבון בעת עיצוב המרפסת

  • מצב פיזי: האם המרפסת בנויה, עומדת על תילה או בשלב תכנוני (לא בנויה)
  • לקיחת מידות נכונות ומדויקות: אורך ורוחב המרפסת וכן גובה אם המרפסת מקורה חלקית/מלא
  • אופי ושימוש המרפסת: למה משמשת המרפסת? לאחסון? לילדים? אנשים מבוגרים?
  • מיקום המרפסת ביחס לרחוב ולמרפסות אחרות: כולל גובה מהרחוב, סמיכות למרפסות שכנות וכד'
  • קירוי: האם המרפסת מקורה חלקית או מלאה? איזה סוג קירוי קיים/אמור להיות? האם נדרשת הצללה?
  • תאורה: איזו תאורה קיימת או נדרשת? באילו שעות ביום יש שמש?
  • סגנון עיצובי: כפרי? מודרני? פרובנס? רטרו? תעשייתי?
  • ציוד, ריהוט וחפצי נוי: בהתאם לאופי השימוש במרפסת, ובהתאם למידות המרפסת.
  • צמחיה: בהתאם לסוג המרפסת ולאופי השימוש
  • תקציב ועלויות: כמה כסף יש באפשרותכם להשקיע למרפסת? ערכו השוואת מחירים.

אם כן, לפני כניסה לחנויות ותחילת רכישות חשוב לעבור על הפרמטרים, לתכנן לפרטי פרטים את המרפסת כך שתהיה פרקטית, נוחה, אסתטית ויפה. שכל דבר יעמוד במקומו בנוחות וביעילות והמרפסת תשיג את מטרתה.

דבר חשוב והכרחי הוא שלא משנה מה תחליטו לעצב, תחשבו על עניין הבטיחות תמיד!! בעת התקנת תשתיות, אביזרים וציוד במרפסת וכד' טכן בעת השהיה במרפסת…

להלן הפרמטרים המפורטים:

מתאים במיוחד למרפסות קטנות בגודל 8-20 מטר, אך גם למרפסות גדולות ופנטהאוזים

מצב פיזי: מרפסת בנויה או בשלב תכנוני לפני בניה

קחו בחשבון בעת עיצוב המרפסת האם המרפסת כבר בנויה או לא כי יש חשיבות גדולה לכך.

בשלב תכנון לבניית המרפסת, כדאי להתייחס לשאלות החשובות הבאות, לחשוב עליהן ולתכנן אותן לפני בניית המרפסת. יש לזה השפעות חשובות להמשך העיצוב.

היכן למקם את נק' החשמל? המים? איזה ריצוף לבחור? גובה מעקה הבטיחות, איזה חיפוי קיר יהיה במרפסת? האם זו תהיה מרפסת שמש? מקורה?

אסביר את עצמי: אם חלומכן הגדול הוא לשבת במרפסת עם דשא, אז אין צורך להשקיע כספים בהחלפת הריצוף שהקבלן נותן לכן. קחו את הבסיס גם אם הצבע לא משהו בעיניכן, בלאו הכי אתן מתכננות להסתיר את הריצוף הזה… לחילופין אם אתן אוהבות פרקט, אז מראש בחרו ריצוף פרקט בעת הבניה…

לכן, אם אתן בונות עכשיו את המרפסת, תחשבו על העיצוב מראש (לפי הפרמטרים המופיעים במדריך) כדי להתאים את התשתיות לעיצוב הסופי שלכן.

אם המרפסת בנויה, עליכן לעצב על פי המצב הפיזי של המרפסת. כלומר, עליכן לבדוק היכן ממוקמות נק' החשמל? היכן נק' המים? איזה סוג ריצוף/מעקה יש אם זה רלוונטי… ולעצב בהתאם לכך. לרוב יהיה מורכב לשנות תשתיות חשמל, מים וכו' לאחר בנייה.

מידות אורך ורוחב המרפסת

לפני שאתן באות לעצב, עליכן לדעת את גודלה המדויק של המרפסת באורך וברוחב, וכן כדאי לבדוק את הגובה אם המרפסת מקורה חלקית או מקורה מלא.

את העיצוב תצטרכו להתאים לגודל ולצורת המרפסת – ארוכה וצרה, מלבנית, ריבועית או כל צורה אחרת שתהיה לה.

מרפסת קטנה זו מרפסת שגודלה עומד על עד 20 מטר.

בהתאם לגודל ולצורת המרפסת, התאימו את הנדרש אליכן לניצול מיטבי ונכון של המרפסת ומניעת פינות מתות. תחשבו על שימושים אפשריים בכל הפינות הקטנות של המרפסת.

אופי ושימוש המרפסת

לאחר שלקחנו בחשבון את המצב הפיזי של המרפסת כולל הגודל והצורה, עלינו לחשוב ולתכנן את העיצוב בהתאם לשימושים שלנו במרפסת. את מי המרפסת אמורה לשרת? כמה זמן? באילו ימים ושעות מהיום?

למשל, אם המרפסת אמורה לשרת אתכן בעיקר בערבים, אז כדאי שתדאגו לריהוט הולם ומתאים לשעות הערב… אם המרפסת תשמש גם ילדים, למשל, אז יש לחשוב קודם כל על נושא הבטיחות. לדוגמא: אצלי במרפסת אין ולא יהיו בשלב זה שולחן וכסאות… הסיבה כמובן מובנת… כאשר אנחנו רוצים לצאת לאכול במרפסת, אנו מוציאים את השולחן והכסאות ומיד מכניסים לבית (גם שולחנות נמוכים אני מעדיפה שלא להשאיר במרפסת בלי השגחה, ילדים גדלים וגובהים מבלי שנשים לב, וטעויות יכולות לקרות חס ושלום).

תחשבו היטב בתחילת התכנון למה אתן צריכות את המרפסת.. האם לתליית כביסה? למשחקים של ילדים? לארוחות משפחתיות? לאירוח? וכך תוכלו לדעת איך להתאים את הריהוט, הציוד ושאר הדברים הנדרשים לכן… וזאת בייחוד אם המרפסת קטנה ואין מקום לגם וגם…תעצבו בהתאם לרוב שימושה.

מיקום המרפסת ביחס לרחוב ולמרפסות אחרות

זהו אחד הפרמטרים החשובים מאוד שבהתאם אליו תוכלו לדעת איך לתכנן את המרפסת: בדקו מה כיוון האוויר? מתי יש רוח טובה בערב או בבוקר? מתי השמש יוצאת? האם היא זורחת במרפסת או שוקעת? כמה צל יש במרפסת? האם יש מרפסות שכנות צמודות או במרחק? האם יש מעליכן מרפסות?

בהתאם לכך יש נגזרות של הצללה, תאורה, חשיבה על שמירת הפרטיות למי שזה חשוב לה ועוד.

קירוי: האם המרפסת מקורה חלקית/מלאה או נדרשת הצללה

מרפסות רבות נבנות ללא קירוי או עם קירוי חלקי, הנקראות מרפסות שמש. לעומתן, ישנן מרפסות עם קירוי מלא. ואף מרפסות סגורות (כמו חדר). מרפסות אלו אינן זקוקות להצללות כמובן.

דעתי האישית: אינני ממליצה על קירוי מלא (אם זה תלוי בנו), או על סוכך קבוע ופרגולה קבועה סגורה משום שבסוכות לא תוכלו לבנות סוכה… ובנוסף, לפי חוק תכנון ובניה, בניית סוכך קבוע או פרגולה הינה עבירה על החוק… ומספיק שכן אחד שילשין ו/או העירייה תערוך ביקורת אכיפה, תידרשו לפרק את הסוכך/פרגולה שלכן, והכסף ירד לטמיון (בנוסף לקנס שאתן עלולות לקבל).

תחום ההצללות רחב מאוד ומתחיל מסוככים פשוטים ועד משוכללים, חשמליים, חכמים ועוד.

ההצללה, חוץ מהגנה על השמש, משמשת גם כדרך לשמירה על פרטיות וכן כדקורציה נוספת למרפסת לכן השקיעו מחשבה לפני התקנה.

הצללה לא קבועה לתקרה: אני ממליצה על הצללה שאיננה קבועה, עם בדים שמגנים מפני קרינת השמש, מאפשרים כניסת אור, אך מונעים את הסכנה שבקרני השמש (ההצללות שעושים בפארקים וגנים ציבוריים). הצללות אלו אפשר לחבר ולפרק מתי שרוצים בנוחות, בקלות וביעילות והכי חשוב – לא עוברים על החוק. הצללה טובה תסייע לכן לבלות זמן רב יותר בנעימים במרפסת.

הצללה טבעית: ישנו פתרון נוסף של הצללה באמצעות צמחיה. צמחים מטפסים למיניהם יכולים להפוך עם הזמן להצללה מיוחדת במינה!

הצללת חלונות: יש אופציה לצפות את החלונות במרפסת (אלו של המעקה בטיחות למשל) בציפוי נגד שמש. ישנם סוגי ציפויים שונים, חלקם שקופים, אחרים לבנים, כהים. לכל סוג יש יתרונות וחסרונות. החליטו על סוג הציפוי והצורך בו בכלל, בהתאם לשימוש ולצורך שלכן במרפסת: למשל, אצלי בחרתי ציפוי לבן (חלבי) מאחר שהפרטיות מאוד חשובה לי בביתי, וסוג זה של ציפוי מסתיר אותנו מעיני אחרים.

הצללות נוספות: אפשר לעשות הצללה באמצעים אחרים: לפרוס בדים כגון יוטה, קנבס דקורטיבי עם עיצוב/תמונת נוף, גדר חיה מלאכותית למשל מבמבוק או גדר חיה ממש צמחים מטפסים, מסכי פרטיות וכד'.

תאורה

אז דברנו כבר על כמה עניינים חשובים. כעת הגיע התור לדון על נושא התאורה. חשוב לדעת כמה תאורה יש בכלל מראש באזור המרפסת ובאילו שעות. מתי השמש נמצאת ומאירה את אזור המרפסת? אילו סוגי תאורות רלוונטיות? ישנם סוגים רבים מאוד של תאורות: לדים קטנים בצורות, צבעים ואורכים שונים, עששיות, נורות נאון, צהובות ועוד. התאורה תשפיע על זמן השהות שלנו במרפסת.

תאורה חלשה תעניק אווירה רומנטית, שקטה ושלווה.

ציוד, ריהוט וחפצי נוי

תחילת כל, תחשבו על מינימום ציוד וריהוט ומקסימום תועלת: למשל אם יש אדן של חלון, הוא יכול לשמש כמעמד לעציצים או מעמד לציוד אחר במקום להכניס גם שידה… מומלץ שהציוד יהיה דו שימושי: מאוורר שיכול להיות גם מחמם לחורף.

הציוד והריהוט אמורים להיות בחוץ, הווי אומר עליהם להיות עמידים בתנאי שמש, גשם… אבק. לכן, העדיפו ציוד וריהוט מחומרים מתאימים לחוץ כגון אלומיניום, שיוכלו לשמש אתכן במשך שנים בתנאים אלו מבלי להתבלות.

כן, חשבו על כיסוי הציוד שלכן בבד נגד שמש/מים, ריפודים שאפשר להסיר ולנקות בקלות, על מקום אחסון אם נדרש… ככלל, מומלץ להימנע מעומס, מציוד ופריטים הדורשים ניקוי ותחזוקה רבה.

על הציוד להתאים כמובן לסגנון העיצוב שבחרנו, לאופי השימוש שלנו וכד'. הציוד והאביזרים שנכניס למרפסת משפיעים על ההרגשה הביתית שנחוש מהמרפסת. לדוגמא: מרפסת עם ספה נוחה, כריות יפות דקורטיביות, בצבעי פסטל,פופים נוחים וריצוף דשא ירוק עז…. תתן הרגשה טובה ונינוחה שרק נרצה להסתער על הספה הזו… אך מרפסת ללא שום ציוד, לא תהיה מזמינה לצאת אליה..

במרפסת קטנה במיוחד, כדאי לחשוב ולהכניס למרפסת ציוד מתקפל כמו מערכות ופינות ישיבה, מתלה כביסה מתקפל אם אתן תולות במרפסת, ציוד שיכול להיכנס אחד בתוך השני (יש מערכות ישיבה כאלו שהכסא נכנס ממש מתחת לשולחן, וכך לא תופס מקום).

חשבו על הציוד שאתן זקוקות וצריכות אותו תחילה, לאחר מכן נסו לנצל שטחים מתים. ותזכרו, המרפסת היא לא מחסן! ואם היא כן אז לפחות תאחסנו בסטייל…!

והכי חשוב בטיחות: שהציוד יהיה מספיק כבד שלא יתעופף ברוח, שיעמוד יציב במקומו ולא יישבר.

סגנון עיצובי

קיימים סגנונות עיצוב רבים, כל אחת לפי טעמה האישי תוכל לעצב את המרפסת שלה בהתאם לעיצוב הבית או ללכת על עיצוב הפוך, לתת ניגודיות… למשל אם הבית בעיצוב מודרני, אפשר לעשות את החוץ באווירה טבעית, פסטורלית יותר ולהתאים את הציוד והריהוט לעיצוב זה. פעמים רבות המרפסת נראית מבעד לחלון של הסלון/החדר. ולכן העיצוב חשוב כי המרפסת מהווה המשך ישיר של הבית.

בסגנון עיצוב, מדברים בעצם על צורה ובעיקר על צבע. הצבעים משרים אווירה מיוחדת בהתאם לסוג, לגוון, לעומק הצבעים. הם משדרים מסרים שונים ומעצימים את חווית המשתמש ואת העיצוב שנבחר.

לכן, רצוי לשלב גווני צבע מנוגדים ו/או משלימים זה את זה. כמו כן, במרפסת, כדאי לקחת בחשבון את הנוף הקיים ולנסות להתחבר אליו בעיצוב (מבחינת צבעים למשל, סוגי צמחים שיש בנוף שמולכן..ועוד).

סגנון עיצובי מורה על סגנון אישיותי. מומלץ מאוד למצא את הסגנון שלכן ולפיו לעצב ולשים את הטאצ' האישי שלכן במקום לעצב לפי תמונה שראיתן בגוגל… אפשר בהחלט לתלות גם תמונות, קישוטים של ילדים, לעצב קיר אחד במרפסת עם תמונת נוף יפה או דקורציה אחרת (על בד, ישירות על הקיר).

צמחיה

אינני רוצה להתעכב יתר על המידה בתחום זה, מאחר שמדובר בתחום רחב ביותר הדורש ידע רב. רק בקצרה אציין, שצמחים, עציצים, פרחים, תבלינים, עשבים כמו נענע, לואיזה, גרניום, ועוד ואף צמח אלוורה יכולים להיות רעיון נהדר לקישוט ואף לפיזור ריח מדהים ברחבי המרפסת והבית.

בטרם הרכישה, רצוי להתייעץ עם אגרונום או מוכרי צמחים לוודא איזה סוג יתאים למרפסת שלכן, כיצד לשמור על הצמח ולקבל את המידע המקצועי המדויק כולל הכלים הרלוונטיים לתחזוק העציצים, הפרחים וכו'.

רעיון נוסף הוא שימוש בצמחיה דקורטיבית: שימוש בדשא סינטטי איכותי (לא כזה שמתפורר/נתלש…) שאפשר לטאטא/לשאוב אותו כדי לשמור על ניקיונו… תוודאו גם שלא יאבד את צבעו מהשמש ולא ידהה… וכן בפירות מלאכותיים דקורטיביים

טיפים נוספים לסיום:

אוקיי אז הבנו את הפרמטרים החשובים שיש לחשוב עליהם עוד לפני בניית המרפסת בכלל ולאחר הבנייה כדי לקבל מרפסת מושלמת.

כעת נותר לתכנן את העיצוב… ואיך מתכננים? לוקחים דף משרטטים את המרפסת, רושמים את המידות שלקחנו וממקמים על הדף את הציוד, הריהוט, הדקורציות שאנו מעוניינות בהם. מצלמים את המרפסת מזויות שונות, בשעות שונות כדי לדעת את זמני השמש, הצל, מה יש מסביב המרפסת וכו'.

לפני שמחליטים סופית על סוג הריהוט, הצללה וכו' יש להתייעץ עם בעלי המקצוע הרלוונטיים. חשוב שיבואו אליכן למרפסת יקחו מידות ויראו בדיוק מה נדרש ומה הכי יתאים לפי רצונכן, צרכיכן, תנאי ומצב המרפסת שלכן.

ערכו בדיקת עלויות, השוו בין ספקים ומוצרים שונים. לעיתים אפשר למצוא בזול במקומות מסוימים מוצרים הנמכרים יקר במקומות אחרים…

ממליצה מאוד לתכנן מראש אך ליישם בשלבים. כלומר כל פעם לבצע צעד חדש. כך לא תהיה הוצאה כבדה מדי בבת אחת, ותוכלו לחשבן את הוצאותיכן טוב יותר. בנוסף, יהיה יותר קל לדמיין, לחזות איך ייראה הצעד הבא ביישום העיצוב שתכננתן ולשנות בהתאם לצורך.

לדוגמא, אפשר להתחיל בהצללת חלונות, בשלב הבא הצללה לקירוי המרפסת, בהמשך לטפל בתאורה וכן הלאה.

עיצוב הוא דבר מדהים בעיניי… וכל היופי הוא שאתן בוחרות! שלבו צבעים, דקורציות לשדרוג העיצוב, התאימו את המרפסת לעיצוב הבית שלכן והכי חשוב: עשו את הפינה הזו, כמקום נוח, ואידיאלי למשתמשיו.

תזכרו, מרפסת יפה אינה עניין של גודל אלא בעיקר של דמיון, יצירתיות, חשיבה ותכנון נכון. וגם שכנים טובים בחלק מהמקרים…

הצטרפי לשיחה